duminică, 6 august 2017

GRATITUDINE pentru MAHATMA GANDHI






“Nu va pot invata violenta, pentru ca nu cred in ea. Va pot invata doar sa nu plecati capul in fata nimanui, chiar cu pretul vietii voastre.”/ Gandhi







DISCURSUL LUI NELSON MANDELA LA DEZVELIREA MONUMENTULUI COMEMORATIV GANDHI 

06 iunie 1993, Pietermaritzburg








“Traim intr-o perioada in care conceptul de rezistenta non-violenta se confrunta cu o serioasa provocare. Demonstratiile organizate care in mod curent se confrunta cu forta brutala si cu reactia la fel de brutala din partea tuturor celor care sunt victime ale violentei orchestrate, sunt la ordinea zilei. Ne vedem obligati sa reflectam daca violenta va detine dominatia in aceasta perioada a istoriei.

Acest prilej este unul de bun augur, in care toti avem oportunitatea sa ne reinnoim angajamentul de a fauri pacea. Este o mare onoare pentru mine sa fiu aici pentru a inaugura prima statuie a sperantei. Speranta ca, de indata ce toti sud-africanii vor fi tratati ca egali, vom fi in masura sa creem o societate nonviolenta dupa dezastrul creat de apartheid si opresiunea coloniala.

Acest eveniment este, de asemenea, foarte important, deoarece azi dezvelim prima statuie a unui personaj anticolonial si erou a milioane de oameni din intreaga lume. Gandhi a influentat activitatile miscarilor de eliberare, miscarilor pentru drepturile civile si organizatiilor religioase din cele cinci continente ale lumii. El a influentat barbati si femei care au realizat schimbari istorice semnificative in tarile lor printre care se numara Martin Luther King.

Mahatma Gandhi a venit in aceasta tara in urma cu 100 de ani, pentru a-i ajuta pe indienii adusi in aceasta tara in calitate de muncitori ucenici si pe cei care au venit sa infiinteze posturi de tranzactionare. El a venit aici pentru a-i ajuta sa-si pastreze dreptul de vot universal. Mahatma este parte integranta a istoriei noastre. Este aici, deoarece a experimentat pentru prima data adevarul; aici, pentru ca si-a demonstrat fermitatea caracteristica in cautarea dreptatii; aici, pentru ca a dezvoltat Satyagraha ca filozofie si metoda de lupta.

In Ferma Tolstoi, adversarii si familiile lor au invatat un mod de viata tolerant si fara exploatare. Congresele indiene care isi au originea in aceasta perioada au fost modelate de Gandhi ca instrumente cu ajutorul unor oameni ca Thambi Naidoo, Parsi Rustomji, EI Asvat si altii pentru a realiza unitatea hinduso-musulmana in cauza.

Astazi, cand ne straduim sa obtinem o data pentru primele alegeri democratice din tara, mostenirea Gandhi are relevanta directa. El a negociat cu buna credinta si fara inversunare. Dar cand opresorul a revocat angajamentele, el s-a intors la rezistenta de masa. El a combinat negocierea cu actiunea de masa si a demonstrat faptul ca rezultatul final a fost eficace prin ambele mijloacele. Mahatma Gandhi este cel mai mult venerat pentru angajamentul sau in favoarea non-violentei, iar marea Miscare a Congresului a fost puternic influentata de aceasta filozofie gandhiana; o filozofie care a atins mobilizarea a milioane de sud-africani in timpul campaniei de sfidare din 1952, care a consacrat ANC ca o organizatie de baza de masa. ANC si partenerii de alianta au lucrat impreuna pentru a protesta fata de legile depasite si ideologiile rasiste ale partidelor politice albe.

In 1960, dupa aproape 50 de ani de rezistenta pasiva si lupte, care au fost in mare parte bazate pe un caracter de masa non-violent, ANC a decis sa se angajeze intr-o lupta armata. Ne-am convins ca opresorii nostri n-ar fi fost niciodata clintiti prin altfel de mijloace decat prin actiuni armate si militante organizate. A fost o decizie dureroasa ce isi are originea in recunoasterea ezitanta din partea noastra ca, daca nu am fi ripostat, rasistii ne-ar fi distrus poporul prin genocid. Deteriorarea socio-economica dramatica generata de apartheid sta drept marturie pentru noi toti.

Dusmanii cu care Gandhi a luptat, ignoranta, boala, somajul, saracia, violenta sunt in prezent obisnuite intr-o tara care a avut potentialul de a conduce si inalta Africa. Astazi ne confruntam cu sarcina formidabila de a ne reconstrui din nou tara. Acum mai mult decat oricand este momentul in care trebuie sa tinem cont de lectiile lui Mahatma Gandhi.

Am decis sa suspendam actiunea armata deoarece credem ca s-ar face mult mai multe progrese prin realizarea unei solutii negociate. Cred ca aceasta ocazie este o oportunitate ideala in a-i provoca pe liderii din aceasta tara. Ne-am asezat si am semnat  impreuna un acord de pace. Am asistat la uciderea fara limita a poporului nostru in ciuda angajamentului nostru de a construi impreuna pacea si toleranta politica.Trebuie sa ne reunim si sa revedem sursa violentei din tara noastra.Trebuie sa gasim solutii permanente pentru a pune capat violentei.

Alegerea libera si corecta nu va fi posibila decat daca ne putem asigura ca violenta este oprita si, pentru a face acest lucru, va trebui sa oprim izvorul violentei. Este o initiativa oportuna de a lucra impreuna si a o duce la indeplinire. Ranile violentei apartheidului sunt profunde si avem un drum dificil si dureros de parcurs. Trebuie sa ne bazam pe traditia noastra de unitate si scop in actiune.

Unitate, asa incat copiii nostri sa poata merge si invata in pace. Unitate, pentru ca si batrinii nostri sa-si poata trai restul vietii in demnitate. Unitate, sa putem construi o natiune, un singur popor, o singura tara.”



                                                                         ********


Continentul negru a fost pentru o buna perioada de timp casa a doua mari destine. Doua simboluri importante ale luptei pentru libertate: Mahatma Gandhi, simbol al luptei nonviolente pentru drepturi civile in Africa de Sud si pentru autoguvernare in India si Nelson Mandela, simbol al luptei indelungate impotriva regimului de apartheid in Africa de Sud. Doua mari destine care, prin forta si nobletea spiritului lor, au adus omenirii o contributie greu de egalat. Doua mari personalitati care au indurat privatiuni si ani grei de inchisoare pentru a inlatura din viata popoarelor lor umilinta, izolarea, sclavia, tirania guvernamentala, saracia si dominatia coloniala. Doua destine care s-au nascut pentru a da stralucire rasei umane si care vor ramane pentru totdeauna lumina vie a popoarelor lor.



Omagiul emotionant este pentru cel care, prin determinare, simplitate, spiritualitate, non-violenta, “a devenit purtatorul de cuvant al constiintei intregii omeniri, un om care a facut umilinta si simplul adevar mult mai puternice decat imperiile”.

“Ma opun violentei deoarece, atunci cand pare ca e inspre bine, acel bine e doar temporar; in schimb, raul ce il face este permanent.”/ Gandhi 












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.