marți, 20 decembrie 2016

John Lennon - REZISTENTA SI ACTIVISM IN MUZICA POP





“Nu exista loc in care sa poti fi daca nu este locul in care esti menit sa fii”





In intreaga sa cariera, John Lennon a revelat un caracter rebel si spirit inversunat atat prin muzica cat si prin scrierile, desenele, filmele, interviurile lui. Controversat datorita activismului sau politic si pentru pace, in 1971 s-a mutat in Manhattan unde critica sa inflacarata la adresa razboiului din Vietnam a condus la incercarea de lunga durata a administratiei Nixon de a-l deporta, timp in care unele dintre cantecele sale au fost adoptate ca imnuri de catre miscarea anti-razboi si de o contracultura puternica.





Interpretare magistrala a versiunii live, aparte, a piesei “Working Class Hero”, marturie a unui stil interpretativ si spirit combativ de neegalat.



Versurile lirice de factura politica ale lui John Lennon
in cultura pop  

Jaclyn Nardone
October 09, 2009


"In afara de faptul ca muzica este folosita drept instrument de exprimare personala, ea are potentialul de a influenta cultura sociala si politica. John Lennon, muzician si activist social, a dovedit ca acest lucru este cu adevarat posibil. De-a lungul deceniilor, cantecele sale au fost similare odata cu acceptarea si abilitarea drepturilor omului, cu rezistenta si protestul impotriva razboiului si urii. Cantecele lui John Lennon au lucrat ca instrumente politice de rezistenta si activism din anii ‘60 pana in secolul 21, prin intermediul miscarii pentru pace si anti-razboi.

Muzica este mijlocul care asociaza cuvantul scris problemelor legate de drepturile sociale, transmitand publicului un mesaj de speranta. Este o forma de libertate si exprimare, adesea folosita pentru a evoca probleme politice, servind ca exponent militant si inspirator al justitiei sociale. Melodiile si versurile care cauta dreptatea in mijlocul si dincolo de orase, tari si natiuni, in sfera globala, au marcat epoci semnificative in istorie si in lupta pentru libertate si toleranta. The Beatles a fost o piatra de hotar in cadrul "epocii rock” a muzicii si a influentat "rockology"-a in Marea Britanie, de unde si termenul de "rocktivism". John Lennon, muzician de renume mondial (fost "Beatles" pana in 1969) si activist pentru pace, si-a folosit muzica in lupta fata de politica nedreapta, in promovarea opozitiei fata de razboiul din Vietnam si in exprimarea iubirii pentru rasa umana. "Muzica este intotdeauna un efect al actiunii simultane a oamenilor in locuri si momente speciale."

Cantecele lui Lennon au fost mai mult decat o simpla muzica pop; acestea au insotit pe strazi protestatarii pacii si au sustinut miscarile anti-razboi; ele au fost o voce pentru libertatea celor oprimati si maltratati. Prin mesajele lirice de rezistenta, cuvintele din muzica devin importante din punct de vedere istoric, ca mijloc de comunicare in diferite perioade istorice si culturale. Muzica lui Lennon a fost o forma de exprimare de prima importanta, sunetul de protest, rebeliune sau chiar revolutie. De multe ori, Lennon a fost auzit spunand: "Realitatea depaseste cu mult imaginatia", aceasta insemnand ca muzica sa creatoare a fost folosita pentru lupta politica a zilelor sale si pentru promovarea culturii si ideologiei liberale de stanga.


Lennon a militat pentru democratizarea culturii, invitand pe toata lumea sa se bucure de muzica, ca si arta. John si Yoko credeau ca orice poate fi considerat arta, inclusiv inregistrarile de avangarda; credeau ca arta are potentialul de a schimba societatea in bine. Amandoi au inteles ca oamenii ar putea fi schimbati prin schimbarea intregului sistem. "Irlandezii, rusii si francezii au facut-o, dar asta nu i-a condus niciunde. Acelasi joc vechi". Prin urmare, John a fost inspirat sa se adapteze noilor masuri si sa schimbe oamenii si politicile prin muzica sa. Multe dintre compozitiile post-Beatles a lui Lennon au devenit pe buna dreptate imnuri, etaland un realism dur, dar si un idealism si utopism vizionar in egala masura.

"Cultura este muzica", prin urmare, Lennon a devenit in mod inevitabil, o parte din cultura muzicala si politica pop. O modalitate pentru a afla daca ceva a devenit cu adevarat o parte din universul culturii noastre, este sa vezi daca o poti interpreta sau "citi", daca poti intelege ce inseamna, ce vrea sa spuna. Cantecele lui Lennon au fost intelese politic de catre mase si, mai exact, de catre cei care au militat pentru politica sa. Cu toate acestea, au existat multe persoane care au respins ideile lui Lennon, cum ar fi cele de dreapta. In Occident, drepta politica a fost ingrozita de ideea ca muzica pop va submina capitalismul, viata de familie si valorile traditionale. Republicanii anilor 1960 s-au temut de puterea si inspiratia pe care arta ar putea-o avea asupra liberalilor, democratilor si tuturor oamenilor uniti, de aici si ideea ca arta ar trebui sa fie pastrata doar pentru elite.

Muzica lui Lennon a reunit oamenii pe fondul protestelor anti-razboi si al miscarii pentru pace. "Oamenii intra in diferite miscari ca si indivizi, dar si pentru a obtine un sentiment de identitate colectiva, ca parte a efortului de grup." Lennon si-a transformat publicul, prin audienta, convertindu-l intr-un grup social de activisti pentru pace. Pentru a exprima cat de important era colectivul pentru ei, tinerii casatoriti, Lennon si Ono, au invitat pe toata lumea la celebrarea lunii de miere, in 1969. Au invitat mass-media in camerele lor de hotel din Amsterdam si Montreal pentru a-si promova campaniile pentru pace, "Bed-In For Peace”, in cadrul carora nu numai ca si-au sarbatorit casatoria, dar si mai important, au promovat pacea mondiala. Campania l-a inspirat pe Lennon sa scrie piesa“Give Peace a Chance”. Aceasta melodie a fost cantata in repetate randuri de o camera plina de prieteni necunoscuti, care erau indivizi straini inainte de intrarea in hotel, de aici notiunea de primire colectiva. Cantecul a fost folosit de mai multe ori in timpul miscarilor anti-razboi, bunaoara in timpul protestelor impotriva razboiului din Golf, din 1991.

                                      

Unii au sustinut ca activitatea lui Lennon privind lupta pentru pace si de incetare a razboiului din Vietnam a afectat o intreaga generatie, de unde si notiunea de rezistenta. Lennon a combatut guvernele britanic si american pentru participarea lor la razboiul din Vietnam (1959-1975). In 1969, la patru ani dupa ce primise distinctia MBE (membru al Imperiului Britanic), Lennon a returnat-o Reginei Marii Britanii, ca protest impotriva razboiului din Vietnam si pentru pace. El i-a adresat reginei urmatoarele cuvinte: "Majestate, va inapoiez distinctia MBE ca protest impotriva implicarii Angliei in chestiunea Nigeria-Biafra si impotriva sprijinului nostru dat Americii in Vietnam. Cu dragoste, John Lennon." Lennon a dovedit intotdeauna fermitate in sprijinirea credintei si visurilor sale de pace si dreptate in lume pentru toti si a luat masuri drastice pentru a se asigura ca vocea lui va fi auzita.

Piesa lui Lennon “Happy Christmas (War Is Over)” a fost mai mult decat o melodie de Craciun. Ziua de 15 decembrie 1969 a lansat inceputul campaniei internationale de panouri publicitate a lui Lennon si Ono,”RAZBOIUL S-A TERMINAT! Daca vreti asta”. Aceasta campanie, folosita ca si protest impotriva razboiului din Vietnam, a avut loc in peste 12 tari din intreaga lume. John si Yoko au compus un cantec de sezon, dezvoltand temele revolutiei pasnice. Versurile din “Imagine” vizualizeaza un viitor in care America va cauta pacea, prin incheierea interventiei din Vietnam, iar piesa “Happy Christmas (War Is Over)” a cautat sa transforme aceasta viziune intr-o realitate. Cantecul spune: “Un Craciun foarte fericit si un An Nou Fericit/ Sa speram ca va fi unul bun, Fara nici o teama/ Razboiul s-a terminat, Daca vrei asta/ Razboiul s-a terminat, Acum...”

Rezistenta si opozitia lui Lennon impotriva regimului Nixon si a interventiei in Vietnam a dus la situatia expulzarii sale din SUA, de aici calitatea sa de "muzician, umanitarist si amenintare nationala."FBI-ul american incepea sa inteleaga imensa putere si impactul lui Lennon asupra maselor. Cantecul lui Lennon “Freedom For John Sinclair” s-a opus arestarii activistului anti-razboi John Sinclair si in cele din urma a avut ca efect eliberarea acestuia din celula inchisorii. Relatiile stranse ale lui Lennon cu Bobby Seal, presedinte al Partidului Panterele Negre si cu activistii politici Hoffman Abbie si Jerry Rubin, dovedesc ca el a dezvoltat o echipa care sa lucreze impreuna pentru a lupta impotriva practicilor guvernamentale nedrepte.

In 1971, FBI a intervenit in cazul Lennon prin a-i intercepta convorbirile telefonice si printr-o stricta supraveghere. Din cauza amenintarii pe care o reprezenta John Lennon pentru liderul republican in functiune, lider care promisese continuarea regimului de razboi in Vietnam, au fost luate masuri serioase impotriva acestuia."Sederea ta temporara in Statele Unite a expirat in 29 februarie 1972. Asteptam sa parasesti Statele Unite pe 15 martie 1972. Imposibilitatea de a face acest lucru va avea ca rezultat instituirea unor proceduri de deportare." Lennon a fost fortat sa paraseasca America, pentru unele motive ilegale. Cu toate acestea, a continuat sa lupte cu acuzatiile de deportare si in acelasi timp a continuat activitatea muzicala, de aici melodia “Gimme Some Truth”.
                                         

Multe dintre cantecele lui Lennon au fost folosite ca instrumente de rezistenta in a influenta cultura politica a timpului sau si sunt inca influente, valoroase si cautate in societatea contemporana. Douazeci ani mai tarziu, activismul muzical s-a extins mult. Cantecele celebre ale lui Lennon,”Born In a Prison”,“Power to the People” si “Revolution” au ajuns mai populare mult mai tarziu, in anii care au urmat mortii subite si tragice a lui Lennon din 1980. Cantecul sau, “Revolution”, a explorat idei de schimbare a lumii prin evolutie, solutii reale, schimbare a constitutiei si a unor institutii. Pe vremuri, acest cantec a inspirat o generatie in a lupta pentru justitie si impartialitate. Piesa “Woman Is The Nigger Of The World”, inspirata de sotia Ono, continua sa promoveze drepturile femeilor si ar putea la fel de bine sa o faca si in deceniile viitoare.

Multe din cantecele lui Lennon au fost re-inregistrate de artisti contemporani, cum ar fi versiunea lui U2 “Sunday Bloody Sunday” si “Green Day’s Working Class Hero”. Cantecul lui Lennon “Instant Karma (We All Shine On)” a inspirit albumul musical "Karma Instant: Save Darfur". Noua campanie a organizatiei non-profit  “Amnesty International”(organizatie internationala independenta venita in sprijinul drepturilor omului, in special pentru prizonierii constiintei. A primit Premiul Nobel pentru Pace in 1977) s-a folosit de puterea muzicii lui John Lennon si de vocile a milioane de oameni din intreaga lume preocupati sa opreasca abuzurile oribile impotriva drepturilor omului care au avut loc in Darfur, Africa. In 2008, organizatia “Hard Rock International-Love All, Serve All” a lansat campania "Imagine, There’s No Hunger” pentru a ajuta WHY, o organizatie non-profit care se straduieste sa lupte impotriva foametei si a saraciei din America si din intreaga lume. Ono a donat piesa lui Lennon “Give Peace a Chance” pentru aceasta cauza. Un autobuz educational, care avea sa "preda copiilor din America si Canada fundamentele inregistrarii muzicii", a fost inaugurat in Las Vegas, pe 7 ianuarie 2007 si a fost dedicat regretatului Lennon. Muzicienii Will.I.Am., Natasha Bedingfield si Pat Monahan sustin cu totii cauza lui Lennon si credinta lui Ono ca "muzica inseamna putere."  
               
Se pare ca Lennon este in principal amintit si onorat intr-un mod pasnic care sa aprobe si sustina dorinta si pasiunea lui pentru activism politic. Melodiile lui au sustinut de-a lungul deceniilor cultura populara, la bine si la rau; de la a actiona ca instrumente de rezistenta si activism social, pana la a fi treptat incorporate in cultura populara profitabila, de masa. Lennon a fost un artist legendar ale carui cantece au modelat politica din anii 1960 si dupa. Melodiile sale au fost cantate in timpul a zeci de ani de proteste care au incercat sa submineze politica nedreapta a guvernului, pentru binele poporului si in numele dreptatii. In timpul inmormantarii, Yoko Ono a spus: "Cred ca au incercat sa-l omoare pe John, dar nu au reusit deoarece mesajul sau traieste inca." Pe masura ce anii au trecut, popularitatea lui Lennon a crescut la noi culmi prin intermediul culturii populare. Fie ca este amintit prin activism pozitiv sau consumism egoist, Lennon a lasat in urma o mostenire impresionanta si o colectie de cantece care vor continua sa straluceasca de-a lungul timpului."


“Pacea era responsabilitatea noastra si ea nu putea fi atribuita unui anumit element extern. Suntem la fel de responsabili ca omul care apasa butonul ... Atata timp cat oamenii isi imagineaza ca cineva face ceva pentru ei si ca ei nu au nici un control, atunci ei nu au nici un control"/ John Lennon


                                                                                   

"John Lenon a ajutat la transformarea artei si imaginii starului pop. Activismul sau politic foarte popular si versurile social-politice sensibile i-au adus un loc important in istoria creativa si politica a rockului." Dar, din pacate, oricine canta despre viata, dragoste, armonie, este incomod si periculos pentru cineva care canta despre moarte, ura, neacceptare. Si uneori, finalul este trist si greu de inteles pentru intreaga lume...

”Daca se intampla ceva cu mine si cu Yoko, sa sti ca nu a fost un accident”, ii spunea la un moment dat John, unuia dintre prieteni.

Fiind un activist neobosit pentru pace, un reprezentant al vietii si iubirii pentru ceilalti semeni, stia ca a atras ura crancena din partea unui guvern care l-a urmarit pas cu pas, modificand propriile reguli in dorinta de a-l inlatura. In ciuda teribilei presiuni psihice exercitate asupra sa, el nu s-a oprit din drum, dorind sa impartaseasca in continuare celor din jur, lumina din interiorul sau.

“L-am iubit pentru ceea ce era si pentru ceea ce urma sa fie in perioada aceea. El a marsaluit alaturi de noi, a fost impreuna cu noi. El s-a opus acestui puternic guvern care se insela atat de tare si care, prin inselaciune, ne-a condus intr-un razboi profund imoral. Iar John nu a dat inapoi” /Ron Kovic, scriitor, veteran al razboiului din Vietnam.












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.