duminică, 4 decembrie 2016

John Lenon – LEGENDA UNEI VIETI







  “Cand aveam 5 ani, mama imi spunea mereu ca fericirea este cheia vietii. Atunci cand m-am dus la scoala, am fost intrebat ce imi doresc sa fiu cand voi creste. Am scris "fericit". Ei mi-au spus ca eu nu inteleg responsabilitatea, iar eu le-am spus ca ei nu inteleg viata.”/ John Lennon







       Renumitul cantaret, compozitor si activist pentru pace, John Winston Lennon, s-a nascut la Liverpool, Merseyside, pe 9 octombrie 1940, in timpul unui raid aerian german din cel de-al doilea razboi mondial. Cand avea 4 ani, parintii sai s-au despartit iar el a ajuns sa fie crescut de matusa sa, Mary Smith. Tatal sau, un marinar comerciant, nu a fost prezent la nasterea fiului si nu a avut grija de el cand a fost mic. Nici mama sa, Julia, nu a locuit impreuna cu fiul ei, cu toate ca cei doi au avut o relatie buna. Chiar daca ea s-a recasatorit, isi vizita in mod regulat fiul. Mama a fost cea care l-a incurajat pe Lennon sa cante la banjo si pian si tot ea i-a cumparat prima chitara. Lennon a fost devastat cand, in iulie 1958, Julia a fost lovita mortal de o masina condusa de un ofiter de politie aflat in afara serviciului. Moartea ei a fost unul dintre evenimentele cele mai traumatice din viata sa.

    Ca si copil, John era pus pe glume, motiv pentru care avea parte mereu de necazuri. Faptul ca, practic, niciunul dintre parinti nu l-a vrut, a facut din Lennon un rebel cu un pronuntat spirit combativ. “Am fost invatat sa urasc si sa ma tem de politie. Sa urasc, sa ma tem de sistem….si sa combat. Am fost exmatriculat din toate scolile. Am avut mereu probleme. Am fost pus cu spatele la zid”. Ca adolescent, se distra desenand figuri grotesti si infirmi. Datorita talentului artistic, directorul scolii l-a indrumat pe John sa urmeze colegiul de arta.

     Succesul fulminant a lui Elvis Presley pe scena muzicii rock l-a inspirat pe John Lennon in varsta 16 ani sa infiinteze propria trupa de muzica. Prima sa trupa a fost un grup de skiffle, “The Quarry Men”, denumit astfel dupa scoala sa, Quarry Bank High. Skiffle era un gen muzical cu influente de blues, jazz si folk, popular in anii ‘50, interpretat de obicei de un grup mic de membrii, cu instrumente traditionale sau improvizate. Pe Paul McCartney, Lennon il cunoaste la o festivitate religioasa, pe 6 iulie 1957. Curand l-a invitat  sa se alature grupului si in cele din urma cei doi au format una dintre cele mai de succes parteneriate de compozitori din istoria muzicii. In anul urmator, McCartney i l-a prezentat lui Lennon pe George Harrison. 

     Dupa ce a terminat scoala, John a urmat colegiul de arta din Liverpool, unde l-a cunoscut pe colegul sau, Stuart Sutcliffe. Sutcliffe s-a alaturat grupului la bas si, impreuna cu noul baterist, Pete Best si noul nume dat trupei, The Beatles, si-au asigurat rezidenta in Hamburg, in perioada august 1960 - decembrie 1962. Grupul si-a imbunatatit stilul interpretativ concertand frenetic in cluburile de noapte din cartierele renumite ale orasului, ceea ce le-a crescut reputatia. Sutcliffe i-a parasit in 1961 pentru a se dedica picturii - dar a murit la scurt timp dupa aceea datorita unei hemoragii cerebrale, eveniment care l-a afectat profund pe Lennon.

     Reintors in Liverpool, grupul The Beatles l-a atras rapid pe antrepenorul si omul de afaceri, Brian Epstein, care ii descoperise in noiembrie 1961, in timpul unui spectacol de pranz de la Cavern Club, unde cantau cu regularitate. Acesta a fost imediat impresionat de marele potential al grupului. La inceput, Epstein a fost respins de aproape toate marile companii de inregistrare din Londra, pana cand a obtinut o intalnire cu George Martin, seful casei de discuri Parlophone E.M.I. In mai 1962, Martin a fost de acord sa semneze contractul cu Beatles, in mare parte datorita convingerii puternice a lui Brian Epstein ca grupul va deveni faimos pe plan international. Succesul timpuriu al grupului The Beatles a fost atribuit stilului de management al lui Epstein, iar trupa a avut incredere in el, fara ezitare.

    Avandu-l pe Ringo Starr la tobe, in locul lui Pete Best, primul single lansat “Love Me Do”, a atins in topuri un loc modest 17, insa urmatorul, “Please Please Me”, a depasit graficul din Marea Britanie. The Beatles a devenit cea mai populara trupa din Marea Britanie cu lansarea unor mega-hit-uri ca "She Loves You" si "I Want To Hold Your Hand." Lua nastere, astfel, Beatlemania.




      In august 1962, Lennon s-a casatorit cu Cynthia Powell. Cuplul a avut impreuna un fiu, Julian, caruia i s-a dat numele dupa numele mamei lui Lennon. In tot acest timp, grupul a devenit tot mai puternic cu un sir de hit-uri Number One. In 1964, The Beatles a ajuns prima trupa britanica care s-a afirmat puternic in Statele Unite, incepand cu aparitia lor la televiziune, in emisiunea The Ed Sullivan Show, pe 9 februarie 1964. Beatlemania a lansat o adevarata "invazie britanica" de trupe rock in Statele Unite, printre care Rolling Stones si Kinks. Urmare aparitiei la emisiunea lui Sullivan, Beatles a revenit in Marea Britanie pentru a filma primul lor film, "A Hard Day’s Night" (1964) si pentru a pregati primul lor turneu mondial. Al doilea film Beatles,"Help!", a fost lansat in 1965. In iunie, acelasi an, Regina Elisabeta a II-a a Angliei a anuntat ca Beatles a fost numit Membru al Ordinului Imperiului Britanic.

       La mijlocul anilor '60, The Beatles era cea mai renumita trupa din lume, iar abilitatile de compozitori ale lui Lennon si McCartney evoluau cu viteza uluitoare. In august 1965, cei patru cantau pentru 55.600 fani in New York Shea Stadium, stabilind un nou record pentru cea mai mare audienta a unui concert din istoria muzicala. Dupa ce s-au intors in Anglia, impreuna cu George Martin, producatorul, au extins parametrii muzicii pop, atingand noi niveluri de rafinament pe albumele Rubber Soul si Revolver, remarcate fiind pentru extinderea repertoriului dincolo de cantecele de dragoste si formulele tip ale muzicii pop pentru care trupa era bine-cunoscuta anterior.

      “Rubber Soul” a fost al saselea album de studio al trupei engleze de rock, lansat pe 3 decembrie 1965. Raspunsul critic a fost extrem de favorabil si albumul a atins topurile record in Marea Britanie timp de cateva saptamani, precum si in Statele Unite unde a fost lansat cu o alta selectie de piese. Produs de George Martin, “Rubber Soul” incorporeaza un amestec de stiluri pop, soul si folk din anii 1960. Numele albumului vine de la termenul suflet expresiv, pe care muzicienii pop soul afro-americani l-au inventat pentru a-l descrie pe Mick Jagger, un muzician alb care canta muzica soul.

    “Revolver”,al saptelea album de studio al trupei The Beatles, a fost lansat pe 5 august 1966 in Regatul Unit si, trei zile mai tarziu, in Statele Unite ale Americii. “Revolver” a petrecut 34 de saptamani in topul albumelor UK. Revolver a inregistrat un progres fata de Rubber Soul in ceea ce priveste stilul si testarea si a anuntat aparitia trupei ca inovatori de studio. 

    Datorita unui eveniment nefericit, neinteles la vremea aceea, magia Beatlemaniei a inceput sa piarda din farmec prin anii 1966. Remarca lui Lennon ca trupa era "mai populara in prezent decat Isus"a dat nastere la acuzatii vehemente in urma carora, albumele Beatles, inregistrari, reviste au fost arse in aer liber, in unele zone ale Americii. Vietile membrilor formatiei au fost puse in pericol iar trupa a primit amenintari cu moartea. Beatles a renuntat la turnee dupa concertul de la Candlestick Park din San Francisco, 29 august 1966.

       Dupa o pauza prelungita, trupa a revenit in studio pentru a-si largi sound-ul  experimental cu instrumentatie si versuri exotice. Primul esantion a fost single-ul "Penny Lane /Strawberry Fields Forever".Cariera Beatles atinge punctul culminant in 1967, odata cu lansarea celui de-al optulea album, “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band”, considerat de multi ca cel mai mare proiect rock din istoria muzicala. Lansat pe 1 iunie 1967, cu muzica psihedelica clasica, a fost un succes comercial si critic imediat, stand 27 de saptamani in topul albumelor UK si 15 saptamani ca “number one” in SUA. A castigat patru premii Grammy in 1968, inclusiv Albumul anului. Revista Time l-a declarat "o pornire istorica in progresul muzicii".

    
     The Beatles a suferit o lovitura uriasa cand Epstein a murit pe 27 august 1967, din cauza unei supradoze accidentale de somnifere. Zguduiti de moartea subita a lui Epstein, membrii Beatles s-au strans in toamna sub conducerea lui McCartney si au filmat Magical Mystery Tour. Cu toate ca filmul a fost criticat aspru de critici, coloana sonora a albumului continea "I Am The Walrus" (Eu sunt Morsa) a lui Lennon, lucrarea cea mai criptica a grupului, de pana atunci. "Magical Mystery Tour" nu a reusit sa aiba mult succes comercial si Beatles s-a retras in meditatia transcedentala. La inceputul anului 1968, yoginul Maharishi Mahesh ii ia in India timp de doua luni. Urmatoarea lor incercare, Apple Corps Ltd., a fost afectata de prostul management. Apple Corps Ltd. este o companie de muzica si de licentiere a marcii comerciale care reprezinta The Beatles. Firma a debutat initial intr-o gama larga de activitati, inclusiv editare muzicala, productie de inregistrari, electronice, filme si vanzare cu amanuntul.Actualmente se concentreaza numai pe exploatarea mostenirii The Beatles. In Iulie, grupul s-a confruntat cu ultima lui multime isterica remarcabila, la premiera filmului lor "Yellow Submarine". In luna noiembrie 1968, dublul-album al formatiei, "The Beatles" (cunoscut si sub numele de White Album) le-a expus directiile divergente.

      A urmat o perioada in care viata de cuplu a lui Lennon a trecut prin criza. In cele din urma, Lennon a divortat de Cynthia in 1968 si s-a recasatorit in anul urmator, pe 20 martie 1969, cu japoneza de avangarda, artista Yoko Ono, pe care o intalnise la Galeria Indica, in noiembrie 1966. Toate acestea s-au intamplat cu putin timp inainte de a-si incepe celebra lor serie "In Bed", ca forma de protest, menita sa raspandeasca mesajul pacii in lume. Single-ul "Give Peace a Chance" (1969), a devenit imn national pentru pacifisti. Parteneriatul artistic dintre Lennon si cea de-a doua sotie, Yoko Ono, a inceput sa provoace tensiuni grave in cadrul grupului. Relatiile din cadrul Beatles ajung sa fie tensionate, in ciuda succesului Albumului White si, in 1970, s-au divizat. “The Beatles”, cunoscut si sub numele de “White Album”, este cel de-al noulea album de studio al grupului Beatles, lansat pe 22 noiembrie 1968. Lennon a parasit Beatles in septembrie 1969, numai dupa ce grupul a finalizat inregistrarea albumului “Abbey Road”. Vestea destramarii a fost tinuta in secret pana cand, in aprilie 1970, McCartney si-a anuntat plecarea, o luna inainte ca trupa sa fi lansat "Let It Be", inregistrat inainte de Abbey Road.

     Urmeaza perioada in care John si Yoko s-au dedicat cauzelor politice. Lennon a interpretat Karma Instant in show-ul muzical al BBC “Top of the Pops” cu parul taiat drept protest anti-razboi. Celebrele lor “In-Bed“ din Amsterdam si Montreal, aparitiile pe scena, participarea la demonstratii pentru pace, simpatia si legaturile cu activistii politici si radicali, toate au primit o atentie mass-media masiva. Aceste evenimente reprezentau o cale aparte de a cauta pacea in lume, care, din pacate, era imposibil de realizat. Ce a reusit insa sa realizeze Lennon, a fost educarea oamenilor in spiritul ideii de instaurare a pacii in lume prin non-violenta.

       Anul 1971 a fost anul lui cel mai productiv deoarece s-a mutat la New York si a lansat cunoscutele albume solo, “Plastic Ono Band” (John Lennon/ Plastic Ono Band si Yoko Ono/ Plastic Ono Band) si “ Imagine”. Initial, Plastic Ono Band a fost o trupa formata de John Lennon si Yoko Ono in 1969, ca mijloc pentru proiectele solo si de colaborare. Lennon si Ono au inceput o relatie artistica si personala in 1968, colaborand la mai multe lansari preliminare. Plastic Ono Band a promovat melodiile “Mother”care il vede pe John Lennon regretand-o pe mama sa decedata; de fapt un strigat catre ambii parinti care l-au abandonat in copilarie - o lume departe de cea in care lucra Beatles - si “Working Class Hero”, o piesa care este povestea cuiva crescut in randul clasei muncitoare, transformat de societate intr-o masinarie, usor de controlat, un protestatar, erou al clasei muncitoare, cineva care schimba conditiile sociale pentru altii sau poate, cineva care scapa de capcane si rutine acceptand ca numai conformitatea este recompensata de societate.


     A urmat proiectul “Imagine” in 1971, cel mai de succes, comercial si apreciat de critica dintre toate tentativele post-Beatles ale lui Lennon. Titlul piesei “Imagine” a devenit sinonim cu artistul dupa moartea acestuia. Piesa "Imagine" a ajuns sa fie piesa de semnatura a lui Lennon si a fost scrisa ca pretext pentru pacea mondiala. Albumul este considerat cel mai popular dintre operele sale, iar piesa din titlu este considerata una dintre cele mai bune melodii ale lui Lennon. Albumul contine si piesa "How Do You Sleep?," un atac amar cu privire la McCartney, ca raspuns la mesajele vehemente voalate ale acestuia asupra lui Lennon din unele inregistrari solo. Prietenii si fostul duo compozitori au ingropat mai tarziu securea razboiului, dar niciodata nu au mai lucrat impreuna in mod oficial. Albumul contine melodiile “I don’t want to be a soldier”, “Mama”, “I don’t want to die”.

   In aceasta perioada, Lennon si Yoko au fost mereu amenintati cu expulzarea de catre Administratia Nixon. Lui Lennon i s-a argumentat ca era dat afara din tara datorita unei condamnari primite in 1968 in Marea Britanie, bazata pe consumul de droguri, dar John a fost convins ca adevaratul motiv era activismul sau impotriva nepopularului razboi din Vietnam. Documentele au dovedit mai tarziu ca el a avut dreptate. La doi ani dupa demisia lui Nixon, in 1976, lui Lennon i-a fost acordata rezidenta permanenta in SUA.

      In 1972, in timp ce se lupta sa ramana in America, Lennon a evoluat la Madison Square Garden din New York pentru a ajuta (cu bani) copiii cu handicap mental, continuand sa promoveze pacea. Lupta sa cu imigrarea i-a afectat casatoria, iar in toamna anului 1973, Lennon se separa de Ono. Pleaca in Los Angeles, California, unde continua sa lanseze albume hit, inclusiv “Mind Games” (1973), “Walls and Bridge”(1974) si “Rock 'n' Roll” (1975). Albumul “Mind Games”, explora probleme pe care le avea cu Yoko si pe cele ale cuplului divizat pentru un timp. Pe parcursul acestei perioade, Lennon a colaborat cu David Bowie si Elton John.Lennon si Ono s-au impacat in 1974, iar ea a dat nastere la singurul lor copil,un fiu pe nume Sean, in a 35-a zi de nastere a lui Lennon (09 octombrie 1975). La scurt timp dupa aceea, Lennon a decis sa paraseasca afacerile din muzica si sa se concentreze in a fi tata si sot.

        In 1980, el a revenit cu dublul sau album, “Fantasy”, care a atins locul unu in tari din intreaga lume. Parea sa fie restabilit pentru o perioada de creativitate fara precedent - dar viata i-a fost intrerupta brusc, fiind asasinat in seara zilei de 8 decembrie 1980, in holul de la intrarea hotelului Dakota, de catre fanul Mark David Chapman, la doar cateva saptamani dupa lansarea albumului. Lennon semnase un autograf pentru Chapman, pe o copie a albumului sau Double Fantasy, in aceeasi seara, cu ceva timp mai devreme. Lennon a murit la Spitalul Roosevelt din New York City, la ora 23:15. Toti au fost socati. Coplesiti. Profund intristati. Timp de ore in sir, luminile lumanarilor au vegheat de afara, resedinta sa din hotelul Dakota. In ziua urmatoare, pe 9 decembrie 1980, Yoko Ono a emis o declaratie: "Nu va fi nici o inmormantare pentru John.” Monumentul sau comemorativ, de peste strada, in Central Park, Strawberry Fields, este vizitat de mii de oameni in fiecare an.

        Asasinarea lui John Lennon a avut si continua sa aiba impact profund asupra culturii pop. Moartea prematura provoaca si astazi tristete profunda in intreaga lume, el continuand sa fie admirat de noi generatii de fani. Rolling Stone l-a clasat pe Lennon pe locul al cincilea ca cel mai mare cantaret al tuturor timpurilor. El a fost inclus post-mortem in Songwriters Hall of Fame in 1987, iar in Rock and Roll Hall of Fame de doua ori, ca membru Beatles in 1988 si ca artist solo in 1994. Ca si artist, John Lennon va dainui prin mostenirea spiritual-culturala de-o importanta colosala, lasata generatiilor. Ca om, continua sa dainuie si astazi prin Yoko Ono, Shean si Julian, fiul sau din prima casatorie. Yoko Ono se dovedeste a fi inca un artist provocator si controversat, iar fiul ei, Sean, urmeaza pasii tatalui sau ca si cantaret, compozitor, muzician. La fel, Julian Lennon care, datorita similaritatilor in infatisare, voce si stil, s-a speculat la un moment dat ca impreuna cu Paul McCartney, George Harrison si Ringo Starr vor forma o trupa.
  
     John Lennon a fost poate ultima speranta a unui spirit non-conformist, spiritul anilor '60, speranta unei generatii care a visat sa creeze o lume a libertatii, a iubirii si non-violentei. O generatie care a supravietuit traumei asasinarii lui John F. Kennedy, Robert Kennedy si a lui Martin Luther King, personalitati marcante ale istoriei care au considerat omul, prin valoarea sa intrinseca, mai presus de orice manifestare rasista, violenta, xenofoba, anti-culturala sau anti-umana.


*****************




"Laurel si Hardy, asta sunt John si Yoko. Si sansa noastra la viata este mai buna sub aceasta infatisare deoarece toti oamenii seriosi ca Gandhi, Martin Luther King si Kennedy au fost impuscati"/  John Lennon.



      Fenton Bresler, avocat britanic, autor al cartii “Cine l-a ucis pe John Lennon”,este singura persoana care a investigat serios asasinarea lui Lennon. Nimeni din domeniul aplicarii legii nu a mai facut-o. Conform teoriei si credintei lui Bresler, "Lennon, cel mai activ politic star-rock din generatia lui, a fost impuscat mortal in fata propriei sale case, de un criminal care era doar un instrument, o arma umana utilizata si controlata de altii pentru a distruge o figura unica, foarte puternica, radicala, care a fost capabila sa-si demonstreze punctul de vedere pentru opozitia in masa fata de politica ce urma a fi pusa in aplicare de catre noul guvern al Statele Unite condus de Ronald Reagan."

        Nu a avut nicio indoiala: "A fost o conspiratie. Reagan tocmai castigase alegerile. Se stia bine ce fel de presedinte avea de gand sa fie. Exista un singur om care ar fi putut aduce mai mult de un milion de oameni la demonstratie, in semn de protest fata de politicile sale - si acesta era Lennon ". Pentru el cazul era destul de clar: assasinat programat, manipulat de servicii secrete. Exista un proiect destinat sa "exploateze linii operationale, metode stiintifice, cunostinte care pot fi utilizate pentru modificarea atitudinilor, convingerilor, proceselor de gandire si modelelor de comportament ale personalului agent. Acest proiect urma sa includa aplicarea tehnicilor psihiatrice si psihologice testate, inclusiv utilizarea de hipnoza in asociere cu medicamente."

   “Trebuie inteles modul in care gandesc acesti oameni malefici care sunt capabili de control al mintii prin hipnoza. Sunt oameni care se vad pe ei insisi intr-un mod aproape nazist de superioritate fara de lege. Sunt acel tip de oameni care spera sa trimita acest gen de mesaj legal-nedetectabil si astfel spera ca oamenii sa-si dea seama, printr-un impact profund, de puterea lor intangibila. Ei acumuleaza putere pentru ca tu citesti toate aceste lucruri si cauta alte cai pentru a se asigura constant ca nu ii vei opri. Ei lasa pe oricine altcineva sa faca prin mintea ta ceea ce tu nu vrei.”



   
     "Invata cat de mult poti si cunoaste-ti propria minte. Nu lasa ca visele si viziunile copilului din tine sa fie reduse la tacere. Ele nu sunt pierdute. Ele au prins de mult radacini. Pasteaza-ti puritatea ca pe o arma de aparare in fata faradelegii. Otrava toxica care ne inconjoara este o amenintare mortala, dar, atata timp cat suntem deschisi studiului, cunoasterii si spunand adevarul, mai exista inca speranta." 













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.