duminică, 18 decembrie 2016

John Lennon - NUTOPIA , PACE SI IUBIRE PE PAMANT







 "Imagineaza-ti toti oamenii traindu-si viata in pace.                                                                          Poti spune ca sunt un visitor, dar nu sunt singurul.                                                                            Sper ca intr-o zi sa ni te alaturi si lumea va fi un intreg"
 







                                         

Nutopia este o tara conceptuala fondata de John Lennon si Yoko la 1 aprilie 1973. Nutopia este speranta intr-o lume mai buna.


Yoko Ono – mesaj de ziua nasterii Nutopiei 

Nutopia este o tara care exista in noi toti. John Lennon si cu mine am creat aceasta lume imaginara. Am solicitat o conferinta de presa in timpul careia am aratat batista alba din buzunare, spunand: "Acesta este steagul cu care ne Predam Pacii." Nu luptati pentru pace, ci "Capitulati pentru Pace", a fost mesajul cel mai important. Noi toti reprezentam Nutopia.

In aceasta zi, cea a nasterii Nutopiei, haideti sa fluturam cu totii steagul sau batista alba a  constiintei noastre. Sa spunem, "Imi plac toate ale mele" si sa ne bucuram. Deoarece o meritam. Fiecare dintre noi.

John spunea ca noi toti suntem ambasadorii Nutopiei. Si asa si suntem. Atunci cand veti veni in apartamentul nostru, veti vedea ca exista o placa de aur pe usa bucatariei, pe care scrie Ambasada Nutopiei. John a pus-o acolo. Destul de ciudat, acum prietenilor le place sa intre pe acea usa, dar nu din fata usei. Se pare ca placa a facut din usa bucatariei usa noastra din fata.

Ambasadori ai Nutopiei,

Ganditi in Pace, Actionati pentru Pace, Raspanditi Pacea si lasati oamenii sa stie Cum sa Reprezinte Pacea. Curand, lumea intreaga isi va da seama ca apartinem cu totii Nutopiei. Impreuna, vom da de veste celorlalte planete despre ceea ce se intampla aici, pe planeta noastra. Ca suntem cu totii impreuna, traindu-ne viata in Pace.


Cu multa iubire,
Yoko Ono Lennon
1 Aprilie 2015






Yoko Ono – scrisoare  pentru John


Dragi prieteni,

In medie, 31.537 de oameni sunt ucisi de arme in Statele Unite ale Americii in fiecare an.
Transformam aceasta tara frumoasa intr-o zona de razboi.
Impreuna, haideti sa aducem inapoi America, tara verde a Pacii!
Moartea unei persoane dragi este o experienta care lasa urme adanci.
Dupa 36 de ani, fiului nostru Sean si mie ne este inca dor de el.


Yoko Ono Lennon
11 Iulie 2016






Yoko Ono - CAPITULATI  PENTRU  PACE

John si cu mine am facut parte din multimea imensa a tineretului international, care a crescut crezand in idealismul american si revendicarile acestuia in favoarea drepturilor omului. Am trait in societati ce se aflau sub influenta anosta Victoriana, in timp ce in inimile noastre impartaseam visul american.

Visul dainuie inca. Acest lucru este evident in scrisorile pe care le primesc din toata lumea, in contrast puternic cu pesimismul care predomina aici, in Statele Unite. Lumea a asistat la inaltarea spiritul american cu un salt remarcabil atunci cand a fost mai mare nevoie si de multe ori, atunci cand a fost de asteptat cel mai putin. Fara indoiala ca acest lucru se va intampla din nou. Preocuparea mea este cum. Nu avem nevoie de un alt martir. Am avut prea mult unul.

Comparati ultimele doua dati, cand spiritul american a izbucnit efectiv pentru a aduce dreptate in si pentru natiune. Una fiind Miscarea pentru pace in Vietnam, iar cealalta, incidentul Watergate. Fara intentia de a aduce invinuire eroilor individuali si de grup, a existat prea multa si dureroasa varsare de sange asociata cu Miscarea pentru Pace in timp ce niciuna nu a fost pentru Watergate. Eroii implicati au fost fie tacuti fie mascati, iar aceasta incongruenta a fost direct responsabila pentru desfasurarea cazului.

Am observat ca aceasta dovada puternica a constiintei noastre in crestere, acest radicalism emotional este joc de putere cu accentul pe joc si ca pacea hraneste pacea precum justitia insamanteaza justitie. Judecata sanatoasa permite dihotomie, unitatea dezvaluie empatie si armonia este o celebrare a polaritatii. Scopul nostru nu este acela de a exercita putere, ci de a exprima nevoia noastra imperioasa de unitate in ciuda unor diferente aparent de neinvins. Noi, ca si rasa umana, avem o istorie in a ne pierde echilibrul emotional, atunci cand descoperim diferite modele de gandire in altele. Multe razboaie au fost disputate ca rezultat. Este timpul sa recunoastem ca este mai bine sa purtam palarii diferite chiar daca bataia inimii noastre este intotdeauna una.

As vrea sa propun un Sondaj National de Pace pentru a vota pacea contra holocaustului nuclear de orice dimensiune. Sondajul ar trebui sa fie in mod clar independent de problemele de acum privind dezarmarea nucleara si / sau controlul armelor, deoarece multi dintre noi simt o nevoie puternica pentru apararea nucleara in timp ce controlul armelor este o cauza non-prioritara. Prin incheierea uneia sau a ambelor, Sondajul de Pace s-ar reduce imediat la un risc minor. Sondajul ar trebui sa fie autorizat si organizat de catre Congres prin intermediul mass-mediei, ca un angajament national, prin numararea voturilor pentru a minimiza cheltuielile administrative si pentru operativitate. Sondajul de Pace 1) ne va arata unde ne situam in ceea ce priveste angajamentul individual si colectiv pentru Pacea Mondiala si 2) va inspira restul lumii sa urmeze exemplul.


S-ar putea spune ca datorita vremurilor oamenii din Statele Unite si guvernul lor au avut posibilitatea de a initia Pacea Mondiala. Sa iei aceasta initiativa inseamna sa lasi o mostenire extraordinara urmasilor, mostenirea adevaratei noastre preocupari pentru viitorul rasei si planetei noastre. Cum putem noi sa cerem copiilor nostri sa aiba grija cand ne aratam indiferenti fata de soarta lor? Zambiti viitorului si el ne va zambi inapoi.

Ma rog ca in cele din urma controlul armelor sa inceteze a mai fi o problema deoarece utilizarea abuziva a armelor in ziua de astazi ar putea fi din cauza tensiunii mondiale pentru ca frica cheama frica. Poate va veni o zi cand vom vedea guvernele oferindu-se sa cumpere arme personale pentru reciclare, sa zicem pentru a face roboti casnici. Cateva tunuri probabil ar ramane in muzee chiar langa sulitele americanilor primitivi ca exemplu de aducere aminte pentru zilele in care le-am folosit sa ne ucidem unii pe altii, sa punem astfel stop vietii noastre inaintea mortii naturale. Ma intreb acum daca ei vor intelege vreodata cata tristete a cauzat acest instrument si ritualul sau? Adevaratele motivatii pentru uciderea cuiva dintre semeni este si va fi un mister etern pentru noi.

La inceput a fost Cuvantul. Daca Universul a fost creat initial de un cuvant si de jocul sau aerian de sapte zile, nu ar fi un efort relativ modest din partea noastra sa lucram impreuna prin afirmarea si reafirmarea unitatii noastre, pentru a ne asigura de supravietuirea planetei noastre deja existente? Daca, dupa cum stim acum, noi toti folosim mai putin de 20% din creierul nostru, nu este o exagerare sa afirmam ca a noastra constiinta nu cunoaste nici o limita si este un miracol ceea ce facem cu ea.

Perioada anilor optzeci a devenit cea mai neobisnuit de frumoasa si luminata perioada din istoria rasei umane. Este ca si cum insasi tensiunea ne-a fortat sa ne trezim din lunga perioada embrionara in care am fost tinuti. Suntem martorii unei societati unice in care toate sentimentele si gandurile noastre au fost scoase la suprafata pentru a fi partajate si re-examinate. Nu numai ca am devenit mai apropiati unul de altul si mai intelepti, dar mai inteleptii au devenit mai blanzi si mai blanzii au devenit mai intelepti, astfel realizandu-ne cu adevarat o singura lume.

In vara anului ‘73 la New York, John si cu mine am invitat presa sa anunte infiintarea unei tari conceptuale numita NUTOPIA. Oricine ar putea fi un cetatean al acestei tari. Cetatenii au fost in mod automat ambasadorii tarii. Corpul tarii a fost aerodromul gandurilor noastre comune. Constitutia ei a fost dragostea noastra si spiritul ei, visele noastre. Steagul sau era steagul alb al capitularii. O capitulare la pace. Ne-am dorit ca intr-o zi sa ducem steagul la Organizatia Natiunilor Unite si sa-l punem alaturi de celelalte steaguri deoarece Nutopia a fost doar un alt concept, asa cum au fost si alte concepte precum Franta, Statele Unite si Uniunea Sovietica.

Nu a fost un concept creat pentru a ameninta pe cineva. La acea vreme, ideea de "capitulare" nu cadea prea bine. Un prieten al nostru radical s-a exprimat ca si el detesta termenul. "Capitulare suna ca infrangere", a spus el. "Ei bine, nu te-ai preda iubirii, de exemplu?" m-am uitat la el. "Nu, el nu ar face-o" am gandit. "Femeile sunt singurele persoane care cunosc mandria si bucuria de a se preda?" m-am intrebat. "Este o pierdere de timp ca sa explici unui macho radical, nu ti-am spus eu?" a spus John, un om care s-a predat lumii, vietii si in cele din urma Universului. "Oricum, nu-ti face griji, Yoko. Intr-o zi o vom construi. Tu si eu iti promit." Eu inca mai cred ca o vom face.

Acum este timpul ca tu sa te ridici. Tu esti cel care va ridica steagul. Consider ca John si cu mine, ca intreg, am realizat partea noastra. Restul vietii mele apartine fiului nostru, Sean. Este efortul tau. Steagul tau. Deci tine minte, Suntem o Familie. Tu si eu suntem unitate. In Bucuria Armoniei, Lumea este Una pentru Infinitate. Vorbeste. Vorbeste din dragoste si nu te teme. Vom auzi. Minunata America.

Capitulati pentru Pace.

Va iubesc.
Yoko Ono Lennon
December 25, 1982
New York City.





“Rolul meu in societate, ca si rolul oricarui poet sau artist, e acela de a exprima sentimentele existente. Nu este acela de a spune lumii ce sa creada si ce sa simta. Nu e ca si rolul unui predicator sau al unui lider, ci e o reflectie a tuturora.”/ John Lennon

 “Imagine” si “Nutopia” au fost in egala masura expresia unei viziuni umanist –idealiste, o evadare dintr-o lume intunecata si violenta catre o altfel de lume, una care fiinteaza in pace, fara barierele frontierelor sau cele ale urii de clasa, etnice, rasiale, culturale, religioase. O lume a iubirii universale. Descriind o astfel de lume a pacii intr-un context istoric marcat de anii lungi si grei ai razboiului, de crimele odioase savarsite in numele pacii, de asasinarea unor personalitati cu incontestabila valoare umana, de marile miscari pentru drepturi civile, Lennon a transmis pe parcursul anilor ’70 prin cantec si concept un mesaj atat de miscator celor care au indraznit sa viseze, sa isi imagineze o altfel de lume fata de aceea care exista in acel moment! "El s-a gandit cu sinceritate ca ar exista un moment in care toti s-ar putea simti fericiti fara prea obsesiva posesiune a bunurilor materiale."/ Yoko Ono 


“Cu totii avem darul iubirii, dar iubirea este ca o planta pretioasa. Nu poti doar sa o accepti si apoi s-o lasi pe dulap, gandindu-te ca se va descurca singura. Trebuie sa o uzi. Trebuie sa ai grija de ea si sa o hranesti.”/ John Lennon












Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.