joi, 8 decembrie 2016

John Lennon - REPREZENTANT AL MISCARII NON-VIOLENTE PENTRU PACE






“Atunci cand ajungi sa fi nevoit sa folosesti violenta, faci jocul sistemului. Autoritatile te vor enerva, te vor irita: iti vor smulge barba, te vor plesni peste fata ca sa te faca sa lupti. Pentru ca, odata ce ai ajuns si tu violent, ei stiu cum sa te manevreze. Singurul lucru pe care nu stiu cum sa-l trateze este non-violenta si umorul”/ John Lennon.






       Promovat de mii de ani in dauna pacii, razboiul este considerat cea mai mare plaga a omenirii. Crima in masa, violenta, teroarea, nu duc la nimic bun. In adancul fiintei sale, omul are nevoie de pace, nu de razboi, de iubire, nu de ura, de liniste sufleteasca, nu de haos. Dezvoltarea si inflorirea lui spirituala se face in armonie cu el insusi si cu tot ceea ce il inconjoara. Armonia este cea care-l defineste pe om ca fiinta suprema. A obtine si mentine pacea prin pace, nu prin conflict armat, este un deziderat care merita urmat. Din pacate insa, inteligenta umana nu gaseste inca raspuns la marile probleme ce framanta omenirea, decat prin folosirea cailor apocaliptice ale decimarii, violentei, recrudescentei terorismului, urii dezlantuite impotriva a tot ce inseamna fiinta, nu numai fiinta umana.
    
      Cea mai mare miscare anti-razboi pe care o natiune a experimentat-o vreodata, s-a desfasurat in Statele Unite in cursul razboiului din Vietnam, miscare care a jucat un rol extrem de critic in ducerea razboiului catre final.

   Miscarea impotriva implicarii Statelor Unite in razboi a inceput odata cu demonstratiile din 1964 si a crescut in putere in anii ce au urmat. SUA a ajuns sa fie polarizata intre cei care pledau pentru continuarea implicarii armatei in Vietnam si cei care doreau pacea. Multi dintre cei implicati in miscarea pentru pace erau studenti, mame sau hipioti anti-autoritati. Opozitia a luat amploare prin participarea afro-americanilor la drepturile civile, participarea femeilor la miscarea de emancipare, miscarile din Chicago si din sectoarele muncitorilor organizati. O implicare suplimentara a venit din partea multor altor grupuri, inclusiv educatori, clerici, artisti, oameni de stiinta, jurnalisti, avocati, medici, veterani militari si lideri ai Miscarii Drepturilor Civile.

    Opozitia a constat in principal in nenumarate evenimente pasnice, non-violente; putine dintre evenimente au fost in mod deliberat provocatoare si violente. Au fost insa si unele cazuri in care politia a folosit tactici dure impotriva manifestantilor, unele lasandu-se cu victime. In anul 1967, o majoritate tot mai mare de americani considera implicarea militara a Statelor Unite in Vietnam ca fiind o mare greseala. Protestul fata de participarea americana in razboiul din Vietnam a fost o actiune pe care multi cantareti pop si-au insusit-o. Doua dintre cele mai cunoscute genuri muzicale implicate in acest protest au fost Rock and Roll-ul si Folk-ul. Desi compozitorii au creat piese care sfidau razboiul, ei nu s-au limitat doar la muzica lor. Deseori, protestatarii care participau la marsurile de pace erau loviti, arestati,  printre ei fiind si muzicieni binecunoscuti.


        Prin faptele deosebite, de mare impact social, realizate in astfel de contexte istorice, anumiti oameni au devenit simboluri pentru aspiratiile de libertate si pace ale semenilor. John Lennon este unul dintre cei care, incontestabil, merita acest statut, fiind nu numai omul care si-a transmis mesajul de pace si iubire prin noua sa muzica, dar a servit drept sursa de inspiratie pe aceasta tema, pentru multi altii. Cu timpul, el a castigat abilitate retorica anti-razboi eficienta si astfel, alaturi de sotia sa, Yoko Ono, a jucat un rol activ in incercarea de a convinge oamenii sa protesteze pe cai pasnice impotriva razboiului din Vietnam, cerand cooperare din partea intregii lumi la realizarea pacii.

      Lennon a inteles ca statutul de celebritate il poate ajuta foarte mult nu numai pentru a-si transmite propriile idei despre lume, ci si pentru a schimba perceptia oamenilor asupra problemelor arzatoare ale zilei, pentru a-i determina sa isi urmeze cu curaj marele lor vis. Pasiunea, dragostea pentru muzica l-au inspirat in aceasta comunicare, in transmiterea mesajului sau de mentinere a pacii pe calea non-violentei, mesaj care, reverberand in toata lumea cu ajutorul muzicii sale, a fost ascultat si perceput ca atare nu numai de marea masa a sustinatorilor pacii.

      Spiritul de lupta l-a manifestat chiar in zilele sale de inceput, pe vremea cand cei de la  The Beatles, imbracati in jachetele negre din piele, cantau prin cluburile marinarilor din Hamburg. La vremea aceea, era greu de prezis ascensiunea meteorica a lui John Lennon catre faima fulminanta pe care urma sa o aiba si, in final, catre aderarea la activismul politic si lupta pentru pace, chiar daca a fost un spirit rebel inca din primele sale zile in Liverpool. Cantecul "Give Peace a Chance" va ramane pentru totdeauna imnul miscarii anti-razboi, iar melodia “Imagine”, un simbol al aspiratiei catre iubire, liniste si pace.

      Desi, la vremea aceea, lumea trecea printr-un razboi care parea fara sfarsit, razboiul din Vietnam, Lennon si-a imaginat oamenii din intreaga lume traind in pace. Gandirea sa anti-razboi si anti-violenta l-au determinat sa ia atitudine, denuntand polititica de razboi, aparand drepturile unor activisti ai pacii, protestand pasnic pentru pace prin cuvant si cantec. Dorea ca fortele responsabile sa puna capat crimei, violentei si urii, fara tulburari.

    Ca urmare, in septembrie 1969, Lennon a inapoiat distinctia M.B.E. (Membru al Imperiului Britanic) in semn de protest fata de sprijinul dat de Marea Britanie razboiului din Vietnam si fata de implicarea acesteia in razboiul civil nigerian. Medalia se acorda pentru a fi recompensata contributia in arte, stiinte, munca organizatiilor de caritate si de asistenta sociala, ca si in cea a serviciilor publice. Regina Elisabeta acordase medalia celor de la Beatles, in 1965.


       Dupa ce s-a casatorit cu Yoko Ono, in martie 1969, John a planuit impreuna cu sotia sa o manifestare pasnica anti-razboi, manifestare cunoscuta sub numele de "Bed-In for Peace"(In-Pat pentru Pace), la hotelul Hilton din Amsterdam unde si-au petrecut luna de miere. Cei doi au determinat multimea de paparazzi care le urmarea fiecare miscare, sa le organizeze propria lor unica "interventie" anti-razboi. A fost o tactica inspirata si una care nu a mai fost repetata cu succes de nici o alta celebritate. Stiau ca cei din mass-media vor merge innebuniti pentru a obtine cele mai recente stiri despre tinerii casatoriti si au folosit aceasta oportunitate pentru a raspandi cu succes mesajul de “pace prin pace”, fara violenta. Mass-media din intreaga lume a fost invitata pentru a se alatura suitei de la hotelul unde cei doi au stat in pat timp de doua saptamani, disponibili de la noua dimineata pana la noua seara, angajati in discutii despre pacea in lume.

     Protestul "In-Bed"a fost respins de multi ca fiind ilizibil politic, inutil, ineficient. Totusi, dintr-o perspectiva pacifista, protestul excentric are sens deoarece denota o continuare fericita a principiilor de baza ale non-violentei lui King si Gandhi. "Razboiul va inceta atunci cand oamenii vor refuza sa lupte" a devenit sloganul pacifist britanic din anii 1930. Protestul a fost conceput ca o intamplare politica amuzanta, un siretlic cu un mesaj serios. Ceea ce nu poate fi negat este placerea lui Lennon si Ono de a-si asuma riscuri. Lennon s-a pregatit pentru batjocura, subapreciere si defaimare publica. El a explicat, "Cele doua "Bed-in" sunt ceva ce toata lumea poate face si sunt atat de simple. Suntem dispusi sa fim clovnii lumii pentru a-i face pe oameni sa constientizeze".

    Al doilea “Bed-In for Peace” s-a tinut in Montreal, in iunie 1969, unde Lennon a cantat in camera sa de hotel, "Give Peace a Chance", ajutat si de alte celebritati. Piesa, devenita imediat un imn al pacii, a fost cantata de o jumatate de milion de protestatari impotriva razboiului din Vietnam, in a doua zi a Moratoriului din luna octombrie 1969, in Washington. Cele doua manifestari erau destinate a fi proteste non-violente impotriva razboiului, dar si teste experimentale pentru noile modalitati de promovare a pacii. Ideea era derivata de la conceptul "sit-in" potrivit caruia, un grup de protestatari ramane asezat in fata unei institutii pana cand cei din grup sunt evacuati, arestati sau le sunt indeplinite cererile. Actiunile publice au fost filmate, mai tarziu fiind transformate in documentar. Filmului “Patul Pacii” a fost pus la dispozitie gratuit pe YouTube, in august 2011 de Yoko Ono, ca parte a site-ul ei "Imaginati-va Pacea". 


       In 1971, John si Yoko s-au mutat la New York si s-au imprietenit cu activistii radicali, Abbie Hoffman si Jerry Rubin. Co-fondatori ai Partidului International de Tineret, supranumiti "Yippies", Rubin si Hoffman fac pe 24 august 1967 o declaratie referitoare la razboiul din Vietnam. Un an mai tarziu, in 1968, au organizat mitinguri masive in timpul Conventiei Democrate din Chicago, cu scopul de a protesta impotriva razboiului. Rubin l-a convins pe Lennon sa cante intr-unul dintre spectacole, la Ann Arbor - statul Michigan, pe 10 decembrie 1971, pentru a-l elibera pe John Sinclair, liderul Partidului "Panther White" (Pantera Alba), care era arestat pentru vanzare de marijuana unor politisti sub acoperire. 

     Panterele Albe lucrau in tandem cu Panterele Negre pentru a promova revolutia culturala. John si Yoko s-au alaturat pe scena lui Phil Ochs, Stevie Wonder, Bob Seger, Allen Ginsberg, Jerry Rubin si Bobby Seale, seful Panterelor Negre. Lennon a cantat piesa "John Sinclair", solicitand autoritatilor: "Lasati-l sa fie liber, puneti-l in libertate, lasati-l sa fie la fel ca tine si ca mine". Ulterior, piesa a fost lansata pe albumul "Some Time in New York City", al treilea album post- Betles al lui Lennon. Aproximativ 20.000 de oameni au participat la miting iar la trei zile dupa concert, Sinclair a fost eliberat din inchisoare dupa ce Curtea Suprema din statul Michigan a decis ca legea referitoare la posesia de marijuana era neconstitutionala.
     
     Luand act de aparitia lui Lennon la intrunirea Sinclair, senatorul Strom Thurmond a trimis un memoriu procurorului general John Mitchell, in februarie 1972, declarand ca Lennon ar putea reprezenta o amenintare serioasa pentru realegerea lui Richard Nixon si sugerand ca “deportarea ar fi o contra-masura strategica impotriva lui Lennon” care ar fi putut, chipurile, mobiliza tinerii sa voteze impotriva lui Nixon, precum si sa doneze sume considerabile de bani pentru adunari si mitinguri. Incepand cu urmatoarea luna, Serviciul de Imigrare si Naturalizare a depus tot efortul in incercarea de a-l expulza pe Lennon care si-a petrecut urmatorii patru ani in audieri legate de deportare. Inca de la inceputul anului, el deja stia ca era sub supravegherea agentilor politiei secrete, fiind urmarit pe strazi si avand telefonul interceptat.

        Una dintre metodele specifice folosite de guvern pentru a-l hartui pe Lennon, a fost aceasta amenintare constanta cu deportarea. In plus, guvernul a folosit de un precedent, si anume o condamnare contraventionala anterioara ce-l acuza pe Lennon de "degradare morala." In octombrie 1968, in Marea Britanie, John si Ono fusesera arestati si acuzati de detinere de marijuana. Potrivit lui Lennon, proba a fost plantata, opinia sa fiind sustinuta de faptul ca ofiterul care-l arestase a fost ulterior condamnat la doi ani inchisoare pentru plantarea de probe in alte cazuri. Ca Ono sa nu fie acuzata, Lennon a luat vina asupra sa. Acuzatiile impotriva ei au fost retrase,iar el a fost amendat si gasit vinovat de "infractiune de degradare morala." La momentul arestarii lor, Yoko Ono era insarcinata si aproape ca a suferit un avort spontan. Cu toate ca a fost imediat internata in spital, o luna mai tarziu, a pierdut copilul. Afland ca sfarsitul vietii copilului lor nenascut era aproape, Lennon a dus un casetofon in camera de spital si, cu un microfon stetoscop, a inregistrat bataile inimii celui de-al doilea fiu al sau, inainte ca acesta sa moara.


    Pozitia ferma anti-violenta si anti-razboi a lui Lennon, i-a facut pe oameni mai constienti de impactul distructiv al manifestarilor violente. In 1972, pe timpul campaniei electorale prezidentiale in plina desfasurare,prietenii activisti a lui Lennon l-au indemnat pe acesta sa se alature protestelor din San Diego programate sa aiba loc in timpul Conventiei Republicane din acel an. Banuind ca se incearca provocarea unei revolte similare cu cea din anul 1968 de la Convenita Democratica din Chicago, a refuzat sa participe, ramanand in felul acesta fidel promisiunii de promovare a pacii fara violenta.

       Lennon a continuat sa faca declaratii si sa cante cantece cu continut politic, precum "The Luck of the Irish" din Mike Douglas Show, in 1972. In timp ce batalia cu deportarea continua, Lennon a aparut la mitingurile din New York City si la emisiunile TV, unde Jerry Rubin si Bobby Seale au fost oaspetii sai. Pe 23 martie 1973, lui Lennon i s-a ordonat sa paraseasca SUA in termen de 60 de zile, in timp ce lui Ono i-a fost garantata sederea permanenta. Ca raspuns, Lennon si Ono au tinut o conferinta de presa la American Bar Association din New York, pe 1 aprilie 1973, anuntand formarea statului conceptual "Nutopia"; un loc "fara proprietati, fara granite, fara pasapoarte, numai cetateni" si unde toti locuitorii ar fi ambasadori ai acestei tari imaginare. Cei 2 Lennon au cerut azil politic in SUA in timp ce fluturau steagul alb al Nutopiei; doua batiste albe.

      In iunie 1973, Lennon si Ono au facut ultima lor declaratie politica prin participarea la audierile Watergate din Washington. Ordinul de deportare pentru Lennon a fost retras in 1975, iar cererea de a ramane rezident permanent al SUA a fost apobata in iulie 1976. La scurt timp dupa decizia instantei, a pozat in fata statuii Libertatii,  lansand semnul pacii. Impreuna cu Yoko, a participat la balul inaugural a lui Jimmy Carter din 1977. In ultimii ani, devenise cunoscut faptul ca FBI-ul detinea un dosar gros pentru Lennon, format din mai multe sute de pagini. Povestea completa a bataliei cu administratia Nixon si guvernul Statelor Unite este relatata exemplar in filmul documentar din 2006,  "The U.S. versus John Lennon" (SUA impotriva lui John Lennon).

     Un documentar fascinant ce ofera o introspectie excelenta asupra participarii lui Lennon la miscarea anti-razboi din Statele Unite in timpul Razboiului din Vietnam, dar si asupra efectului covarsitor pe care l-a avut muzica sa militanta. Sentimentul ramas este unul de adanc respect pentru muzicianul si activistul Lennon, pentru crezul sau, o mai buna apreciere a dimensiunii presiunilor la care a fost supus de guvernul american care dorea sa-l reduca la tacere. Dupa asasinarea lui Lennon, istoricul Jon Wiener a depus o cerere de libera informare pentru fisierele FBI asupra lui Lennon. FBI-ul a recunoscut ca a avut 281 de pagini in dosarele cu privire la Lennon, dar a refuzat sa le elibereze pe cele mai multe dintre ele, sustinand ca erau documente nationale de securitate. In 1983, Wiener a dat in judecata FBI-ul cu ajutorul Uniunii Libertati Civile Americane din California de Sud. Cazul a ajuns la Curtea Suprema in anul 1997, inainte ca FBI sa-l fi solutionat in afara instantei, eliberand toate documentele contestate in afara de zece.


        Activismul politic a lui Lennon s-a facut remarcat in cantecele sale,“Revolution”, “Freedom For John Sinclair”, “Angela”, “Give Peace a Chance", "Power to the People" (inspirat de opiniile politice revolutionare ale lui Tariq Ali), The Luck of the Irish”, “Sunday Bloody Sunday”, “I don’t wana be a soldger”, "Working Class Hero", “Imagine”, “Gimme some truth”, “Born in Prison”, “Revolution”, “Woman Is The Nigger Of The World”. Intr-un interviu publicat in “Rolling Stone” (mai tarziu, cartea intitulata "Lennon Remembers”), Lennon a numit piesa "Working Class Hero", un “Cantec pentru revolutie…Este pentru oameni ca mine care reprezinta clasa muncitoare". In acelasi interviu, Lennon afirma in continuare: "Oamenii care sunt la conducere si la putere, sistemul de clasa si intreaga scena burgheza este exact la fel, exceptie facand multimea de copii din clasa de mijloc, cu parul lung, care se plimba in haine la moda. Aceiasi ticalosi sunt la conducere, aceiasi oameni executa totul ... Ei fac exact aceleasi lucruri, vand arme catre Africa de Sud si omoara negrii in strada. Oamenii traiesc intr-o saracie lucie, cu sobolanii misunand pe ei. Este la fel. Te fac sa vomiti ".
   
       Datorita lui Lennon, rockul a devenit revolutionar si ancorat in realitate. El si Yoko au participat la diferite demonstratii si proteste pasnice in favoarea pacii, au solicitat ajutor pentru constructorii de nave grevisti, au participat la diferite adunari care au avut ca scop denuntarea polititicii de razboi. Au ajutat familia lui James Hanratty, condamnat pentru crima si spanzurat la inceputul lui 1962. Au militat pentru o ancheta publica de dovedire a nevinovatiei acestuia si au organizat in Londra un mars cu postere pe care scria “Regatul Unit l-a omorat pe Hanratty”, care a produs un documentar de 40 de minute pe acest caz. Au marsaluit si au cantat pentru IRA (Irish Republican Army). John Lennon s-a intalnit cu membrii ai IRA, oferindu-se sa cante intr-un concert de strangere de fonduri pentru republicani, dupa Bloody Sunday (Duminica sangeroasa). Cantaretul pacifist a fost atat de infuriat de uciderea a 13 manifestanti neinarmati de catre armata britanica, in Derry, anul 1972, incat a fost de acord sa poarte discutii cu un reprezentant al IRA in New York, la scurt timp dupa acel eveniment.

“Cand vorbesti despre distrugere, nu stii ca nu poti conta pe mine?” spunea Lennon celor care aveau urechi sa auda, prin cantecul sau ‘Revolution”! A fost ca o declaratie a pozitiei The Beatles cu privire la Vietnam si o pozitie a formatiei The Beatles cu privire la revolutie.





        
     John Lennon ramane recunoscut pentru realizarile avute in cadrul formatiei The Beatles, dar lucrul cel mai important pentru care lumea si-l va aminti cu veneratie este participarea sa neconditionata la miscarea non-violenta in favoarea pacii - pentru ideile de realizare si mentinere a pacii prin pace, pentru curajul de a spune adevarul, puterii. In 2006, intr-un articol din Guardian, Jon Wiener scria: „Pentru oamenii tineri din 1972, era infiorator sa vada curajul lui Lennon de a da piept cu presedintele Americii, Richard Nixon. Aceasta dorinta de a-si asuma riscurile in cariera si viata, este un motiv pentru care oamenii inca il admira si astazi.” 










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.