duminică, 25 decembrie 2016

COLIND DE CRACIUN!








Colind pentru Pace, de-o impresionanta expresivitate, din partea celui ce s-a identificat pana in ultima sa clipa cu miscarea avangardista pentru pace, John Lennon. Colind pentru imensa responsabilitate a fiecaruia dintre noi fata de viata celuilalt. Pentru un an nou trait in bucurie, fara frica terorii de oricare natura ar fi ea. Colind pentru dreptul la viata!


So this is Christmas
And what have you done
Another year over
A new one just begun
And so this is Christmas
I hope you have fun
The near and the dear ones
The old and the young

A very merry Christmas
And a happy New Year
Let's hope it's a good one
Without any fear

And so this is Christmas
For weak and for strong
The rich and the poor ones
The road is so long
So happy Christmas
For black and for white
For yellow and red ones
Let's stop all the fight

A very merry Christmas
And a happy New Year
Let's hope it's a good one
Without any fear

And so this is Christmas
And what have we done
Another year over
And a new one just begun
And so this is Christmas
And we hope you have fun
The near and the dear ones
The old and the young

A very merry Christmas
And a happy New Year
Let's hope it's a good one
Without any fear
War is over, if you want it
War is over now




 Colind de Craciun, pentru cel mai adanc sentiment pe care omul il poate impartasi, din partea celui pentru care dragostea si grija fata de toti copiii lumii a fost mai presus decat insasi viata sa, Michael Jackson. Colind pentru cel mai frumos dar pe care cineva il poate oferi de Craciun: Iubirea, compasiunea si recunostinta sa. Colind pentru cei carora le pasa!


People making lists, buying special gifts,
Taking time to be kind to one and all.
It's that time of year when good friends are near,
And you wish you could give more
Than just presents from a store.

Why don't you give love on Christmas Day
Even the man who has everything
Would be so happy if you would bring
Him love on Christmas Day,
No greater gift is there than love.

People you don't know smile and nod hello,
Everywhere there's an air of Christmas joy.
It's that once of year when the world's sincere,
And you'd like to find a way to show
The things that words can't say.

Why don't you give love on Christmas Day?
The man on the street and the couple upstairs
All need to know there's someone who cares.
Give love on Christmas Day
No greater gift is there than love.

What the world needs is love
Yes, the world needs your love.

Why don't you give love on Christmas Day
Every little child on Santa's knee
Has room for your love underneath his tree
Give love on Christmas Day
No greater gift is there than love.

What the world needs is love
Yes, the world needs your love.



Colind, de-o neasemuita frumusete, in amintirea Tatianei Stepa. De cativa ani buni, in perioada fascinanta a Craciunului, evenimentul "Colind pentru Tatiana" incepe si se termina cu melodia care o reprezinta, interpretata de fiul sau, Catalin. "Copaci fara padure" este, prin vocea trista a inegalabilei Tatiana, povestea unui altfel de colind, a unui altfel de Craciun. Al celui mult asteptat si neimplinit. Colind pentru acel ceva pe care fiecare dintre noi il cauta continuu, chiar si atunci cand bratele ii sunt desfrunzite de vantul si ploile ce-i strabat uneori, nemilos, viata.

 
In povestea copacilor goi
Scartaind intr-o singura usa
Este vorba de noi amandoi
Este vorba de foc si cenusa

Doi copaci fara frunze pe drum
Dupa cum ii priveste inaltul
Doi copaci prin sarutul de scrum
Aplecandu-se unul spre altul

Nu mai suntem decat doi copaci
Vor veni taietori sa ne tunda
Vor lua crengi toti copiii saraci
Pentru flacara lor muribunda

Si chiar daca ma vei mai iubi
Peste crivatul iernii ce vine
Fara brate cu ochii pustii
N-am sa am ce intinde spre tine

Spune-mi padure cu frunza rara
Unde-i iubirea de asta vara?
Nu stie iarna sa se indure
De noi copacii fara padure



Colind pentru prichindeii nostri copii, pentru cel mai asteptat moment al fiecarui an. Momentul nasterii Lui Iisus! Dar si momentul lui Mos Craciun! Totul in jurul lor este magie pura! Nimic in aceasta viata, nu va atinge si nu va stinge din micutele inimioare farmecul acestor clipe de incantare, care le apropie atat de mult de Dumnezeu, Tatal si Fiul. Colind pentru bucuria pura din inima de copil!


Tu ce vii printre noi,
Din ninsori
MOS CRACIUN, te rugam
Sa nu mori ! 


Copiii privesc pe fereastra,
Vazduhul cusut cu ninsori
Naiva de tot li-i privirea
Copiii tusesc uneori.
Zadarnic-i imbraca-n fulare,
Parintii in fiece zi
Copiii in frigul din casa
Pot grabnic si lesne raci.


Si mosul deodata se-arata
Il intampina pruncii sfiosi,
Le da jucarii si bomboane
Ca si alte fleacuri din cos 


Copiii se bucura strasnic
Chiar si sa-l priveasca li-i greu,
Li-i cald si li-i bine sa creada
Ca el este MOS-DUMNEZEU. 


Si mosul deodata tuseste
Si pruncii ingroziti il privesc,
Dar nu ar putea recunoaste
Acest obicei omenesc.
Li-i mila de el dintr-o data,
Ca-i victima acestui narav
Si-i doare mai mult ca de tata
CA SI DUMNEZEU E BOLNAV.
                                                       

             Adrian Paunescu







 




marți, 20 decembrie 2016

John Lennon - REZISTENTA SI ACTIVISM IN MUZICA POP





“Nu exista loc in care sa poti fi daca nu este locul in care esti menit sa fii”





In intreaga sa cariera, John Lennon a revelat un caracter rebel si spirit inversunat atat prin muzica cat si prin scrierile, desenele, filmele, interviurile lui. Controversat datorita activismului sau politic si pentru pace, in 1971 s-a mutat in Manhattan unde critica sa inflacarata la adresa razboiului din Vietnam a condus la incercarea de lunga durata a administratiei Nixon de a-l deporta, timp in care unele dintre cantecele sale au fost adoptate ca imnuri de catre miscarea anti-razboi si de o contracultura puternica.





Interpretare magistrala a versiunii live, aparte, a piesei “Working Class Hero”, marturie a unui stil interpretativ si spirit combativ de neegalat.



Versurile lirice de factura politica ale lui John Lennon
in cultura pop  

Jaclyn Nardone
October 09, 2009


"In afara de faptul ca muzica este folosita drept instrument de exprimare personala, ea are potentialul de a influenta cultura sociala si politica. John Lennon, muzician si activist social, a dovedit ca acest lucru este cu adevarat posibil. De-a lungul deceniilor, cantecele sale au fost similare odata cu acceptarea si abilitarea drepturilor omului, cu rezistenta si protestul impotriva razboiului si urii. Cantecele lui John Lennon au lucrat ca instrumente politice de rezistenta si activism din anii ‘60 pana in secolul 21, prin intermediul miscarii pentru pace si anti-razboi.

Muzica este mijlocul care asociaza cuvantul scris problemelor legate de drepturile sociale, transmitand publicului un mesaj de speranta. Este o forma de libertate si exprimare, adesea folosita pentru a evoca probleme politice, servind ca exponent militant si inspirator al justitiei sociale. Melodiile si versurile care cauta dreptatea in mijlocul si dincolo de orase, tari si natiuni, in sfera globala, au marcat epoci semnificative in istorie si in lupta pentru libertate si toleranta. The Beatles a fost o piatra de hotar in cadrul "epocii rock” a muzicii si a influentat "rockology"-a in Marea Britanie, de unde si termenul de "rocktivism". John Lennon, muzician de renume mondial (fost "Beatles" pana in 1969) si activist pentru pace, si-a folosit muzica in lupta fata de politica nedreapta, in promovarea opozitiei fata de razboiul din Vietnam si in exprimarea iubirii pentru rasa umana. "Muzica este intotdeauna un efect al actiunii simultane a oamenilor in locuri si momente speciale."

Cantecele lui Lennon au fost mai mult decat o simpla muzica pop; acestea au insotit pe strazi protestatarii pacii si au sustinut miscarile anti-razboi; ele au fost o voce pentru libertatea celor oprimati si maltratati. Prin mesajele lirice de rezistenta, cuvintele din muzica devin importante din punct de vedere istoric, ca mijloc de comunicare in diferite perioade istorice si culturale. Muzica lui Lennon a fost o forma de exprimare de prima importanta, sunetul de protest, rebeliune sau chiar revolutie. De multe ori, Lennon a fost auzit spunand: "Realitatea depaseste cu mult imaginatia", aceasta insemnand ca muzica sa creatoare a fost folosita pentru lupta politica a zilelor sale si pentru promovarea culturii si ideologiei liberale de stanga.


Lennon a militat pentru democratizarea culturii, invitand pe toata lumea sa se bucure de muzica, ca si arta. John si Yoko credeau ca orice poate fi considerat arta, inclusiv inregistrarile de avangarda; credeau ca arta are potentialul de a schimba societatea in bine. Amandoi au inteles ca oamenii ar putea fi schimbati prin schimbarea intregului sistem. "Irlandezii, rusii si francezii au facut-o, dar asta nu i-a condus niciunde. Acelasi joc vechi". Prin urmare, John a fost inspirat sa se adapteze noilor masuri si sa schimbe oamenii si politicile prin muzica sa. Multe dintre compozitiile post-Beatles a lui Lennon au devenit pe buna dreptate imnuri, etaland un realism dur, dar si un idealism si utopism vizionar in egala masura.

"Cultura este muzica", prin urmare, Lennon a devenit in mod inevitabil, o parte din cultura muzicala si politica pop. O modalitate pentru a afla daca ceva a devenit cu adevarat o parte din universul culturii noastre, este sa vezi daca o poti interpreta sau "citi", daca poti intelege ce inseamna, ce vrea sa spuna. Cantecele lui Lennon au fost intelese politic de catre mase si, mai exact, de catre cei care au militat pentru politica sa. Cu toate acestea, au existat multe persoane care au respins ideile lui Lennon, cum ar fi cele de dreapta. In Occident, drepta politica a fost ingrozita de ideea ca muzica pop va submina capitalismul, viata de familie si valorile traditionale. Republicanii anilor 1960 s-au temut de puterea si inspiratia pe care arta ar putea-o avea asupra liberalilor, democratilor si tuturor oamenilor uniti, de aici si ideea ca arta ar trebui sa fie pastrata doar pentru elite.

Muzica lui Lennon a reunit oamenii pe fondul protestelor anti-razboi si al miscarii pentru pace. "Oamenii intra in diferite miscari ca si indivizi, dar si pentru a obtine un sentiment de identitate colectiva, ca parte a efortului de grup." Lennon si-a transformat publicul, prin audienta, convertindu-l intr-un grup social de activisti pentru pace. Pentru a exprima cat de important era colectivul pentru ei, tinerii casatoriti, Lennon si Ono, au invitat pe toata lumea la celebrarea lunii de miere, in 1969. Au invitat mass-media in camerele lor de hotel din Amsterdam si Montreal pentru a-si promova campaniile pentru pace, "Bed-In For Peace”, in cadrul carora nu numai ca si-au sarbatorit casatoria, dar si mai important, au promovat pacea mondiala. Campania l-a inspirat pe Lennon sa scrie piesa“Give Peace a Chance”. Aceasta melodie a fost cantata in repetate randuri de o camera plina de prieteni necunoscuti, care erau indivizi straini inainte de intrarea in hotel, de aici notiunea de primire colectiva. Cantecul a fost folosit de mai multe ori in timpul miscarilor anti-razboi, bunaoara in timpul protestelor impotriva razboiului din Golf, din 1991.

                                      

Unii au sustinut ca activitatea lui Lennon privind lupta pentru pace si de incetare a razboiului din Vietnam a afectat o intreaga generatie, de unde si notiunea de rezistenta. Lennon a combatut guvernele britanic si american pentru participarea lor la razboiul din Vietnam (1959-1975). In 1969, la patru ani dupa ce primise distinctia MBE (membru al Imperiului Britanic), Lennon a returnat-o Reginei Marii Britanii, ca protest impotriva razboiului din Vietnam si pentru pace. El i-a adresat reginei urmatoarele cuvinte: "Majestate, va inapoiez distinctia MBE ca protest impotriva implicarii Angliei in chestiunea Nigeria-Biafra si impotriva sprijinului nostru dat Americii in Vietnam. Cu dragoste, John Lennon." Lennon a dovedit intotdeauna fermitate in sprijinirea credintei si visurilor sale de pace si dreptate in lume pentru toti si a luat masuri drastice pentru a se asigura ca vocea lui va fi auzita.

Piesa lui Lennon “Happy Christmas (War Is Over)” a fost mai mult decat o melodie de Craciun. Ziua de 15 decembrie 1969 a lansat inceputul campaniei internationale de panouri publicitate a lui Lennon si Ono,”RAZBOIUL S-A TERMINAT! Daca vreti asta”. Aceasta campanie, folosita ca si protest impotriva razboiului din Vietnam, a avut loc in peste 12 tari din intreaga lume. John si Yoko au compus un cantec de sezon, dezvoltand temele revolutiei pasnice. Versurile din “Imagine” vizualizeaza un viitor in care America va cauta pacea, prin incheierea interventiei din Vietnam, iar piesa “Happy Christmas (War Is Over)” a cautat sa transforme aceasta viziune intr-o realitate. Cantecul spune: “Un Craciun foarte fericit si un An Nou Fericit/ Sa speram ca va fi unul bun, Fara nici o teama/ Razboiul s-a terminat, Daca vrei asta/ Razboiul s-a terminat, Acum...”

Rezistenta si opozitia lui Lennon impotriva regimului Nixon si a interventiei in Vietnam a dus la situatia expulzarii sale din SUA, de aici calitatea sa de "muzician, umanitarist si amenintare nationala."FBI-ul american incepea sa inteleaga imensa putere si impactul lui Lennon asupra maselor. Cantecul lui Lennon “Freedom For John Sinclair” s-a opus arestarii activistului anti-razboi John Sinclair si in cele din urma a avut ca efect eliberarea acestuia din celula inchisorii. Relatiile stranse ale lui Lennon cu Bobby Seal, presedinte al Partidului Panterele Negre si cu activistii politici Hoffman Abbie si Jerry Rubin, dovedesc ca el a dezvoltat o echipa care sa lucreze impreuna pentru a lupta impotriva practicilor guvernamentale nedrepte.

In 1971, FBI a intervenit in cazul Lennon prin a-i intercepta convorbirile telefonice si printr-o stricta supraveghere. Din cauza amenintarii pe care o reprezenta John Lennon pentru liderul republican in functiune, lider care promisese continuarea regimului de razboi in Vietnam, au fost luate masuri serioase impotriva acestuia."Sederea ta temporara in Statele Unite a expirat in 29 februarie 1972. Asteptam sa parasesti Statele Unite pe 15 martie 1972. Imposibilitatea de a face acest lucru va avea ca rezultat instituirea unor proceduri de deportare." Lennon a fost fortat sa paraseasca America, pentru unele motive ilegale. Cu toate acestea, a continuat sa lupte cu acuzatiile de deportare si in acelasi timp a continuat activitatea muzicala, de aici melodia “Gimme Some Truth”.
                                         

Multe dintre cantecele lui Lennon au fost folosite ca instrumente de rezistenta in a influenta cultura politica a timpului sau si sunt inca influente, valoroase si cautate in societatea contemporana. Douazeci ani mai tarziu, activismul muzical s-a extins mult. Cantecele celebre ale lui Lennon,”Born In a Prison”,“Power to the People” si “Revolution” au ajuns mai populare mult mai tarziu, in anii care au urmat mortii subite si tragice a lui Lennon din 1980. Cantecul sau, “Revolution”, a explorat idei de schimbare a lumii prin evolutie, solutii reale, schimbare a constitutiei si a unor institutii. Pe vremuri, acest cantec a inspirat o generatie in a lupta pentru justitie si impartialitate. Piesa “Woman Is The Nigger Of The World”, inspirata de sotia Ono, continua sa promoveze drepturile femeilor si ar putea la fel de bine sa o faca si in deceniile viitoare.

Multe din cantecele lui Lennon au fost re-inregistrate de artisti contemporani, cum ar fi versiunea lui U2 “Sunday Bloody Sunday” si “Green Day’s Working Class Hero”. Cantecul lui Lennon “Instant Karma (We All Shine On)” a inspirit albumul musical "Karma Instant: Save Darfur". Noua campanie a organizatiei non-profit  “Amnesty International”(organizatie internationala independenta venita in sprijinul drepturilor omului, in special pentru prizonierii constiintei. A primit Premiul Nobel pentru Pace in 1977) s-a folosit de puterea muzicii lui John Lennon si de vocile a milioane de oameni din intreaga lume preocupati sa opreasca abuzurile oribile impotriva drepturilor omului care au avut loc in Darfur, Africa. In 2008, organizatia “Hard Rock International-Love All, Serve All” a lansat campania "Imagine, There’s No Hunger” pentru a ajuta WHY, o organizatie non-profit care se straduieste sa lupte impotriva foametei si a saraciei din America si din intreaga lume. Ono a donat piesa lui Lennon “Give Peace a Chance” pentru aceasta cauza. Un autobuz educational, care avea sa "preda copiilor din America si Canada fundamentele inregistrarii muzicii", a fost inaugurat in Las Vegas, pe 7 ianuarie 2007 si a fost dedicat regretatului Lennon. Muzicienii Will.I.Am., Natasha Bedingfield si Pat Monahan sustin cu totii cauza lui Lennon si credinta lui Ono ca "muzica inseamna putere."  
               
Se pare ca Lennon este in principal amintit si onorat intr-un mod pasnic care sa aprobe si sustina dorinta si pasiunea lui pentru activism politic. Melodiile lui au sustinut de-a lungul deceniilor cultura populara, la bine si la rau; de la a actiona ca instrumente de rezistenta si activism social, pana la a fi treptat incorporate in cultura populara profitabila, de masa. Lennon a fost un artist legendar ale carui cantece au modelat politica din anii 1960 si dupa. Melodiile sale au fost cantate in timpul a zeci de ani de proteste care au incercat sa submineze politica nedreapta a guvernului, pentru binele poporului si in numele dreptatii. In timpul inmormantarii, Yoko Ono a spus: "Cred ca au incercat sa-l omoare pe John, dar nu au reusit deoarece mesajul sau traieste inca." Pe masura ce anii au trecut, popularitatea lui Lennon a crescut la noi culmi prin intermediul culturii populare. Fie ca este amintit prin activism pozitiv sau consumism egoist, Lennon a lasat in urma o mostenire impresionanta si o colectie de cantece care vor continua sa straluceasca de-a lungul timpului."


“Pacea era responsabilitatea noastra si ea nu putea fi atribuita unui anumit element extern. Suntem la fel de responsabili ca omul care apasa butonul ... Atata timp cat oamenii isi imagineaza ca cineva face ceva pentru ei si ca ei nu au nici un control, atunci ei nu au nici un control"/ John Lennon


                                                                                   

"John Lenon a ajutat la transformarea artei si imaginii starului pop. Activismul sau politic foarte popular si versurile social-politice sensibile i-au adus un loc important in istoria creativa si politica a rockului." Dar, din pacate, oricine canta despre viata, dragoste, armonie, este incomod si periculos pentru cineva care canta despre moarte, ura, neacceptare. Si uneori, finalul este trist si greu de inteles pentru intreaga lume...

”Daca se intampla ceva cu mine si cu Yoko, sa sti ca nu a fost un accident”, ii spunea la un moment dat John, unuia dintre prieteni.

Fiind un activist neobosit pentru pace, un reprezentant al vietii si iubirii pentru ceilalti semeni, stia ca a atras ura crancena din partea unui guvern care l-a urmarit pas cu pas, modificand propriile reguli in dorinta de a-l inlatura. In ciuda teribilei presiuni psihice exercitate asupra sa, el nu s-a oprit din drum, dorind sa impartaseasca in continuare celor din jur, lumina din interiorul sau.

“L-am iubit pentru ceea ce era si pentru ceea ce urma sa fie in perioada aceea. El a marsaluit alaturi de noi, a fost impreuna cu noi. El s-a opus acestui puternic guvern care se insela atat de tare si care, prin inselaciune, ne-a condus intr-un razboi profund imoral. Iar John nu a dat inapoi” /Ron Kovic, scriitor, veteran al razboiului din Vietnam.












duminică, 18 decembrie 2016

John Lennon - NUTOPIA , PACE SI IUBIRE PE PAMANT







 "Imagineaza-ti toti oamenii traindu-si viata in pace.                                                                          Poti spune ca sunt un visitor, dar nu sunt singurul.                                                                            Sper ca intr-o zi sa ni te alaturi si lumea va fi un intreg"
 







                                         

Nutopia este o tara conceptuala fondata de John Lennon si Yoko la 1 aprilie 1973. Nutopia este speranta intr-o lume mai buna.


Yoko Ono – mesaj de ziua nasterii Nutopiei 

Nutopia este o tara care exista in noi toti. John Lennon si cu mine am creat aceasta lume imaginara. Am solicitat o conferinta de presa in timpul careia am aratat batista alba din buzunare, spunand: "Acesta este steagul cu care ne Predam Pacii." Nu luptati pentru pace, ci "Capitulati pentru Pace", a fost mesajul cel mai important. Noi toti reprezentam Nutopia.

In aceasta zi, cea a nasterii Nutopiei, haideti sa fluturam cu totii steagul sau batista alba a  constiintei noastre. Sa spunem, "Imi plac toate ale mele" si sa ne bucuram. Deoarece o meritam. Fiecare dintre noi.

John spunea ca noi toti suntem ambasadorii Nutopiei. Si asa si suntem. Atunci cand veti veni in apartamentul nostru, veti vedea ca exista o placa de aur pe usa bucatariei, pe care scrie Ambasada Nutopiei. John a pus-o acolo. Destul de ciudat, acum prietenilor le place sa intre pe acea usa, dar nu din fata usei. Se pare ca placa a facut din usa bucatariei usa noastra din fata.

Ambasadori ai Nutopiei,

Ganditi in Pace, Actionati pentru Pace, Raspanditi Pacea si lasati oamenii sa stie Cum sa Reprezinte Pacea. Curand, lumea intreaga isi va da seama ca apartinem cu totii Nutopiei. Impreuna, vom da de veste celorlalte planete despre ceea ce se intampla aici, pe planeta noastra. Ca suntem cu totii impreuna, traindu-ne viata in Pace.


Cu multa iubire,
Yoko Ono Lennon
1 Aprilie 2015






Yoko Ono – scrisoare  pentru John


Dragi prieteni,

In medie, 31.537 de oameni sunt ucisi de arme in Statele Unite ale Americii in fiecare an.
Transformam aceasta tara frumoasa intr-o zona de razboi.
Impreuna, haideti sa aducem inapoi America, tara verde a Pacii!
Moartea unei persoane dragi este o experienta care lasa urme adanci.
Dupa 36 de ani, fiului nostru Sean si mie ne este inca dor de el.


Yoko Ono Lennon
11 Iulie 2016






Yoko Ono - CAPITULATI  PENTRU  PACE

John si cu mine am facut parte din multimea imensa a tineretului international, care a crescut crezand in idealismul american si revendicarile acestuia in favoarea drepturilor omului. Am trait in societati ce se aflau sub influenta anosta Victoriana, in timp ce in inimile noastre impartaseam visul american.

Visul dainuie inca. Acest lucru este evident in scrisorile pe care le primesc din toata lumea, in contrast puternic cu pesimismul care predomina aici, in Statele Unite. Lumea a asistat la inaltarea spiritul american cu un salt remarcabil atunci cand a fost mai mare nevoie si de multe ori, atunci cand a fost de asteptat cel mai putin. Fara indoiala ca acest lucru se va intampla din nou. Preocuparea mea este cum. Nu avem nevoie de un alt martir. Am avut prea mult unul.

Comparati ultimele doua dati, cand spiritul american a izbucnit efectiv pentru a aduce dreptate in si pentru natiune. Una fiind Miscarea pentru pace in Vietnam, iar cealalta, incidentul Watergate. Fara intentia de a aduce invinuire eroilor individuali si de grup, a existat prea multa si dureroasa varsare de sange asociata cu Miscarea pentru Pace in timp ce niciuna nu a fost pentru Watergate. Eroii implicati au fost fie tacuti fie mascati, iar aceasta incongruenta a fost direct responsabila pentru desfasurarea cazului.

Am observat ca aceasta dovada puternica a constiintei noastre in crestere, acest radicalism emotional este joc de putere cu accentul pe joc si ca pacea hraneste pacea precum justitia insamanteaza justitie. Judecata sanatoasa permite dihotomie, unitatea dezvaluie empatie si armonia este o celebrare a polaritatii. Scopul nostru nu este acela de a exercita putere, ci de a exprima nevoia noastra imperioasa de unitate in ciuda unor diferente aparent de neinvins. Noi, ca si rasa umana, avem o istorie in a ne pierde echilibrul emotional, atunci cand descoperim diferite modele de gandire in altele. Multe razboaie au fost disputate ca rezultat. Este timpul sa recunoastem ca este mai bine sa purtam palarii diferite chiar daca bataia inimii noastre este intotdeauna una.

As vrea sa propun un Sondaj National de Pace pentru a vota pacea contra holocaustului nuclear de orice dimensiune. Sondajul ar trebui sa fie in mod clar independent de problemele de acum privind dezarmarea nucleara si / sau controlul armelor, deoarece multi dintre noi simt o nevoie puternica pentru apararea nucleara in timp ce controlul armelor este o cauza non-prioritara. Prin incheierea uneia sau a ambelor, Sondajul de Pace s-ar reduce imediat la un risc minor. Sondajul ar trebui sa fie autorizat si organizat de catre Congres prin intermediul mass-mediei, ca un angajament national, prin numararea voturilor pentru a minimiza cheltuielile administrative si pentru operativitate. Sondajul de Pace 1) ne va arata unde ne situam in ceea ce priveste angajamentul individual si colectiv pentru Pacea Mondiala si 2) va inspira restul lumii sa urmeze exemplul.


S-ar putea spune ca datorita vremurilor oamenii din Statele Unite si guvernul lor au avut posibilitatea de a initia Pacea Mondiala. Sa iei aceasta initiativa inseamna sa lasi o mostenire extraordinara urmasilor, mostenirea adevaratei noastre preocupari pentru viitorul rasei si planetei noastre. Cum putem noi sa cerem copiilor nostri sa aiba grija cand ne aratam indiferenti fata de soarta lor? Zambiti viitorului si el ne va zambi inapoi.

Ma rog ca in cele din urma controlul armelor sa inceteze a mai fi o problema deoarece utilizarea abuziva a armelor in ziua de astazi ar putea fi din cauza tensiunii mondiale pentru ca frica cheama frica. Poate va veni o zi cand vom vedea guvernele oferindu-se sa cumpere arme personale pentru reciclare, sa zicem pentru a face roboti casnici. Cateva tunuri probabil ar ramane in muzee chiar langa sulitele americanilor primitivi ca exemplu de aducere aminte pentru zilele in care le-am folosit sa ne ucidem unii pe altii, sa punem astfel stop vietii noastre inaintea mortii naturale. Ma intreb acum daca ei vor intelege vreodata cata tristete a cauzat acest instrument si ritualul sau? Adevaratele motivatii pentru uciderea cuiva dintre semeni este si va fi un mister etern pentru noi.

La inceput a fost Cuvantul. Daca Universul a fost creat initial de un cuvant si de jocul sau aerian de sapte zile, nu ar fi un efort relativ modest din partea noastra sa lucram impreuna prin afirmarea si reafirmarea unitatii noastre, pentru a ne asigura de supravietuirea planetei noastre deja existente? Daca, dupa cum stim acum, noi toti folosim mai putin de 20% din creierul nostru, nu este o exagerare sa afirmam ca a noastra constiinta nu cunoaste nici o limita si este un miracol ceea ce facem cu ea.

Perioada anilor optzeci a devenit cea mai neobisnuit de frumoasa si luminata perioada din istoria rasei umane. Este ca si cum insasi tensiunea ne-a fortat sa ne trezim din lunga perioada embrionara in care am fost tinuti. Suntem martorii unei societati unice in care toate sentimentele si gandurile noastre au fost scoase la suprafata pentru a fi partajate si re-examinate. Nu numai ca am devenit mai apropiati unul de altul si mai intelepti, dar mai inteleptii au devenit mai blanzi si mai blanzii au devenit mai intelepti, astfel realizandu-ne cu adevarat o singura lume.

In vara anului ‘73 la New York, John si cu mine am invitat presa sa anunte infiintarea unei tari conceptuale numita NUTOPIA. Oricine ar putea fi un cetatean al acestei tari. Cetatenii au fost in mod automat ambasadorii tarii. Corpul tarii a fost aerodromul gandurilor noastre comune. Constitutia ei a fost dragostea noastra si spiritul ei, visele noastre. Steagul sau era steagul alb al capitularii. O capitulare la pace. Ne-am dorit ca intr-o zi sa ducem steagul la Organizatia Natiunilor Unite si sa-l punem alaturi de celelalte steaguri deoarece Nutopia a fost doar un alt concept, asa cum au fost si alte concepte precum Franta, Statele Unite si Uniunea Sovietica.

Nu a fost un concept creat pentru a ameninta pe cineva. La acea vreme, ideea de "capitulare" nu cadea prea bine. Un prieten al nostru radical s-a exprimat ca si el detesta termenul. "Capitulare suna ca infrangere", a spus el. "Ei bine, nu te-ai preda iubirii, de exemplu?" m-am uitat la el. "Nu, el nu ar face-o" am gandit. "Femeile sunt singurele persoane care cunosc mandria si bucuria de a se preda?" m-am intrebat. "Este o pierdere de timp ca sa explici unui macho radical, nu ti-am spus eu?" a spus John, un om care s-a predat lumii, vietii si in cele din urma Universului. "Oricum, nu-ti face griji, Yoko. Intr-o zi o vom construi. Tu si eu iti promit." Eu inca mai cred ca o vom face.

Acum este timpul ca tu sa te ridici. Tu esti cel care va ridica steagul. Consider ca John si cu mine, ca intreg, am realizat partea noastra. Restul vietii mele apartine fiului nostru, Sean. Este efortul tau. Steagul tau. Deci tine minte, Suntem o Familie. Tu si eu suntem unitate. In Bucuria Armoniei, Lumea este Una pentru Infinitate. Vorbeste. Vorbeste din dragoste si nu te teme. Vom auzi. Minunata America.

Capitulati pentru Pace.

Va iubesc.
Yoko Ono Lennon
December 25, 1982
New York City.





“Rolul meu in societate, ca si rolul oricarui poet sau artist, e acela de a exprima sentimentele existente. Nu este acela de a spune lumii ce sa creada si ce sa simta. Nu e ca si rolul unui predicator sau al unui lider, ci e o reflectie a tuturora.”/ John Lennon

 “Imagine” si “Nutopia” au fost in egala masura expresia unei viziuni umanist –idealiste, o evadare dintr-o lume intunecata si violenta catre o altfel de lume, una care fiinteaza in pace, fara barierele frontierelor sau cele ale urii de clasa, etnice, rasiale, culturale, religioase. O lume a iubirii universale. Descriind o astfel de lume a pacii intr-un context istoric marcat de anii lungi si grei ai razboiului, de crimele odioase savarsite in numele pacii, de asasinarea unor personalitati cu incontestabila valoare umana, de marile miscari pentru drepturi civile, Lennon a transmis pe parcursul anilor ’70 prin cantec si concept un mesaj atat de miscator celor care au indraznit sa viseze, sa isi imagineze o altfel de lume fata de aceea care exista in acel moment! "El s-a gandit cu sinceritate ca ar exista un moment in care toti s-ar putea simti fericiti fara prea obsesiva posesiune a bunurilor materiale."/ Yoko Ono 


“Cu totii avem darul iubirii, dar iubirea este ca o planta pretioasa. Nu poti doar sa o accepti si apoi s-o lasi pe dulap, gandindu-te ca se va descurca singura. Trebuie sa o uzi. Trebuie sa ai grija de ea si sa o hranesti.”/ John Lennon