luni, 3 august 2015

Nelson Mandela - AMINTIRI PRETIOASE




   
Liderii nu-si pot permite sa urasca...








“Intr-o tara bolnava, orice masura de insanatosire este o insulta la adresa celor care traiesc pe seama bolii. Scopul libertatii este de a fi creata pentru altii…”




        “Voi respecta fagaduiala noastra: niciodata, niciodata, in nici o imprejurare, nu voi spune ceva necuviincios despre altii…Necazul, desigur, este ca cei mai multi oameni de succes sunt inclinati spre o anumita forma de vanitate. Vine o perioada in viata lor cand considera ca isi pot permite sa fie egocentrici si sa faca parada in fata poporului cu realizarile lor unice. Ce eufemism dulce pentru lauda de sine a creat limba engleza! Au ajuns sa o numeasca autobiografie, in care lipsurile altora sunt frecvent exploatate pentru a scoate in evidenta realizarile vrednice de lauda ale autorului” 
  (Dintr-o scrisoare adresata profesoarei Fatima Meer/ 1.Martie 1971)

        “Mi-am dedicat intreaga viata luptei poporului african. Am luptat impotriva dominatiei albilor si am luptat impotriva dominatiei negrilor. Am cultivat idealul unei societati democratice si libere, in care toti oamenii traiesc impreuna in armonie si au sanse egale. Este un ideal pentru care sper sa traiesc si pe care sper sa-l ating. Dar, daca este nevoie, este un ideal pentru care sunt pregatit sa mor”
  (Finalul interventiei sale din 20 aprilie 1964, din banca acuzatilor, in procesul Rivonia)

       “…Nu cerem mila, ci ne exercitam drepturile inerente celor incarcerati pentru convingerile lor politice...Anterior condamnarii si incarcerarii noastre, eram membrii al unor bine-cunoscute organizatii politice care au luptat impotriva persecutiei politice si rasiale si care au cerut drepturi politice complete pentru africani, indieni si oamenii de culoare din aceasta tara. Am respins total, dupa cum o facem si acum, toate formele de dominatie a albilor si, mai ales, politica dezvoltarii separate si am militat pentru o Africa de Sud democratica, eliberata de nenorocirile opresiunii rasiale si in care toti sud-africanii, indiferent de rasa sau de credinta, sa traiasca impreuna in pace si armonie, pe baza de egalitate. Noi toti, fara exceptie, am fost condamnati pentru activitati politice, in care ne-am implicat ca parte integranta a luptei duse pentru castigarea dreptului de autodeterminare pentru poporul nostru, recunoscut in lumea civilizata ca un drept din nastere, inalienabil, al tuturor fiintelor umane. Aceste activitati au pornit din dorinta de a ne opune politicilor rasiale si legilor nedrepte care incalca principiul drepturilor si libertatilor fundamentale care formeaza baza guvernarii democratice.”
  (Dintr-o scrisoare adresata minstrului Justitiei/ 22 Aprilie1969)

  “Intr-o tara bolnava, orice masura de insanatosire este o insulta la adresa celor care traiesc pe seama bolii. Scopul libertatii este de a fi creata pentru altii…”

…  In perioada aceea, in care am fost in inchisoare, furia si ura fata de sistem au crescut, insa manifestarea acelei furii a devenit mai putin vizibila. Acum lucrez cu aceiasi oameni care m-au aruncat in inchisoare, mi-au persecutat sotia, mi-au hartuit copiii de la o scoala la alta…si sunt unul dintre cei care spun: “Sa uitam trecutul si sa ne gandim la prezent"  ....Ura intuneca mintea. Ea sta in calea strategiei. Liderii nu isi pot permite sa urasca”…

       “Asocierea mea la Congresul National African m-a invatat ca o miscare nationala ampla prezinta numeroase si diferite contradictii, fundamentale sau nu. Prezenta intr-o organizatie a diferitelor clase si grupuri sociale cu interese contradictorii pe termen lung, care se pot ciocni in momente cruciale, genereaza propria serie de conflicte…Aveam 21 de ani la vremea aceea iar aderarea ulterioara la Congresul National African si insusirea ideilor progresiste m-au ajutat sa scap de prejudecatile tineretii si sa accept toti oamenii ca egali. Am ajuns sa accept ca nu am nici un drept sa-i judec pe altii in functie de propriile mele traditii, oricat de mandru as fi de ele; ca ai dispretui pe altii pentru ca nu au respectat o anumita traditie este o forma periculoasa de sovinism. Ma consider obligat sa-mi respect propriile obiceiuri si traditii, cu conditia ca aceste obiceiuri si traditii sa ne uneasca si, sub nici o forma, sa nu intre in contradictie cu obiectivele si si scopurile luptei impotriva opresiunii rasiale. Dar nu imi voi impune niciodata traditiile in fata altora si nici nu voi practica vreuna care sa-mi ofenseze tovarasii, mai ales acum, cand libertatea a devenit atat de scumpa.”

    “Am fost pus sub interdictie incepand cu septembrie, decembrie 1952. Prima mea interdictie a fost in baza Legii privind Intrunirile Turbulente, pentru o perioada de un an, iar apoi, cu alta ocazie, pentru o perioada de doi ani. Iar in baza Legii pentru Suprimarea Comunismului, am fost pus in interdictia de a parasi Johannesburgul timp de cinci ani. Unul dintre obiectivele Campaniei de Sfidare din 1952 era...insuflarea unui sentiment de reziztenta la asuprire; sa nu ne temem de albi, de politisti, de inchisorile, de tribunalele lor..si, la vremea ceea, 8.500 de oameni au intrat in mod deliberat la inchisoare pentru ca au incalcat legi menite sa ne umileasca si sa ne izoleze, sa rezerve anumite privilegii pentru albi. Am incalcat acele legi si am infundat puscaria si, ca urmare a campaniilor de acest fel, oamenii nostri nu se mai tem de represiuni, sunt pregatiti sa le tina piept, sunt greu de intimidat de viata din inchisoare..”

     “ Victoria intr-o cauza importanta nu se masoara numai prin atingerea obiectivului final. Este un triumf sa fii la inaltimea asteptarilor in timpul vietii. Poate ca idealurile pe care le pretuim, visele noastre cele mai dragi si sperantele nostre cele mai puternice nu isi vor gasi implinirea in timpul vietii nostre. Dar nu are importanta. Constiinta ca ti-ai facut datoria la vremea ta si ca nu ai inselat sperantele semenilor tai este, in sine, o experienta plina de satisfactii si o realizare magnifica… Dar trebuie sa spun ca este foarte ingrijorator sa stai pe margine si sa fii simplu spectator al tumultului tragic care ne sfasie tara si care genereaza pasiuni atat de periculoase.

      Se prea poate ca ziua in care natiunile vor transforma armatele puternice in miscari pacifiste redutabile si armele letale in pluguri inofensive sa fie inca departe. Dar faptul ca exista astazi organizatii internationale, guverne, sefi de stat, persoane si grupuri influente care lupta cu sinceritate si curaj pentru pacea mondiala, este o sursa reala de speranta.”




Din cartea “CONVERSATII CU MINE INSUMI” de Nelson Mandela


                         
            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.