duminică, 22 noiembrie 2015

Martin Luther King - LEGENDA UNEI VIETI



Simbol al miscarii pentru drepturi civile




“Lupta este in mainile noastre. Si putem raspunde cu nonviolenta creativa apelulului pentru cauza inalta la care noile noastre directii de lupta ne cheama. Drumul inainte nu este intru totul unul neted. Nu exista autostrazi largi care sa ne conduca usor si inevitabil la solutii rapide. Dar noi trebuie sa continuam.”/ MLKing



Dr. Martin Luther King, Jr. este cunoscut in intreaga lume ca cel mai mare sustinator al libertatii, dreptatii, egalitatii si pacii. Este venerat din satele mici pana la marile centre de putere, iar numele lui este invocat in nenumarate cauze si miscari sociale. A fost liderul cel mai influent al miscarii pentru drepturi civile, caracteriazata prin non-violenta.

S-a nascut pe 15 ianuarie 1929, in Atlanta, Georgia, din reverendul Martin Luther King, Sr. si Alberta Williams King. Numele legal la nastere a fost Michael King, ca si al tatalui sau. Tatal a ales insa ca numele lor sa fie schimbat in Martin Luther King in onoarea reformatorului german Martin Luther.

Crescand in Atlanta, King a frecventat scoala Booker T. Washington High School. El a devenit cunoscut pentru abilitatea sa de a vorbi in public si a facut parte din echipa de dezbateri a scolii. A devenit cel mai tanar director adjunct al unui centru de difuzare a ziarelor pentru Atlanta Journal in 1942, la varsta de 13 ani. Pe parcursul anului, el a castigat premiul intai la un concurs oratoric sponsorizat de “Negro Elks Club” din Dublin, Georgia.

La varsta de 15 ani, King a trecut examenul si a intrat la Colegiul Morehouse. In vara anului 1947, inainte de ultimul an la Morehouse, la varsta de optsprezece ani, a ales sa intre in preotie dupa ce a concluzionat ca biserica oferea cea mai asiguratorie cale de a raspunde "indemnului interior de a servi umanitatea". King a facut studii doctorale in teologie sistematica la Universitatea din Boston si a primit titlul de “doctor” pe 5 iunie, 1955.

Martin Luther King, Jr. a fost preot american baptist, activist inca de la inceputul carierei sale, umanitarist si lider in Miscarea Drepturilor Civile Afro-Americane. Este cel mai bine cunoscut pentru rolul sau in promovarea drepturilor civile folosind nesupunerea civila non-violenta bazata pe convingerile sale crestinesti.
A actionat cu curajul convingerilor sale in pofida tuturor greutatilor intampinate de-a lungul vietii (nenumarate arestari, bombardarea domiciliului, tentativa de asasinat, hartuirea din partea fortelor oculte rasiste, segregationiste, negativismul si criticile venite din partea oponentilor sai). Chiar si premonitia sumbra pentru plata pretului propriei vieti nu l-a determinat sa renunte.

Viziunea revolutionara asupra unei lumi care nu exista inca la vremea aceea, i-a adus un loc binemeritat, de necontestat, in randul personalitatilor impunatoare ale epocii. Prin arta, sublim stapanita, a retoricii, a gasit modalitatea perfecta de a face aceasta viziune vizibila maselor.

Folosirea non-violentei, ca strategie de rezistenta tacuta, cu scop precis de obtinere a unor revendicari de necesitate vitala, de transformare a unei lumi a inegalitatii intr-una a fraternitatii si echitatii sociale,  a atins viata oamenilor din America timpului sau, dar si a celor din vremurile care au urmat. Alegand calea rezistentei non-violente intr-un mediu care ar fi putut cu usurinta erupe in violenta si haos, a inspirat prin exemplul propriu miscarile non-violente din intreaga lume.

S-a intarit, astfel, veridicitatea unui punct de vedere diametral opus celui care a distrus de-alungul veacurilor tari, popoare, culturi, indivizi, si anume acela conform caruia nu este nevoie de arme si violenta pentru a schimba lumea, ci de barbati si femei determinati sa o faca in mod pasnic.

In 1954, Martin Luther King a devenit pastor al Bisericii Babtiste Dexter Avenue din Montgomery, Alabama. Fiind un activist puternic pentru drepturile civile, King a fost unul dintre membrii comitetului executiv al Asociatiei Nationale pentru Progresul Oamenilor de Culoare. Apoi, la inceputul lunii decembrie 1955, a acceptat conducerea primei mari demonstratii non-violente a Negrilor din Statele Unite ale Americii, Boicotul autobuzului din Montgomery. Boicotul a durat 382 de zile. La 21 decembrie, 1956, dupa ce Curtea Suprema a Statelor Unite a declarat neconstitutionale legile care cereau segregarea pe autobuze, negrii si albii au calatorit in autobuze ca egali.
In timpul acelor zile de boicot, King a fost arestat, domiciliul sau a fost bombardat, a fost supus la abuzuri personale, dar, in acelasi timp, el a aparut ca un lider negru de prim rang.

In 1957 a fost ales presedinte al Conferintei Conducerii Crestine din Sud, o organizatie infiintata pentru a oferi o noua conducere miscarii drepturilor civile. Idealurile pentru aceasta organizatie au fost luate de la crestinism; tehnicile operationale de la Gandhi.
Intr-o perioada de unsprezece ani,  intre anii 1957 si 1968, King a calatorit peste sase milioane de mile si a vorbit in peste cinci sute de locuri; a aparut ori de cate ori a fost nedreptate, protest si actiune; a scris cinci carti, precum si numeroase articole. 

In toti acesti ani, a condus un protest masiv in Birmingham, Alabama, care a atras atentia intregii lumi, oferind ceea ce el a numit o “coalitie de constiinta” si inspirand "Scrisoarea din inchisoarea Birmingham", un manifest al revolutiei negrilor;  a planificat unitatile din Alabama pentru inregistrarea negrilor ca alegatori; a regizat marsul pasnic spre Washington, DC, a 250.000 de persoane carora le-a adresat "l Have a Dream";  a conferit cu presedintele John F. Kennedy si a sustinut pe presedintele Lyndon B. Johnson; a fost arestat mai mult de douazeci de ori si a fost agresat de cel putin patru ori; a fost distins cu cinci diplome de onoare; a fost numit Omul Anului de catre revista Time in 1963; a fost nu numai liderul simbolic al negrilor americani, ci si o personalitate in lume.

Pe 14 Octombrie 1964, la treizeci si cinci ani, Martin Luther King, Jr. era cea mai tanara persoana care primea Premiul Nobel pentru Pace pentru combaterea inegalitatii rasiale prin nonviolenta. Valoarea in bani a premiului, de $ 54.123, a fost cedata miscarii pentru drepturi civile.

In martie 1965, a sprijinit organizarea a 3 marsuri de la Selma la Montgomery care faceau parte din Miscarea pentru Drepturi la Vot ce se desfasura in Selma, Alabama. In anul urmator, impreuna cu SCLC a preluat miscarea din nord, Chicago, pentru a lucra la locuintele segregate. In ultimii ani ai vietii sale, King s-a concentrat pe probleme legate de saracie si a vorbit in 1967 impotriva razboiului din Vietnam intr-un discurs intitulat "Dincolo de Vietnam".

In 1968, King planifica la Washington, DC, “Campania Oamenilor Saraci”.
In seara zilei de 4 aprilie 1968, in timp ce statea pe balconul camerei sale din motelul din Memphis, Tennessee, unde venise sa conduca un mars de protest din simpatie fata de lucratorii gunoieri gravisti din acest oras, a fost asasinat. Moartea sa a fost urmata de revolte in multe orase din SUA. Acuzatiile ca James Earl Ray, persoana condamnata pentru uciderea lui King, ar fi actionat in mod concertat cu agentii guvernamentali, a persistat timp de decenii dupa asasinat.

Presedintele Lyndon B. Johnson a cerut o zi de doliu national ce a trebuit respectata pe 7 aprilie. In urmatoarele zile, bibliotecile publice, muzeele, scolile si intreprinderile au fost inchise, iar ceremonia de decernare a premiului Oscar si numeroase evenimente sportive au fost amanate. Vaduvei Coretta Scott King si altor membri ai familiei li s-au alaturat mii de alti participanti la marsul din Memphis in onorarea lui King si pentru sprijinirea lucratorilor de la salubritate. Serviciul de inmormantare a lui King a avut loc a doua zi, in Atlanta, la Biserica Babtista Ebenezer. Au participat multi lideri ai drepturilor civile si multi lideri politici ai natiunii, inclusiv Jacqueline Kennedy,

Presedintele Colegiului Morehouse, Benjamin Mays, aducand un elogiu celui trecut in nefiinta, a pronuntat aceste cuvinte emotionante: “King, probabil, si-a spus ca daca tot trebuie sa vina moartea, sigur nu exista alt motiv mai puternic de a muri decat acela de a lupta in vederea obtinerii unui salariu mai bun pentru strangatorii de gunoi '' (9 aprilie 1968).

King a fost decorat post-mortem cu Medalia Prezidentiala pentru Libertate si cu Medalia de Aur a Congresului.  Ziua Martin Luther King, Jr. a fost stabilita ca sarbatoare in numeroase orase si state incepand cu 1971, iar ca sarbatoare federala americana in 1986. Sute de strazi din SUA au fost redenumite in onoarea sa, iar un comitat in statul Washington a fost redenumit pentru el. Monumentul Comemorativ Martin Luther King, Jr. de pe National Mall in Washington, DC, i-a fost dedicat in anul 2011.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.