duminică, 10 ianuarie 2016

ZAMBETUL DELFINULUI, ILUZIA FERICIRII




 Aveti grija de aceasta lume! Ea este casa noastra.







“Exista fiinte care pedepsesc nevinovatia si rasplatesc bunatatea cu moartea. 
 Se numesc OAMENI !!!”



     Printre toate celelalte fiinte, exista fiinte inteligente care gasesc de cuviinta, avand constiinta impacata, ca tot ceea ce este bland, nevinovat, doritor de interactiune umana si iubire, sa fie pedepsit prin distrugere sau moarte; cu alte cuvinte, sa-si dezlantuie forta nimicitoare pentru a obtine profit, pentru a inlatura ceea ce le sta in cale, sau pur si simplu pentru distractie. Dincolo de nevoile lor fizice, chiar si dincolo de cele comerciale, acestea gasesc o satisfactie deosebita in a masacra cu cutitul in mana, intr-o baie de sange, fiintele lipsite de aparare, acele fiinte jucause si blande care de-a lungul secolelor au manifestat empatie fata de disperarea oamenilor aflati in fata mortii, salvandu-i. 

    Exista o latura urata a caracterului uman, aceea de a-si arata barbatia si puterea in fata celui lipsit de aparare, nevinovat, jucaus si prietenos, si nicidecum in fata unui adversar mult mai puternic si mai feroce decat el. As fi dorit sa vad “protipendada” speciei umane manifestandu-si barbatia fata-in-fata si corp-la-corp cu “blanzii si empaticii” rechini!

    “Un sentiment amar si neplacut ramane: …Acolo unde in urma cu zeci de ani fiecare vapor era condus de un banc de delfini, astazi este pustiu. Trofeele de la vanatoarea de delfini – ei fiind vanati in mod curent pentru hrana sau distractie, in Japonia, Noua Zeelamda, Noua Guinee, Insulele Solomon, Insulele Feroe, Turcia si America Latina, alti 250.000 de delfini pierzandu-si anual viata in plasele de prins foci – sunt din ce in ce mai sarace.”

     Sute de mii de balene si delfini sunt zdrobiti si ucisi, datorita neglijentei oamenilor, in plasele de pescuit, in fiecare an. Plasele de pescuit din largul marii sunt invizibile cetaceelor si capacitatilor lor sonare pana cand acestea sunt deja prinse in ele. Deoarece balenele si delfinii respira aer pe perioade scurte de timp, ele pot ramane sub apa doar pentru perioade scurte de timp. Atunci cand ajung sa se incurce in plasele de pescuit si sunt tinuti in apa, zbatandu-se si nereusind sa scape, ei se ineaca la fel ca orice fiinta umana care ar fi in aceeasi situatie.

Ucidem cu sange rece, prin metode clasice sau ascunse, tot ceea ce este mai bun, mai bland , mai frumos pe acest pamant! Ne numim oameni, fiinte inteligente superioare!...


Compasiunea”  fiintelor umane inteligente din Insulele Feroe…provincie autonoma in cadrul Regatului Danemarcei…

       
      Este o perioada a fiecarui an in care, marea acestor insule se coloreaza in rosu…
Nu efectele climatice ale naturii sunt cele care dau nastere acestui “fenomen”, nici macar efectele stralucirii fosforescente data de milioane de vietuitoare microscopice ale marii… “Fenomenul” se datoreaza cruzimii cu care fiintele umane inteligente (oamenii civilizati) ucid cu satisfactie sute dintre balenele pilot cu aripioara lunga si dintre celebrii si inteligentii delfini Calderon. Si este trist…este cu atat mai trist cu cat la acest traditional macel, principalii participanti sunt tinerii adolescenti, pentru a arata ca sunt adulti si maturi!

     Delfinii sunt considerati fiinte foarte inteligente si sunt indragiti in intreaga lume. Nu la fel stau lucrurile si in aceste insule. In fiecare an, locuitorii Insulelor Feroe iau parte, in mod activ, la un festival care pare desprins din filmele de groaza.
In timpul festivalului, peste 2.000 de balene si delfini sunt macelariti cu sange rece, pentru o distractie care a oripilat comunitatea internationala. Victimele masacrului sunt balenele pilot cu inotatoare lunga, specie strict protejata de Conventia Europeana pentru Protejarea Habitatului Natural si a Vietii Salbatice, precum si delfinii Calderon, specie aflata pe cale de disparitie. In ciuda numelui lor, balenele pilot nu sunt balene adevarate, ci sunt (ca si delfinii) cetacee mici, si fac parte din aceeasi familie biologica (Delphinidae) ca delfinii. Balenele pilot cu inotatoare lunga se intalnesc in ape nordice, la adancimi mari si numai ocazional se apropie de uscat.

    La festivalul care celebreaza maturitatea si barbatia tinerilor, participa cu precadere tinerii de bani gata ai insulelor. Acestia, aflati in barci cu motor, incep sa mane catre golf delfinii si balenele intalnite in larg. Dupa ce ajung in apele de mica adancime, incepe macelul. Localnicii folosesc harpoane de peste 2 kg si carlige uriase pe care le infig in animalele ranite, pe care incep apoi sa le cresteze pe viu. Intreaga atmosfera este una de carnaval, iar masacrul are loc sub ochii copiilor, mai ales ca scolile sunt inchise in acea zi de mare sarbatoare. La aceasta distractie, toata lumea participa intr-un fel sau altul, fie omorand, fie privind cruzimea si sustinand-o ca si spectator.
In timp ce delfinii Calderon, ca toate celelalte specii de delfini, ajung in apropierea oamenilor pentru a se juca si a interactiona cu ei, acestia ii asteapta pentru a-i macelari!
Delfinii sau balenele pilot vin cu prietenia, iar oamenii vin cu cutitul!… Nu mor imediat; ei sunt taiati o data, de doua sau de trei ori cu carlige groase. Este momentul in care delfinii produc un strigat sumbru, extrem de asemanator cu strigatul unui copil nou-nascut… Si sufera, si nu exista nici un fel de compasiune pana cand aceste fiinte delicate mor incet, in propriul sange.

      Vanatoarea balenelor a fost parte a culturii Insulelor Feroe de sute de ani, dar in ultimele decenii practica a devenit tot mai mult subiectul protestului si condamnarii internationale. In 1986, Comisia Internationala pentru vanatoarea de balene, (IWC), a introdus "limita zero de captura pentru vanatoarea de balene in scop comercial";  insa normele IWC permit inca vanatoarea de subzistenta in unele parti ale lumii, chiar daca la sfarsitul anului 2008, functionarii medicali din Insulelor Feroe au anuntat ca acestea nu mai sunt considerate a fi proprii consumului uman, deoarece carnea si grasimea lor contine prea mult mercur si derivati DDT.

     Obiceiul barbar al insularilor a revoltat intreaga comunitate internationala si mai multe organizatii pentru protectia animalelor au pornit o lupta inversunata cu aceasta traditie barbara. Sustinatorii vanatorii afirma ca uciderea balenelor pilot cu aripioara lunga este o vanatoare straveche, necomerciala, care vizeaza satisfacerea nevoilor comunitatii pentru carne si grasime de balena; sustin de asemenea ca animalele sunt manevrate atat de repede incat durerea lor este scurta, iar carnea de balena asigura un sfert din consumul anual de carne a locuitorilor din Insulele Feroe.
Conservationistii pretind insa, ca vanatorile la care se prind sute de balene sau delfini la un moment dat, sunt barbare si inutile, ca practica este depasita, cruda si inutila pentru un loc cu unul dintre cele mai inalte standarde de viata din Europa, si ca cele mai multe dintre balene merg la deseuri (fie lasate pe plaja sa putrezeasca, fie aruncate inapoi in mare dupa ce au fost ucise).

    Legislatia Insulelor Feroe pentru bunastarea animalelor, care se aplica si la vanatoarea de balene, cere ca animalele sa fie ucise cat mai repede si cu cat mai putina suferinta posibila. Balenele sunt ucise pe malul si in adanciturile golfurilor autorizate special in acest scop. Conform regulamentului, lancea pentru maduva spinarii trebuie sa fie utilizata pentru a rupe maduva spinarii si pentru a intrerupe in felul acesta, alimentarea majora cu sange la nivelul creierului, asigurand atat pierderea cunostintei, cat si moartea in cateva secunde. Aceasta lance, fata de utilizarea suplimentara, atunci cand este necesar, a cutitului traditional special pentru acest fel de vanatoare, este mijlocul cel mai eficient si mai “uman” de sacrificare a balenelor pilot trase la mal. 


Cinismul fiintelor umane inteligente din orasul japonez Taiji, provincia Wakayama...


      Vanatoarea delfinilor din acest oras japonez dateaza de mai bine de 400 de ani, ceea ce ii face pe locuitorii sai sa isi apere dreptul de a realiza acest sangeros ritual anual. Ca si in insulele Feroe, aceasta “traditie locala” a japonezilor este un adevarat masacru.
CNN a facut publica o intregistrare care arata cum se desfasoara vanatoarea. Delfinii sunt mai intai derutati de un zgomot provocat de introducerea in apa a unui dispozitiv care emite unde sonore foarte puternice, fiind astfel nevoiti sa inoate in golful Hatakejiri, unde li se hotaraste soarta. Dupa ce se calmeaza, cele mai bune exemplare iau drumul parcurilor marine si a acvariilor, iar cele ramase sunt macelarite fara mila.

     Pana de curand, pentru uciderea mamiferelor era folosita o metoda ce implica taierea cu cutitul in jurul gatului, ce ii facea pe delfini sa sangereze ore intregi pana la ultima suflare. Marea se colora in rosu de la cantitatea imensa de sange ce se scurgea din sutele de animale marine ucise. Nu cu mult timp in urma, Guvernul japonez a interzis insa aceasta metoda, inlocuind-o cu una care presupune introducerea unui cui metalic in zona cervicala, astfel moartea survine in doar cateva secunde.
Japonia este cunoscuta pentru cruzimea cu care trateaza animalele marine. Pe langa traditia uciderii delfinilor, gaseste placere in a macelari si balene, sustinand in continuare ca si acest “obicei” nu este decat o cercetare stiintifica inteleasa gresit.

    Autoritatile din orasul japonez Taiji, devenit faimos in urma documentarului „The Cove”, in loc sa opreasca masacrul, nu s-au sfiit deloc sa profite si mai mult de pe urma lui, si au planuit sa deschida un parc marin unde vizitatorii sa poata inota alaturi de delfini. Cu toate acestea, masacrul din golful apropiat, unde sunt ucisi cu barbarism sute de delfini, continua.
Intr-o parte masacrul, care este si el o distractie, in cealalta parte distractia, care este si ea un masacru!...Astfel, vizitatorii se vor putea delecta cu carne de delfin si balena in timp ce vor privi spectacolul oferit de animalele captive (delfini si balene).
Casalotii si delfinii bot gros prinsi in apele din apropierea orasului, vor fi eliberati si ei in zona care se va dezvolta ca un parc natural (zona ce va include si plaje), fiind astfel condamnati la moartea lenta in captivitate, la trista nostalgie a libertatii, sau la sclavie in folosul comunitatii fiintelor inteligente. Faci salturi si distrezi lumea, mananci! Nu te rotesti ca un sfredel pe coada, nu primesti nimic!

    „Intregul plan este bazat pe conceptul de a exploata definii si balenele in voie ca pe o resursa proprie, insa mamiferele nu le apartin lor. Mamiferele marine migreaza in oceane, iar opinia publica considera ca animalele salbatice ar trebui sa aiba dreptul de a trai in voie”, a declarat secretarul general al grupului pentru conservare, Iruka & Kujira (delfini si balene) Action Network (IKAN), din Tokyo.
Pe de alta parte, Japonia starneste furia tuturor pentru vanatoarea anuala de balene din Antarctica. Numarul delfinilor ucisi insa in regiunea Taiji din Japonia, lucru permis de legea pescuitului din aceasta tara, este mult mai mare decat numarul balenelor ucise in Antarctica, avansandu-se cifra de 23.000 de delfini omorati anual. Vanarea delfinilor este extrem de dura: delfinii care migreaza sunt indreptati spre golful ascuns, unde sunt prinsi in plase si omorati cu sulite sau cutite.
Drepturile animalelor sunt incalcate intr-o tara care nu face nimic sa-si adapteze legislatia in domeniul pescuitului la standardele lumii moderne.

     In 2009, documentarul „The Cove (Golful)” a adus orasul Taiji in atentia lumii intregi. La un an dupa lansare, documentarul care a castigat Oscarul, a surprins macelul a zeci de animale, scotand la lumina aceste practici inumane ce au fost mult timp ignorate atat in Japonia, cat si in lumea intreaga.  Printre motivele masacrului invocate de autoritati, in documentar se regaseste si acela ca delfinii mananca, vezi Doamne, prea multi pesti si este necesar sa fie opriti si rariti, cumva!
Astazi, activistii pentru ocrotirea delfinilor inca mai viziteaza orasul pentru a protesta impotriva vanatorii. Au loc demonstratii pasnice in fata ambasadelor Japoniei din intreaga lume la apelul lui Ric O'Barry, personajul principal al documentarului, fostul dresor care a devenit ecologist si fondator al asociatiei “Save Japan Dolphins”.


                   “Lupta ta pentru viata, este de datoria mea sa te tin in viata.
                    Zambetul tau este speranta mea pentru pacea copiilor nostri
                    in aceasta lume gresita.”/ J.S.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.