luni, 23 noiembrie 2020

Michael Jackson – DO YOU FEEL YOUR MUSIC & A CHILD IS A SONG

 


"Cat timp voi putea asculta clipa, mereu voi face muzica…"




ITI SIMTI MUZICA?

Copiii o fac, dar odata ce crestem, viata noastra devine o povara si o corvoada, iar muzica devine tot mai vaga. Uneori, inima ne este atat de grea incat ne indepartam de ea si uitam ca ritmul ei trepidant este cel mai intelept mesaj de viata, un mesaj fara cuvinte care spune: "Traieste, fii, misca-te, bucura-te, esti in viata!" Fara ritmul intelept al inimii, nu am putea exista.

Cand incep sa ma simt un pic obosit sau impovarat, copiii ma invioreaza. Ma intorc la ei pentru o viata noua, pentru o alta muzica noua. Doi ochi caprui ma privesc atat de profund, atat de inocent, si in interior meu soptesc: "Acest copil este un cantec."

Este o experienta atat de adevarata si directa, incat instantaneu realizez: "Si eu sunt un cantec." Inca o data revin in mine insumi.

Dancing the Dream/ Do You Feel Your Music/ Michael Jackson



"Cand te alaturi suvoiului, muzica te invaluie si impreuna deveniti una…"





UN COPIL ESTE UN CANTEC

 Cand copiii asculta muzica, nu doar asculta. Se topesc in melodie si curg impreuna cu ritmul. Ceva din interior incepe sa-si desfaca aripile - in curand copilul si muzica sunt una. Si eu ma simt la fel in prezenta muzicii, iar cele mai bune momente de creativitate au fost de multe ori in prezenta copiilor. Cand sunt in jurul lor, muzica vine la mine la fel de usor ca respiratia.

Fiecare cantec este un copil pe care eu il hranesc si caruia ii dau dragostea mea. Dar, chiar daca nu ai scris niciodata un cantec, viata ta este un cantec. Cum ar putea sa nu fie? Cu fiecare val, Natura te mangaie - ritmul fiecarui revarsat de zori si al fiecarui apus de soare face parte din tine, ploaia care cade iti atinge sufletul si te vezi in norii care se joaca cu soarele. A trai inseamna a fi muzical, incepand cu dansul sangelui din vene. Tot ceea ce traieste are un ritm. Inseamna sa simti cum fiecare, cu blandete si atentie, scoate la iveala muzica sa.

 Dancing the Dream/ A child is a Song/ Michael Jackson

                          




“Exista doua lucruri”, spunea Michael cu ocazia primirii premiului NAACP in 1993,… “care sunt si cele mai importante lucruri din viata mea: libertatea si egalitatea. In inima fiecarei persoane exista un cantec secret. El spune “Sunt liber”, el canta “Sunt la fel”. Aceasta este senzatia fireasca a fiecarui copil: a fi liber ca vantul, a fi la fel cu fiecare alt copil. Toate problemele din lume sunt cauzate de uitarea acestui sentiment si atunci cand fac spectacol, legatura mea este cu oamenii. Este pentru a-mi reaminti acest „a fi liber” si „a fi la fel”.

In lumea lui Michael, fie ca este vorba de lumea tainica a poeziei, a eseurilor, a muzicii si a dansului, energia curge creand modele, imagini, miscari care se indeparteaza si revin, care se nasc si renasc continuu. 

Alaturi de Michael, intotdeauna se canta. Nu-i simtiti vibratia muzicii venind de undeva, din adancul interior al vostru, ca dintr-o alta lume?...  Alaturi de el exista o lume magica a fiintei, unde se danseaza… Se danseaza pana cand corpul devine flexibil, curgator sau se transforma in flacara. Se danseaza pana cand granitele fiintei dispar, pana cand se topesc si se contopesc cu cosmosul. 

Dar, numai cand voi insiva dansati acest dans, veti sti ce se intampla cu adevarat!

Veti sti ca dincolo de bucuria creatiei si a daruirii, sunt si clipe in care dansati, asa cum dansa si el, acelasi dans al singuratatii pe mesele unui local pustiu ca si pustietatea din inima voastra… in fata aceleasi scene plina de oameni in mijlocul carora, oricat de mult va doriti acest lucru, nu regasiti acel fir subtire, dar atat de rezitent, de iubire care sa risipeasca pustietatea si sa lege sufletele. 

 








Versuri din “How I Make Music”/ Dancing the Dream/ Michael Jackson

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.