luni, 1 iulie 2019

“MANA NEVAZUTA” din SPATELE SUCCESULUI












Sa-l fac pe tata mandru
S-o fac pe mama sa surada
Nu trebuie sa cuceresc in lume faima.
Daca pot sa urmez tot ceea ce ei m-au invatat
Voi gasi o cale sa pornesc pe drumul meu…
Voi sti, in inima mea, ca fac mereu tot ce se poate
Fiind eu insumi, asa cum el sau altul face.
Fara vreun compromis, voi da rod ingrijirii constante
In al unsprezecelea ceas, voi fi un om in stare - sa fac fata…


Joseph Jackson, de la a carui trecere in nefiinta s-a implinit, pe data de 27 iunie, un an, a fost fara indoiala "mana nevazuta" din spatele carierelor de succes ale superstarurilor “Jackson 5”. Impactul pe care, in general, familia Jackson l-a avut asupra lumii muzicale si a oamenilor de pe intreaga planeta, a fost si continua sa fie de-o importanta imensa. Ca fost manager al grupului, Joseph Jackson a fost criticat in repetate randuri pentru intransigenta si severitatea de care a dat dovada. Cu toate acestea, m-a impresionat mult vestea mortii sale. S-a rupt inca o data un fir… cel de-al doilea fir… dintre cele care au creat pentru o lume intreaga - istorie in muzica pop. Este semnificativ si faptul ca Joseph Jackson a fost piatra care a stat la temelia formarii grupului “The Jackson 5”, redenumit ulterior “The Jacksons”, repetitiile, indrumarile, povetele si cunostintele sale fiind de un real folos in parcurgerea etapelor necesare cuceririi scenelor de teatru si de televiziune, precum si a caselor de discuri care aveau sa promoveze copiii Jackson ca si grup muzical. 

“Aveam un vis pentru ei. Imi doream sa realizeze ceva. Imi imaginam cum vor incanta acesti pusti publicul cu talentul lor. Asta era tot ce imi doream”, spunea Joseph.

Dupa cativa ani de interpretare in concursuri si activitati scolare de tinere talente, Joseph a inceput sa faca rezervari, pentru ca ei sa isi sustina spectacolele in locuri din ce in ce mai respectabile, pana cand au ajuns la Teatrul Apolo din Harlem, New York City. In luna noiembrie 1967, Joseph a si semnat pentru grupul “The Jackson 5” primul lor contract profesional cu Gordon Keith, proprietar si presedinte al Steeltown Records din Gary, Indiana. Primul single "Big Boy" al grupului, cu Michael ca solist principal, a fost lansat de Keith pe 31 ianuarie 1968 sub marca Steeltown. "Big Boy" a devenit un hit local, iar fratii au devenit celebritati locale dupa ce piesa a aparut pe posturile de radio din zona Chicago-Gary. 

In decurs de un an, Jackson si-a ajutat fiii sa ajunga la o auditie pentru Motown Records din Detroit. Cei de la “The Jackson 5” au semnat cu Motown in martie 1969. Joseph si-a mutat mai tarziu familia în California si a supravegheat fiecare sesiune de inregistrare pe care grupul a facut-o pentru Motown Records. Grupul a inceput sa primeasca faima la nivel national, dupa primul lor single marca Motown: "I Want You Back", care a devenit hit no.1 dupa lansare, in octombrie 1969, urmat de primul lor album: “Diana Ross, prezinta pe cei de la The Jackson 5” din decembrie 1969. 

Cele patru singles ale grupului “The Jackson 5”: "I Want You Back" (1969), "ABC" (1970), "The Love You Save" (1970) si “I’ll Be There(1970), s-au vandut in 10 milioane exemplare in decurs de 10 luni, stabilind un record mondial pentru vanzari. Pentru Joseph Jackson a fost clar ca visul sau, de a-si face fiii primii adolescenti afro-americani care sa ajunga staruri recunoscute pe plan international, s-a implinit.

In 1973, Randy a fost preluat de grup, iar Rebbie, Janet si La Toya au inceput si ele sa sustina spectacole la cazinouri si in diferite locuri din Las Vegas. Joseph isi controla, astfel, intreaga familie.

Joseph si-a format apoi propria marca de inregistrari, "Ivory Tower International Records" si a semnat, sub conducerea sa, contracte cu alti artisti care calatoreau in turnee internationale impreuna cu Jackson 5, pentru diferite activitati de deschidere in 1974. In 1975, Jackson 5, cu exceptia lui Jermaine, a parasit Motown si a semnat un nou contract cu Epic Records. Michael incheia o afacere prin care ei puteau sa-si produca propriile cantece, ceea ce a condus la necesitatea renuntarii la numele de grup “The Jackson 5” dat de Motown. S-au redenumit “The Jacksons”, in 1976.

In 1978, cel mai tanar fiu al lui Joseph, Randy, a lansat single-ul solo "How Can I Be Sure" sub marca casei de discuri a lui Joseph. In 1982, Joseph a initiat cariera fiicei sale, Janet Jackson, la varsta de 16 ani, ca artist inregistrat, el fiindu-i manager. A finantat inregistrarea primului ei demo, a stabilit un contract de inregistrare cu "A & M Records" si a inceput sa inregistreze albumul ei de debut, sub supravegherea lui.

Cat priveste relatia copiilor cu tatal, pentru copilul extrem de sensibil care era Michael, relatia cu tatal sau a fost ceva mai complicata si de durata. Pentru ca, dupa cum spunea Jermain in cartea sa “You Are Not Alone, Michael”, Joseph a fost mai mult manager decat tata iubitor. Dar, Michael a apreciat geniul lui, ca manager al grupului: "Dumnezeu sa-l binecuvanteze pe tata, pentru ca a facut niste lucruri minunate si a fost genial. A fost un geniu, iar eu si fratii mei datoram succesul nostru profesional, nu intr-o mica masura, modului in care ne-a constrans sa muncim. M-a instruit sa fiu un om de spectacol si, sub indrumarea lui, nu am avut cum sa ratez… Dar ceea ce doream eu cu adevarat era un tata. Doream un tata care sa imi arate ca ma iubeste. Insa tatal meu n-a facut asta niciodata…”

Intr-un discurs despre copii si parinti, transmis in 2001, Michael a vorbit si despre relatia cu tatal sau, precizand: "Am inceput sa vad ca si asprimea tatalui meu era tot un fel de dragoste, una imperfecta, dar, cu toate acestea, dragoste. M-a impins de la spate pentru ca m-a iubit. Pentru ca nu dorea ca cineva sa priveasca vreodata in jos la descendentii lui. Si acum, mai degraba decat amaraciune, simt binecuvantare si in locul maniei, am gasit iertare. Iar in locul razbunarii am gasit reconciliere. Si furia mea initiala a cedat incet locul iertarii.”

Michael a remarcat si s-a bucurat ca, in timp, tatal sau s-a schimbat in bine : "Timpul si varsta l-au schimbat, iar el isi priveste nepotii si vrea sa fie un tata mai bun. Este aproape ca si cum nava si-ar fi schimbat cursul, dar mie imi este atat de greu sa accept ca acest “altfel de om” nu mai este omul cu care am crescut. Mi-am dorit ca el sa fi invatat asta mai devreme."

In ciuda atitudinii aspre fata de copiii sai, Joseph Jackson a fost alaturi de fiul sau, Michael, in timpul procesului de molestare din 2005. Iar neintelegerile nu l-au impiedicat pe Michael sa laude contributia tatalui sau, in calitatea sa de manager, la felul in care a ajuns el un superstar mondial. 

Cu putin timp inainte de a inceta din viata, Michael a incercat sa-l contacteze pe tatal sau. "Trist a fost faptul ca Michael a incercat sa ia legatura cu mine", a declarat Joe pentru CNN. "El le-a spus: Sunati-l pe tatal meu. El va sti cum sa ma scoata de aici", dar ei nu au luat legatura cu mine. I-au spus ca nu ma pot gasi, dar eram chiar acolo.”

Intr-o conferinta de presa, improvizata la cateva ore dupa trecerea in nefiinta a lui Michael, cuvintele lui Joseph tatal despre fiul sau au fost emotionante: "El a incercat din greu sa-i multumeasca pe toti. A donat atat de multi bani bolnavilor. I-a ajutat pe orbi. I-a ajutat pe toti cei care aveau nevoie de ajutor si a fost bucuros sa faca asta. Eram foarte mandru de fiul meu. Mostenirea lui Michael va continua. Va promit asta."

Taj Jackson, nepotul sau, a dezavuat aspru comentariile negative facute la moartea bunicului sau, "de aceia care nici macar nu l-au cunoscut. Joe a fost iubit de intreaga familie si inima noastra este indurerata. Haideti sa fim tristi fara a fi imorali."



Poate, intr-un moment de iertare si de reconciliere, cand faptele frumoase si benefice raman ca o amintire placuta fata de cel care nu mai este, cand genialitatea manageriala a acestui tata a contribuit din plin la cariera spectaculoasa a copiilor sai, facand din ei cantareti, dansatori si oameni de spectacol minunati… poate, in acel moment al comemorarii trecerii sale in nefiinta, de dincolo de celelate taramuri, vocea calda a lui Michael s-ar auzi interpretand “To Make My Father Proud”, acel cantec suav, dedicat relatiei complicate, dar si frumoase, dintre un fiu si parintele sau.















Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.