marți, 24 aprilie 2018

KAILASH SATYARTHI – EROUL COPIILOR EXPLOATATI





"In zambetul de libertate al copiilor, vad zeii zambind…"









“Daca chiar decideti sa va opuneti acestor rele sociale, trebuie sa fiti pregatiti pe deplin - nu doar din punct de vedere fizic sau mental, ci si din punct de vedere spiritual. Trebuie sa mergem impreuna pana la sacrificiul suprem... Rezistenta - este intotdeauna acolo, trebuie doar sa fim pregatiti pentru ea. Va trebui sa ii facem fata, mai devreme sau mai tarziu. La urma urmelor, aceasta este istoria omenirii.”/ Kailash Satyarthi






Sunt multe povestiri si mesaje asemanatoare cu cele ale tinerei pakistaneze Malala Yousafzai. Intamplari mai mult sau mai putin cunoscute din viata modesta a unor oameni simpli, prin a caror marinimie, compasiune si actiune intelegem cat de valoroasa este viata, atunci cand ea este pusa in slujba salvarii semenilor. Cat de mult se transforma un suflet pe masura ce realizeaza ca menirea lui in aceasta lume este de a reda viata, libertatea, demnitatea. Si cred ca, in fiecare exista acea raza de lumina ce poate fi numita simplu: darul divin pentru cei fara de speranta!

De aceasta data, este vorba de sansa oferita zecilor de mii de copii aserviti si exploatati, prin grija si compasiunea lui Kailash Satyarthi - omul nascut pentru o astfel de misiune. Militantul de origine hindusa a luptat, timp de aproape 40 de ani, pentru a proteja si garanta drepturile copiilor, activand neincetat pentru eliberarea lor din sclavie, pentru dreptul la educatie, pentru o viata libera si demna. Este vorba de hotararea unui om de a organiza si conduce, indiferent de consecintele uneori tragice, mai multe miscari, proteste pasnice si campanii de protejare si promovare a drepturilor copiilor in India. Este vorba de viata unui om simplu, traita in adevar si pusa in slujba salvarii copiilor inrobiti pentru datoriile transmise de familie, supusi ai muncii legate, agresati sexual, traficati, maltratati.

Kailash Satyarthi face parte, prin actiune si determinare, din “ashramul” lasat mostenire de parintele Gandhi acelora care i-au urmat spiritul in cautarea adevarului si a caror viata a fost si este un efort continuu de eliberare. In fapt, pornind de la radacina sanscrita a cuvantului “srama”,ashram inseamna "a face un efort spre eliberare". Pe Gandhi “traditia l-a facut sa aiba un respect deosebit pentru Cei Alesi, care vin in viata noastra pentru a ne calauzi si insufleti chiar si in cele mai intime lupte pe care le ducem”. Iar Kailash Satyarthi este incontestabil unul dintre acestia.

Prin sufletul lor, Cei Alesi ne lasa o Scanteie din Lumina Divina, deschizand astfel Calea catre Adevar. Sansa deschisa copiilor din India de catre acest modest si indragit erou si salvator al lor, este doar o mica parte din acest drum. Viziunea sa asupra cailor de eradicare a saraciei, analfabetismului si sclaviei copiilor, este o raza de speranta pentru milioane de inimi, primul vis din ochii lor, primul zambet pe fetele lor. Iar visul lui Kailash a fost si este intocmai acesta - sa dea aripi dorintei de a zbura in libertate nenumaratilor copii exclusi de la identitate si demnitate umana. 

Kailash s-a nascut cu numele de Kailash Sharma, pe 11 ianuarie 1954, in cartierul Vidisha din statul indian Madhya Pradesh. De mic copil, a gasit o anumita inclinatie in a-i ajuta pe cei saraci. Avea doar 11 ani cand, impreuna cu prietenii, colectau carti de la vecinii din cartier si le distribuiau copiilor care aveau nevoie de ele. Chiar si ca adolescent, idealurile sale il duceau in directia egalitatii si justitiei sociale. La varsta de 15 ani, a renuntat la numele de familie, dupa un incident care a avut un impact profund asupra lui. Inspirat de stilul de conducere a lui Mahatma Gandhi in Miscarea de Independenta a Indiei si de liderii din propriul sau oras care erau impotriva sistemului indian de caste, a hotarat sa organizeze, impreuna cu prietenii sai, o cina pentru rezidentii din "castele superioare". Mancarea pentru cina a fost pregatita de oamenii din "casta inferioara", asa-numitele persoane "de neatins”. Cand au aflat identitatea bucatarilor, rezidentii au renuntat la cina si chiar au boicotat pe Kailash si familiile prietenilor sai, pentru cina organizata. 

Demoralizat, el s-a intors acasa unde a aflat ca batranii din casta superioara amenintau sa-l dea afara din casta familiei “daca nu va merge la raul Gange sa faca o scufundare sfanta”. In plus, "el trebuia sa mai organizeze un praznic pentru 101 preoti, sa le spele picioarele si sa bea acea apa". Kailash a refuzat sa respecte cererile nerezonabile. Drept urmare, a fost pedepsit interzicandui-se sa foloseasca bucataria si sufrageria propriei case, iar vasele i-au fost puse in alt loc, separat. Profund afectat de nedreptatea inerenta acestui sistem de caste defectuos si suparat pe incercarea de a fi expulzat din casta, Kailash a hotarat sa "respinga intregul sistem de caste" prin respingerea numelui sau de familie – deoarece, in India, cele mai multe nume de familie reflecta casta familiei. A adoptat in schimb numele de “Satyarthi” care se traduce prin "Cautator al Adevarului". Astfel, idealurile sale se vor reflecta chiar in numele sau.

Un alt eveniment important din copilarie, a avut loc in prima zi de scoala, cand Satyarthi, care era inca un copil, a observat un baiat de varsta lui stand in afara sediului scolii si lustruind pantofi impreuna cu tatal cizmar. L-a intrebat pe profesor de ce baiatul nu era la scoala, ca el. Dar nu a primit raspuns. L-a intrebat atunci pe director. Acesta l-a informat ca cizmarul era sarac si de aceea nu-si putea trimite fiul la scoala. Si era normal pentru copiii saraci sa lucreze pentru a supravietui. Nemultumit de raspuns, Satyarthi l-a intrebat pe tatal copilului de ce nu si-a trimis fiul la scoala. I s-a raspuns ca exista copii care sunt "nascuti sa lucreze". A fost pentru prima data cand Satyarthi a pus la indoiala motivul pentru care unii copii se nasc sa lucreze "cu pretul copilariei, al libertatii, al educatiei si al visurilor", datorita circumstantelor.

A urmat Scoala Guvernamentala Secundara Superioara pentru Baieti din Vidisha si a absolvit ingineria electrotehnica la Institutul Tehnologic Samrat Ashok din aceeasi localitate. Acolo a obtinut o diploma postuniversitara in domeniul ingineriei de inalta tensiune. S-a alaturat apoi unui colegiu din Bhopal, unde a predat ca lector cativa ani. Inca din copilarie, insa, Satyarthi a fost ingrijorat de situatia muncitorilor-copii din jurul sau, iar acest fapt l-a determinat pana la urma sa initieze o miscare organizata. Renunta astfel la cariera de inginer pentru a se dedica, timp de trei decenii, protejarii si promovarii drepturilor copilului. In anul 1980, a devenit secretar general in Frontul pentru Eliberarea Fortei de Munca Legate, cu timpul ajungand in fruntea miscarii internationale pentru eradicarea sclaviei copilului si a exploatarii prin munca a copilului. 



Cu ajutorul miscarii de baza, Bachpan Bachao Andolan (Miscarea Salvati Copilaria), fondata de el la 26 de ani, a eliberat din sclavie peste 83.000 de copii din 144 tari, oferind sperante noi de viata, prin dezvoltarea unui model de succes utilizat in educatia si reabilitarea lor. Datorita, in mare parte, zelului si perseverentei sale, ONG-ul Bachpan Bachao Andolan a devenit cel mai proeminent grup din tara pentru drepturile copiilor, iar Satyarthi, in varsta de 60 de ani, a devenit o voce internationala importanta pentru cauza copiilor. El a sustinut cu vehementa ca munca copilului este o problema care tine de drepturile omului si are efecte uluitoare asupra analfabetismului, saraciei si umanitatii.

Activitatea lui Kailash a implicat organizarea unor misiuni saptamanale de raid, salvare si recuperare de la unele locuri de munca care angajeaza si inrobeste copii. Incepand cu 2001, Satyarthi si-a riscat viata pentru a salva acesti copii si a convins familiile din peste 300 de sate indiene sa evite sa-si trimita copiii la munca si, in schimb, sa-i trimita la scoala. In acest fel, a reusit sa capteze si sa retina atentia lumii asupra acestei probleme.

Incepand cu fabricile din cele mai mari orase ale tarii care exploateaza copii si pana in cele mai sarace zone unde copiii sunt, inca, angajati ilegal ca muncitori legati, organizatia sa a salvat zeci de mii de copii. Incercarile sale timpurii de a trage la raspundere fabricile care angajau muncitori-copii, s-au lovit de reactia ostila a proprietarilor de fabrici si, uneori, de cea a politiei, insa semnificatia muncii sale a fost incet, incet, recunoscuta. Kailash a sustinut elaborarea unor legi mai aspre impotriva muncii copilului si traficului de copii, avand pana acum succes in ambele cazuri.

Pe langa miscarea Bachpan Bachao Andolan (Miscarea Salvati Copilaria), este fondatorul KSCF (Fundatiei Kailash Satyarthi pentru Copii), Global March Against Child Labor (Marsul Global impotriva Muncii Copilului) si Good Weave International (Tesatura Fina pentru Comert International). 

Good Weave International (cunoscut anterior ca Rugmark) a fost constituit ca un prim sistem voluntar de etichetare, monitorizare si certificare a covoarelor fabricate in Asia de Sud, fara folosirea muncii copilului. Kailash Satyarthi a evidentiat munca copiilor ca pe o problema a drepturilor omului si ca pe o chestiune de bunastare si o cauza caritabila. A sustinut ca ea perpetueaza saracia, somajul, analfabetismul, cresterea populatiei si alte probleme sociale, iar afirmatiile sale au fost sustinute de studii. Covoarele vandute sub eticheta GoodWeave, sunt un certificat al muncii-fara-copii.

In anul 1998, Satyarthi a condus Marsul Global impotriva Muncii Copilului, un mars fizic de 80.000 km prin 103 tari, pentru a creste gradul de constientizare, pentru a elibera milioane de copii incatusati sub diferite forme ale sclaviei moderne si pentru a pune in aplicare Cerinta globala de eradicare a muncii copilului. Aceasta miscare a avut un puternic impact international si a devenit una dintre cele mai ample miscari sociale din istoria copiilor exploatati. Cerintele manifestantilor (care includeau atat copii cat si tineri), au fost reflectate in proiectul Conventiei nr.182 a Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), privind cele mai grave forme ale muncii copilului. Anul urmator, Conventia a fost adoptata in unanimitate la Conferinta OIM de la Geneva (in anul 1999).

Recent, in septembrie 2017, Satyarthi a condus in India un mars la nivel national, Bharat Yatra, acoperind 12.000 kilometri in 35 de zile, pentru a raspandi gradul de constientizare cu privire la abuzul sexual asupra copiilor si traficul de fiinte umane. 

A jucat un rol important in miscarea la nivel national pentru Legea Dreptului la Educatie, astfel incat educatia sa fie o prevedere constitutionala, iar copiii sa poata beneficia de o educatie gratuita si obligatorie. La nivel global, Kailash a fost implicat in organismul de sustinere al Centrului International pentru Munca si Educatia Copilului, coalitie mondiala formata din ONG-uri, profesori si sindicalisti. A fost presedinte al Campaniei Internationale Pentru Educatie, o miscare apartinand societatii civile care incearca sa puna capat crizei educationale la nivel mondial, de la infiintarea ei in 1999 pana in 2011, fiind unul dintre cei patru fondatori alaturi de ActionAid, Oxfam si Education International. Activitatea si sustinerea sa in domeniul politicii internationale in materie de educatie si munca a copilului a afectat viata a zeci de mii de copii. A mai jucat un rol important in corelarea miscarii impotriva muncii copilului cu eforturile de a realiza educatie pentru toti.

Fara alte angajamente, este cofondator si membru al Grupului la Nivel Inalt pentru Educatie impreuna cu Gordon Brown, Graca Michel, Kofi Anan, regina Rania si alti lideri mondiali. Fiind un lider important al societatii civile, s-a adresat Adunarii Generale a Natiunilor Unite, Conferintei Internationale a Muncii, UNESCO, Comisiei ONU pentru Drepturile Omului si mai multor auditori si comisii parlamentare din SUA, Marea Britanie, Germania, Italia si Brazilia.

Satyarthi a fost subiectul unui numar de documentare, seriale de televiziune, talk show-uri, filme de sustinere si constientizare. A fost printre "cei mai mari lideri ai lumii" pentru revista Fortune (SUA) din 2015 si in septembrie 2017, India Times l-a inclus printre cei 11 activisti ai drepturilor omului, a caror misiune in viata este aceea de a oferi altora o viata demna. Munca i-a fost recunoscuta prin diferite distinctii si premii internationale si nationale: Premiul Harvard, "Humanitarian of the Year" oferit in anul 2015, Premiul Aparatorilor Democratiei (2009-SUA), Premiul International Robert F. Kennedy pentru Drepturile Omului (SUA), Premiul International Fredric Ebert pentru Drepturile Omului (Germania), Premiul International Alfonso Comin (2008-Spania), Premiul International Aachener de Pace (Germania), Medalia Senatului Italian (2007-Italia), premiul Raoul Wallenberg pentru drepturile omului (2002). Raportul Departamentului de Stat al SUA privind traficul de persoane l-a numit in 2007: "Un erou care actioneaza pentru a pune capat sclaviei moderne". 

Alaturi de activista pakistaneza Malala Yousafzai, Satyarthi a primit premiul Nobel pentru pace in 2014 "pentru lupta lor impotriva suprimarii copiilor si tinerilor, precum si pentru dreptul tuturor copiilor la educatie". 






Sunt unii oameni aparte, care vin in viata noastra nu pentru bani si nici pentru renume sau castig personal. Ci doar din iubire pentru semeni, pentru a oferi o mana de ajutor si o raza de speranta, ca parte din inima lor. Exista ceva ce nu poate fi cumparat cu avere si nici castigat prin medalii sau prin mandrie. Este acel sentiment fara egal, aparte, care ia nastere in adancul de nepatruns al inimii, rasplata pentru ajutorul oferit prin compasiune, celorlalti.













Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.