miercuri, 30 septembrie 2015

Miriam Makeba - "MAMA AFRICA"



…Militanta pentru drepturile omului…




     "Daca fiecare barbat si femeie este un obiect de uimire si bucurie in inima Fiintei Supreme, atunci nu este prea mult sa ne asteptam ca intr-o zi toate relele sa fie indreptate iar justitia sa prevaleze" / MM


Popor al meu, popor al meu
Deschide-ti ochii
Si raspunde chemarii tobelor
Natiunea noastra va fi curand ca una

Iar acelora ce si-au dat viata
Laude pentru voi toti
Soti si sotii, toti copiii vostri
Vor culege ceea ce voi semanati
Acest continent le este casa.

Frati si surori ale mele
Ridicati-va si cantati,
Flacara vesnica ne-a aratat lumina zorilor
….In Africa lupta va continua.

        
         Muzica a fost o parte centrala a luptei impotriva apartheid-ului. Autoritatile sud-africane ale epocii au exercitat cenzura stricta a mai multor forme de exprimare, in timp ce multi interpreti straini au descurajat spectacole in Africa de Sud, in incercarea de a izola autoritatile albe si a-si arata opozitia fata de politica de apartheid. Ca prima doamna a cantecului din Africa de Sud, Zenzile Miriam Makeba, a fost vocea luptei anti-apartheid. A condus in mod activ la eliberarea Africii de Sud, prin cantat…. 

Ca martora a politicii rasiste, a promis sa cante despre saracia si nedreptatea din tara ei.
"Eu nu sunt o cantareata care face politica. Nu stiu ce inseamna cuvantul. Oamenii cred ca am decis in mod constient sa spun lumii ce se intampla in Africa de Sud. Nu! Am cantat despre viata mea si despre Africa de Sud, am cantat mereu despre ceea ce se intampla cu noi. Mai ales despre lucrurile care ne fac rau"/ MM

            Makeba, aceasta femeie deosebita, a fost o legenda vie a luptei pentru pace, o luptatoare vehementa contra rasismului, profilul ei personal si artistic fiind unul de exceptie. A fost marginalizata mai mult de trei decenii de regimul sud-african rasist, dar nu a renuntat si intotdeauna a avut curajul de a se exprima  impotriva nedreptatilor sociale cu o daruire care s-a manifestat pe tot parcursul  vietii ei. A stiut sa aduca pe scena cum nimeni nu a fost in stare, traditiile si costumele populare din zona ei, in spectacole unde  vocea calda si prezenta deosebita eclipsa acompaniamentul de instrumente entice.

          A fost, in adevaratul sens al cuvantului, vocea luptei pentru libertate si drepturi civile in Africa de Sud, pana la ultima ei suflare. A murit precum a trait, folosindu-si vocea ei rafinata, expresiva, pentru a lupta. Pentru cea mai mare parte a vietii ei, acest lucru a insemnat exprimarea deschisa, prin cuvant si cantec, a solidaritatii fata de lupta poporului sau impotriva regimurilor antisociale care conduceau tara natala. Ultima ei interpretare a gasit-o in Italia, in semn de solidaritate cu imigrantii din Ghana care fusesera impuscati mortal in luna septembrie. S-a prabusit imediat dupa ce a cantat celebra ei piesa "Pata Pata."  Cu multi ani inainte, melodia a fost una dintre cele alese de ea pentru a le canta in exil, departe de tara sa, pe vremea aceea tributara unui regim rasist fatis, de apartheid.
     
         Chiar daca nu ar fi devenit o cantareata cunoscuta pe plan international, viata Miriam Makeba ar fi fost una de curaj extraordinar si suferinta. A fost exilata din patria ei, Africa de Sud. A fost tradata in casatorie. A fost atinsa de cancer. A suferit in urma mortii singurei ei fiice. Primul ei sponsor si ocrotitor, Harry Belafonte, i-a intors spatele dintr-o neintelegere care pare-se nu a fost niciodata rezolvata. Declaratiile sale anti-apartheid au facut din ea o tinta politica in Africa de Sud , iar casatoria ei cu liderul radical Carmichael i-au adus rezilierea contractului ei cu producatorii si anularea majoritatii concertelor pe care le avea programate.

In Guineea, unde si-a refacut viata, Miriam a continuat fara rusine lupta pentru drepturile omului si contra apartheid-ului. Prestigiul de care se bucura a ajutat-o sa i se incredinteze diferite misiuni representative in cadrul diplomatiei internationale, traiectorie care a inceput cu misiunea de delegat al Guineei la Natiunile Unite si a culminat cu numirea ei ca ambasador al organizatiei.
          
       Pe tot parcursul exilului, muzica ei avea sa ramana la fel de inradacinata in politica asa cum a fost pe cand a inceput inregistrarile in Statele Unite, in anii '60. Continutul politic al cantecului, denuntarea apartheid-ului, critica sistemului, i-au adus Makebei multi dusmani din partea guvernului sud-african, cererea de a se intoarce acasa pentru inmormantarea mamei sale, fiindu-i refuzata in 1960.

In 1972, Makeba a participat  la Festivalul “De la Cancion Vina del Mar” din Chile, unde o parte a publicului a dezaprobat-o datorita sprijinului acordat guvernului lui Salvador Allende. Acest fapt nu a determinat-o insa, sa renunte sau sa nu lupte in continuare cu acelasi curaj pentru convingerile ei de libertate, de inlaturare a asupririi si inegalitatii. Aceasta cantareata a Africii de Sud, a reusit prin vocea-i puternica sa sustina intotdeauna sperantele de libertate a milioane de oameni, in special a celor din propria ei tara, desi muzica ei fusese interzisa in mod oficial de catre autoritatile apartheid impotriva carora luptase.

        In 1990, guvernul sud-african, sub presiunea comunitatii internationale, a inceput sa destrame, incet, incet, existenta apartheid-ului. Nelson Mandela, eliberat din inchisoare, a convins-o pe Miriam Makeba sa se intoarca.  Au avut loc primele alegeri democratice in 1994, marcand sfarsitul aparthed-ului. Congresul National African a preluat controlul asupra guvernului cu Nelson Mandela ca presedinte. De la intoarcerea ei din exil, Makeba a ajutat noul stat liber Africa de Sud: ea a servit ca Ambasador al Bunavointei pentru ONU, a fondat Centrul de Reabilitare Makeba pentru fete, si a sprijinit lupta împotriva HIV si SIDA.

In 2005, Miriam Makeba si-a anuntat revenirea pe scena desi, in ciuda unor concerte de despartire, ea niciodata nu s-a oprit din cantat.
 “ Melodiile ei emotionante au dat voce durerii exilului si dislocarii pe care ea a simtit-o timp de 31 de ani lungi. In acelasi timp, muzica ei a inspirat un sentiment puternic de speranta in noi toti. Chiar si dupa ce s-a intors acasa, a continuat sa-si foloseasca numele pentru sustinerea luptei femeilor tinere. Unul dintre proiectele sale mai recente a fost acela de a evidentia situatia dificila a victimelor din mine.” - Nelson Mandela

   “ A meritat din plin numele sub care a fost cunoscuta, Mama Africa, dar nu sunt sigur ca Africa de Sud i-a dat cu adevarat recunoasterea pe care ea o merita, si sper ca unele premii postum sa ii poata fi date pentru a rectifica aceasta omisiune. A fost exilata din patria ei mai bine de 30 de ani, dar nu voi uita niciodata ravna cu care s-a intors in Africa de Sud, de indata ce au avut loc schimbari de necrezut iar atmosfera de acolo a fost mai primitoare.” 
  - Desmond Tutu / Arhiepiscop de Cape Town, 1986-96






Nota: “A LUTA CONTINUE” - lupta va continua -
Cantec inspirit din Mozambic, popularizat de cantareata Miriam Makeba si scris pentru ea de fiica ei, Bongi, dupa ce a participat la ceremonia de independenta din Mozambic (1975) si apoi lansat in 1989 pe albumul Welela.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.