luni, 28 septembrie 2015

Miriam Makeba - "MAMA AFRICA"


   
…Idolul muzicii africane…                                 




       "Mi-am pastrat cultura, muzica si radacinile. Datorita lor am devenit aceasta voce
 si imagine simbolica a Africii si a locuitorilor ei, fara macar sa fiu constienta de acest lucru”/ MM-1987
         



                                  
       Neobosita militanta pentru drepturile omului si una dintre primele luptatoare impotriva Apartheid-ului ce au luat cuvantul la ONU, cunoscuta cu afectiune si respect in intreaga lume ca “Mama Africa”, Miriam Makeba a fost si una din cele mai mari interprete de muzica ale lumii.  A devenit peste noapte nu doar un simbol al clasei oprimate din tara ei, ci si prima artista de pe continentul African care a castigat un loc de frunte pe listele de succes americane. Prin cantecele interpretate, a facut cunoscut lumii ritmul si muzica traditionala africana si nu a incetat niciodata sa militeze pentru drepturile omului.
         
               Miriam Makeba s-a nascut pe 4 martie 1932 in Township langa Johannesburg
dintr-o mama swazi si un tata xhosa. Si-a petrecut primele sase luni din viata in inchisoare, mama ei fiind condamnata pentru comercializarea unei beri facute in casa.
Cand avea doar 16 ani, a fost martora celui mai brutal sistem de segregare pe care lumea l-a vazut. Acest sistem, numit apartheid, a facut din negrii prizioneri ai pamantului lor natal… Guvernul albilor a exploatat munca celor de culoare, fortandu-i sa-si paraseasca casele, pentru a trai in locuri retrase. Le controlau viata spunindu-le unde sa se duca si le dictau cum ar trebui sa munceasca sau sa traiasca. Fiindu-i interzis sa mearga la scoala, dupa varsta de 16 ani, Miriam a lucrat ca dadaca si menajera.
 “ Stiti, iei copilul si il pui pe umar si iti simte caldura corpului si te tine. Si copilul, intr-adevar, devine ca al tau, si acest copil va creste si iti va striga numele”/ MM

          Cu vocea ei atat de profunda si frumoasa, s-a alaturat in 1950, in Johannesburg, unui grup de cantareti de jazz africani, numiti “Cuban Brothers“, dupa care si-a facut o trupa formata exclusiv din fete, numita “The Skylarks”, alaturi de care a lansat piesa de succes "Pata Pata", inspirata dintr-un dans popular regional. Pata Pata este titlul cu care si-a facut cunoscuta vocea in lumea intreaga si totodata este ultima melodie pe care a interpretat-o pe scena pe care s-a stins din viata. Opresiunea apartheid a reusit insa sa-i cenzureze muzica.
“Nu era nici un viitor pentru mine ca entertainer negru. In 1958, Guvernul a dat o lege prin care africanii de culoare nu puteau sustine concerte in orase sau in institutiile oraselor”/ MM

          Victima a apartheid-ului, Miriam Makeba si-a parasit tara stabilindu-se in Londra si New York. A devenit cunoscuta pe plan international in timpul turneului ei in Statele Unite din 1959, cand a cantat alaturi de grupul sud-african Manhattan Brothers. I-a parasit apoi pe acestia pentru a se alatura jazului african si varietatilor.  
Cand producatorul de film, Lioner Rogosin, a descoperit-o, i-a propus sa cante 2 piese pentru un film documentar “Come Back Africa”(1959). Filmul, o piesa remarcabila si oportuna la vremea aceea, era un studiu realist, infricosator, al vietii duse in adancurile negre ale societatii din Africa de Sud. ”Come Back Africa” incrimina politica de apartheid pentru legile brutale antisociale aplicate si conditiile inumane in care traiau oamenii de culoare.

Miriam Makeba nu a realizat la vremea aceea repercusiunile ce le-ar fi avut jucand acest rol. Guvernul din Africa de Sud a raspuns cu o interdictie permanenta a cetateniei ei. A plecat dupa aceea in Italia unde a avut loc premiera filmului, apoi la Londra, unde i-a fost prezentata lui Harry Belafonte. La propunerea acestuia, pleaca in Statele Unite unde a avut un succes instantaneu, primind observatii extraordinare in toate ziarele si revistele importante. A impresionat lumea prin vocea ei impecabila si prin felul in care putea sa cante jazz si melodiile traditionale africane.
        

“ Nu poti folosi puterea si frumusetea ca si instrument, ceea ce face ca o voce sa fie remarcabila este ceea ce canta, ceea ce transmite”, spunea Harry Belafonte. 

         Si Miriam Makeba  a cantat despre zbaterea tarii ei, facandu-i pe oamenii din toata lumea sa inteleaga suferinta prin care trecea Africa de Sud. Cu ajutorul lui Harry Belafonte, Makeba a inceput sa cante in concerte cantece traditionale de folclor amestecate cu teme de jazz si pop. A fost invitata sa cante in Europa si Statele Unite unde a devenit un star. Si-a realizat cea mai mare popularitate cu cantecul de neuitat Pata Pata, relansat in 1967 in mai multe tari, la mai mult de 10 ani dupa ce l-a scris. Cantecul a ajuns pe primele locuri in clasamentul de muzica pop. Dupa ce si-a castigat pozitia ca star international, si-a folosit faima pentru a aduce in atentia comunitatii internationale, ororile apartheid-ului.

          Cariera Makebei in SUA a crescut si a scazut in parte din cauza asocierii ei cu doi afro-americani, cantaretul Harry Belafonte si Kwame Toure (cunoscut anterior ca Stokely Carmichael). Belafonte a ajutat-o sa obtina viza americana si contracte de inregistrare. Cariera ei a mers bine pana la casatoria ei in 1968 cu revolutionarul Kwame Toure. Casele de discuri din SUA si promotorii au evitat-o prompt. A fost bine sa lucreze impotriva regimului de apartheid din Africa de Sud, dar asocierea cu un revolutionar american a fost mai mult decat putea fi tolerat. Toure si Makeba au fost primiti cu bucurie in Guineea, Africa de Vest, de presedintele de atunci Sekou Toure. Inregistrarile ei au continuat sa se vanda in strainatate si in cele din urma, atunci cand focul rebeliunii din anii 1960 s-a stins, ea a fost binevenita din nou, exact la timp pentru dezvoltarea fenomenului muzical in lume.

         Miriam Makeba a condamnat apartheid-ul in fata ONU, fapt pentru care i s-a refuzat dreptul de a se intoarce in Africa de Sud. A trait 31 de ani in exil, in Statele Unite si Guineea, a devenit practic "cetatean al intregii lumi", primind pasapoarte de la Guinea, Belgia si Ghana. Cu vocea sa calda, a fermecat publicul din Grecia, Venezuela, Germania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Cuba, Brazilia, Congo, si alte tari.
S-a intors in Africa de Sud pe 10 iunie 1990, la scurt timp dupa ce Nelson Mandela a fost eliberat din inchisoare iar miscarea anti-apartheid a luat o mare amploare. Nelson Mandela a fost cel care a convins-o pe Makeba sa revina in tara. Cativa ani mai tarziu, sistemul social, politic si economic rasist impus de guvernele minoritatii albe din Africa de Sud a fost inlaturat. Dupa intoarcerea ei in tara insa, a trebuit sa astepte sase ani inainte sa poata inregistra un nou disc. In 1996, cantareata a inregistrat discul "Homeland", care include un cantec ce descrie bucuria artistei de a se fi intors in tara natala si in care evoca lupta impotriva apartheid-ului.
       
         De-a lungul carierei muzicale a cantat alaturi de cele mai sonore nume ale scenei muzicale mondiale: Harry Belafonte, James Brown, B. B. King, The Spinners, The Crusaders, Dizzy Gillespie, Paul Simon. A lansat 22 albume solo, 6 albume, a jucat si a cantat in 15 filme. Makeba a fost prima cantareata de culoare care a castigat un premiu Grammy. Harry Belafonte a fost cel care a ajutat-o sa intre pe teritoriul Statelor Unite in anii '60. Cei doi au fost recompensati in 1965 cu premiul Grammy pentru un album despre situatia sud-africanilor in timpul epocii apartheid.  

       Pentru activitatile ei umanitare a obtinut numeroase premii internationale, inclusiv premiul de pace Hammerskjold in 1986 si in acelasi an, din partea guvernului francez, recunoasterea in domeniul muzical pentru umanitatea ei si perseverenta impotriva apartheid-ului. In anul 1996 a primit  Kora All African Music Award pentru merite deosebite de-a lungul vietii. In 2001 i-a fost atribuit premiul de pace Otto Hahn, acordat de Asociatia Germana de la ONU, iar in 2002 a fost recompensata cu premiul POLAR MUSIC, numit neoficial "Premiul Nobel pentru Muzica", care a fost acordat de  Academia Regala  Suedeza de muzica. 

Scriitorul american James Hall i-a dedicat cartea biografica "Makeba. My Story". Cartea autobiografica a aparut in ianuarie 1988  si a fost publicata in Europa si Anglia, tradusa in germana, franceza, olandeza, italiana, spaniola si lansata ulterior in japoneza.
       

         Miriam Makeba, vocea a milioane de sud-africani asupriti sub jugul rasist de apartheid, s-a stins din viata la data de 9 noiembrie 2008, in urma unui atac de cord pe scena, in timpul unui concert caritabil in Castel Volturno - Italia. Avea 76 ani.
De-alungul vietii, Miriam Makeba  a suferit propriile ei tragedii dar, in ciuda acestui lucru, ea a dus povara poporului ei si in ciuda adversitatilor, niciodata nu a renuntat...Pentru ceea ce a crezut ca este adevarat, si-a folosit cea mai puternica arma, vocea ei, ripostand impotriva nedreptatilor.

“Trecerea in nefiinta a iubitei noastre Miriam, ne-a intristat pe noi si poporul nostru. Ea a fost o mama pentru lupta noastra si pentru tanara noastra natiune. A luptat pana in ultimele ei momente petrecute pe scena, imbogatindu-ne inimile si traind pentru ceilalti. A fost prima doamna a cantecului din Africa de Sud, asa ca si-a meritat pe deplin titlul de Mama Africa”/ Nelson Mandela





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.