luni, 20 septembrie 2021

Michael Jackson – THAT ONE IN THE MIRROR

 



“Niciun mesaj nu ar putea sa fie mai clar:
 Daca vrei sa faci lumea un loc mai bun
Arunca o privire asupra ta si apoi fa acea schimbare”




CEL DIN OGLINDA

Voiam sa schimb lumea, asa ca intr-o dimineata m-am sculat si m-am uitat in oglinda. Cel care ma privea a spus: "Nu a mai ramas mult timp. Pamantul este cuprins de atata durere. Copiii mor de foame. Natiunile continua sa fie divizate de neincredere si ura. Peste tot aerul si apa au fost poluate cu sau fara ajutor. Fa ceva!”

Cel din oglinda era extrem de suparat si chiar disperat. Totul parea sa fie intr-o stare teribila de mizerie, o tragedie, un dezastru. Cu siguranta el are dreptate! In legatura cu toate aceste lucruri, nu ma simteam si eu la fel de groaznic ca el? Planeta era epuizata si abandonata. Imaginea vietii pamantesti la doar o generatie viitoare, m-a panicat.

Nu mi-a fost greu sa gasesc oamenii buni care doreau sa rezolve problemele planetei. In timp ce ascultam solutiile lor, ma gandeam: “Exista atat de multa bunavointa aici, atat de multa preocupare”. Seara, chiar inainte de a merge la culcare, cel din oglinda s-a uitat cu seriozitate la mine: “Vom ajunge cat de curand la un rezultat”, a declarat el. "Daca fiecare isi face partea sa.”

Dar lumea nu si-a facut partea sa. Unii au facut-o, dar au oprit ei curentul? Urmau sa fie rezolvate durerea, foamea, ura si poluarea? Numai dorinta nu o putea face - stiam asta. Cand m-am trezit a doua zi dimineata, cel din oglinda parea confuz. “Poate ca totul este fara speranta”, a sopti el. Apoi, o privire vicleana i-a aparut in ochi si a ridicat din umeri. “Dar tu si cu mine vom supravietui. Macar noi ne descurcam bine.” 

M-am simtit ciudat cand a spus asta. Era ceva gresit aici. Mi-a aparut o banuiala vaga, una pe care nu o percepusem atat de clar inainte. Dar, daca cel din oglinda nu sunt eu? El este de alta parere. El vede problemele de rezolvat “in exterior”. Poate ca acestea vor fi, poate ca nu. El va intelege. Dar eu nu simt asa - acele probleme nu sunt chiar „in afara”. Le simt in mine. Un copil care plange in Etiopia, un pescarus care se lupta cu disperare intr-o deversare de petrol, o gorila de munte care este vanata fara mila, un soldat tanar care tremura de groaza cand aude avioanele zburand. Nu se intampla toate acestea in mine cand le vad si aud de ele?

Urmatoarea data, cand m-am uitat in oglinda, cel ce ma privea incepuse deja sa se estompeze. La urma urmei, nu era decat o imagine. Ea imi arata o persoana solitara inchisa intr-un pachet ingrijit de piele si oase. “Am crezut eu candva ca tu esti eu?”, am inceput eu sa ma intreb. Nu sunt atat de diferit si de infricosat. Suferinta vietii ma atinge, dar bucuria vietii este mult mai puternica. Si ea singura va vindeca. Viata este vindecatorul vietii si ceea ce pot face eu mai mult pentru planeta este sa fiu copilul ei iubitor.

Cel din oglinda a tresarit si s-a rusinat. Nu se gandise atat de mult la iubire. Sa vada “problemele” i-a fost mult mai usor, deoarece iubirea inseamna o sinceritate de sine deplina. “Prietene”, i-am soptit, “crezi ca cineva poate rezolva problemele fara iubire?” Cel din oglinda nu era sigur. Fiind singur atat de mult timp, neavand incredere in altii, desi ceilalti aveau incredere in el, avea tendinta de a se detasa de realitatea vietii. “Este iubirea mai reala decat suferinta?” a intrebat el.

"Nu pot promite ca este. Dar ar putea fi. Sa descoperim", am spus. Am atins oglinda cu un zambet. “Hai sa nu fim din nou singuri! Vrei sa fi partenerul meu? Aud ca porneste dansul. Vino!” Cel din oglinda a zambit timid. Si-a dat seama ca noi am putea fi cei mai buni prieteni. Am putea fi mai pasnici, mai iubitori, mai sinceri unii cu altii în fiecare zi.

Ar schimba asta lumea? Eu cred ca da, pentru ca Mama Pamant vrea sa fim fericiti si sa o iubim pe masura ce ne ingrijim de nevoile ei. Are nevoie de oameni neinfricati, al caror curaj vine de la faptul ca fac parte din ea, precum un bebelus care este destul de curajos sa mearga, intrucat mama ii intinde bratele ca sa-l prinda.

Cand cel din oglinda este plin de dragoste pentru mine si pentru el, nu mai este loc de frica. Cand ne-a fost frica si am fost panicati, am incetat sa mai iubim aceasta viata a noastra si aceasta planeta. Ne-am deconectat. Si totusi, cum se poate grabi cineva sa ajute planeta daca se simte deconectat? Poate ca planeta ne spune de ce are ea nevoie, dar, neascultand-o, ne intoarcem la propria noastra frica si panica.

Eu stiu doar un lucru: nu ma simt niciodata singur atat timp cat sunt copilul planetei Pamant. Nu trebuie sa ma agat de supravietuirea mea personala atat timp cat realizez, zi de zi, ca toata viata este in mine. Copiii si durerea lor; copiii si bucuria lor. Oceanul unduindu-se sub soare; oceanul plangand din cauza uleiului negru. Animalele haituite de frica; animalele izbucnind la bucuria pura de a fi in viata.

Acest sentiment al “lumii din mine” este felul in care vreau eu mereu sa simt. Cel din oglinda are uneori indoielile sale. Asa ca eu sunt tandru cu el. In fiecare dimineata ating oglinda si soptesc: “O, prietene, aud dansul. Vrei sa fi partenerul meu? Vino!”

Dancing the Dream/ That One In The Mirror/ de Michael Jackson




Indemnul pentru schimbarea modului de a privi si percepe adevaratele greutati cu care se confrunta astazi lumea si de a actiona pentru eradicarea lor, este cel mai puternic si elocvent indemn transmis de Michael oamenilor, incepand cu propria lui persoana. Adevarata schimbare incepe atunci cand oglinda ta se afla in propriul tau suflet, cand simti durerea celui de langa tine ca si cum ar fi durerea ta. Iar acest lucru nu il poti face decat prin iubire, empatie si compasiune, avand sentimentul adanc ca iti pasa. In noaptea aceea, cand el si-a urmat drumul fara intoarcere catre stele, cu totii am simtit, ca niciodata, ce inseamna cu adevarat forta inimaginabila a iubirii, a empatiei, dar si a compasiunii. O forta care s-a propagat la nivel planetar cu viteza gandului. O forta de neoprit care a avut puterea sa transforme intr-o fractiune de secunda suflete, care a schimbat destine, care a strans laolalta pe cei care au avut inimi sa simta suferinta planetei ca si cum ar fi fost suferita lor, pe cei care au avut ochi sa vada in orice clipa nedreptatea care persista peste tot in lume, pe cei care nu au avut destule lacrimi sa planga tristetea si deznadejdea celor pierduti si striviti de o lume nedreapta.

Cat de incredibila trebuie sa fi fost acea forta a iubirii, cat de puternica trebuie sa fi fost acea energie pozitiva care a reunit, prin lacrima durerii, milioane si milioane de suflete de pe intreg mapamondul!... Chiar si numai prin forta gandului, sub acelasi semn, in noaptea aceea si in multe altele care au urmat, oamenii si-au dat mana. Convingerea ca doar prin iubire poti vindeca si transforma, poti salva si elibera, a devenit convingerea tuturor celor care au apreciat si apreciaza si astazi indemnul sau pentru schimbare, o schimbare care trebuie sa inceapa cu propria lor persoana. Au fost momente in care nu au mai existat bariere sociale, nu au mai existat bariere culturale, rasiale, religioase! A existat doar o singura vointa - Vointa de a da mana celui de langa tine. 

Ni s-a demonstrat, in noaptea aceea si in multe altele dupa, ca iubirea inseamna forta, vindecare, regenerare; iubirea este puterea care ne ridica. Este greu sa pastram acest sentiment atunci cand suntem loviti din toate partile, dar numai sub acest semn putem renaste ca pasarea Pheonix si putem merge inainte. Asadar, sa apreciem Iubirea acolo unde este ea! Sa nu renuntam la bucuria de a ne simti iubiti! Asa cum Planeta Mama ne intampina iubitoare in fiecare dimineata, prin peisajele ei magnifice si prin rasaritul de soare, sau ne ureaza in fiecare seara, atat de afectuoasa, “noapte buna”, prin aparitiile magice si stranii ale unei stapane maiestuase, Luna; asa cum cel ce s-a daruit pe sine muzicii si mesajelor pline de un umanism profund, a purtat tot timpul seninatatea si bucuria de a darui in suflet, vindecand lumea prin zambetul lui luminos, prin spititul si poezia unui suflet deschis – tot asa, acum, mai mult ca oricand, este atat de necesara o schimbare, pentru a arata lumii cat de usor se ajunge la inima omului si a planetei, atunci cand ne pasa cu adevarat de problemele lor!

Strigatul de durere si avertizare, prezent in mesajele cantecelor si poeziilor sale, nu este destinat numai oamenilor din aceste timpuri. Strigatul lui, la fel ca cel din “Earth Song” sau din “We've Had Enough” este un mesaj transmis generatiilor viitoare. Este un mesaj transmis Universului. Iar astazi, mai mult ca oricand, problemele grave cu care se confrunta intreaga omenire nu trebuie ignorate. Libertatea si demnitatea fiintei umane, mentinerea echilibrului ecologic si protejarea resurselor naturale sunt factori care atrag anumite decizii si strategii care trebuie sa aduca stabilitate si continuitate in functionarea sistemului, nu sa incline balanta catre acele actiuni nefiresti, excesive si distructive ale celor care se considera stapanii lumii, in drept sa decida soarta intregii planete, indiferent de dezastrul pe care-l produc. 

Astazi, strigatul destinat Omului din oglinda ar trebui sa se auda cu putere in toate colturile lumii, dar si in fiecare om in parte: “Ridica-te, Omule din oglinda! Zbata-te! Avanta-te! Ridica-te! Trebuie sa te ridici! Nu trebuie sa te opresti! Fa schimbarea asta! Trebuie sa faci ce e bine, cat timp mai ai timp!”




OMUL DIN OGLINDA

Voi face o schimbare
Pentru prima data in viata mea


O sa ma simt foarte bine
O sa fac ceva diferit
O sa fac ceea ce este drept


In timp ce imi ridic gulerul
Paltonului de iarna preferat
Vantul imi sulfa prin minte
Vad pe strazi copii
Care nu au ce manca
Cine sunt eu sa fiu orb
Pretinzand ca nu le vad nevoile?


O vara in indiferenta,
Un varf de sticla spart
Si un suflet de om
Merg unul dupa altul prin vant,
Pentru ca nu au unde sa se duca
De aceea vreau sa stii


Incep cu omul din oglinda
Ii cer sa-si schimbe modul de a privi lucrurile
Si niciun mesaj nu ar fi putut fi mai clar
Daca vrei sa faci lumea un loc mai bun
Arunca o privire asupra ta si apoi fa o schimbare


Am fost victima unei iubiri egoiste
E timpul sa-mi dau seama
Ca unii sunt fara casa,
Nu au nici cinci centi sa imprumute
Oare, as putea fi chiar eu cel care
Pretinde ca ei nu sunt singuri?


O salcie profund ranita
Inima franta a cuiva
Si un vis sfaramat
Ei urmeaza modelul vantului
Pentru ca nu au un loc unde sa stea
De aceea incep cu mine


Incep cu omul din oglinda
Ii cer sa-si schimbe caile de actiune
Si niciun mesaj nu ar putea fi mai clar
Daca vrei sa faci lumea un loc mai bun
Arunca o privire asupra ta si apoi fa o schimbare


Incep cu omul din oglinda
Ii cer sa-si schimbe modul de a actiona
Si niciun mesaj nu ar putea fi mai clar
Daca vrei sa faci lumea un loc mai bun
Arunca o privire asupra ta si apoi fa schimbarea

Trebuie sa faci ce e bine, cat timp mai ai timp
Pentru ca atunci cand iti inchizi inima
Iti inchizi si mintea


Ridica-te singur
Tu stii
Nu trebuie sa te opresti
Tu singur
Da, fa aceasta schimbare
Astazi trebuie sa fac aceasta schimbare


Trebuie sa-l conving pe acel om, pe acel om
Pe acel om din oglinda
Trebuie sa te misti, sa te zbati
Zbata-te!
Trebuie sa te ridici
Ridica-te! Ridica-te!
Da, fa aceasta schimbare!
Ridica-te si avanta-te, acum


Da, fa aceasta schimbare
O sa faci schimbarea asta
Zbata-te
Omule din oglinda!


Stii asta
Stii asta
Schimbarea
Fa schimbarea asta!
 

 -   Man in the Mirror/ Michael Jackson

 

 

 

 

 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.