sâmbătă, 15 mai 2021

Michael Jackson - RYAN WHITE

 


Puterea si curajul unui copil care a zambit mortii...





RYAN WHITE


Ryan White, simbol al dreptatii

Copil al inocentei, mesager al iubirii
Unde esti acum, unde ai plecat?
 Ryan White, mi-e dor de zilele tale insorite
Cand ne distram fara grija in jocuri nesfarsite

Mi-e dor de tine, Ryan White
Mi-e dor de zambetul tau inocent si luminos
Mi-e dor de aura ta, mi-e dor de lumina ta

Ryan White, simbol al contradictiei
Copil al ironiei sau copil al fictiunii?

Ma gandesc la viata ta zbuciumata
La stradania ta, la lupta ta

In timp ce doamnele danseaza in lumina lunii
Petrecand cu sampanie in croaziere privilegiate,
Vad chipul tau pierdut, privirea ta fantomatica
Iti simt ranile purulente, leziunile invinetite

Ryan White, simbol al agoniei si al durerii
Al fricii ignorante, dementiale                         
Intr-o societate isterica
Cu anxietate cronic generalizata
Si evlavie prefacuta

Mi-e dor de tine, Ryan White
Tu ne-ai aratat cum sa rezistam si sa luptam.
In ploaie ai fost o rupere de nori de bucurie
Stralucirea sperantei in fiecare fata si baiat

In profunzimile durerii tale chinuitoare
A fost visul unui alt maine.

                  Dancing the Dream/ Ryan White/ de Michael Jackson

 


Povestea lui Ryan White este povestea dureroasa a unui copil care a suferit, in urma unei transfuzii de sange, inca de la varsta de 11 anisori, de o boala incurabila datorita careia s-a si stins din viata la numai 18 ani. Ryan a devenit simbolul luptei impotriva discriminarii si marginalizarii in America acelor ani, cand SIDA era considerata fatala si contagioasa. Este povestea adevarata, cutremuratoare si emotionanata a unui copil care a luptat neincetat cu o maladie foarte grea, necrutatoare, incercand din rasputeri sa gaseasca forta necesara pentru a o infrange, pentru a o depasi, pentru a infrunta societatea care l-a marginalizat, creandu-i reale probleme in a fi reacceptat la scoala, acceptat de familiile colegilor sau de alte familii din oras. Acest copil a gasit puterea si curajul de a zambi mortii, de a sta la masa cu ea, de a se juca, a plange sau a rade alaturi de ea… de a trece cu seninatate in nefiinta. 

Pe de alta parte, este si povestea unui om plin de sensibilitate si compasiune, simbol al altruismului si al daruirii de sine, un om care a avut darul, mai rar intalnit, de a inlatura tristetea ultimilor ani, luni sau zile din viata mai multor copii, oferindu-le acestora “mandria de a se simti indragiti si speciali”. Pe tot parcuslul vietii sale, el a oferit fara rezerve ajutor, iubire, intelegere, siguranta, speranta. Este povestea acelor oameni care inving teama si prejudecatile celor din jur, pentru a atinge ce altii repudiaza, pentru a zambi celor carora nimeni nu le zambeste, pentru a mangaia ce altii marginalizeaza, pentru a ingriji si alina suferintele, pentru a vindeca si a stimula curajul celor ce lupta cu boala neinduratoare, usurandu-le astfel clipele de viata ramase. 

“Nu am avut niciodata copilarie. De aceea, cand copiii sunt indurerati, le simt durerea. Cand sunt disperati, le simt disperarea. Ma preocupa in mod deosebit situatia si starea copiilor nostri de astazi...”- M.J.

“… Nu-mi place sa vad suferinta, urasc sa vad cat de greu le este unor oameni saraci si simt ca Dumnezeu mi-a dat un dar si am sa-l folosesc in mod responsabil prin a ajuta; si o voi face pana cand nu voi mai avea bani sau pana cand bunul Dumnezeu… ma va chema la el.” – M.J.

 “Daruieste oamenilor putina dragoste si putina fericire, arata-le ca iti pasa cu adevarat si din adancul inimii de ei. Fii acolo pentru ei. Nu-ti trebuie mult sa faci asta.” – M.J.

Este trist sa vezi sau sa auzi, zi de zi, cum o parte dintre cei in mijlocul carora traim, nu face altceva decat sa puna la zid si sa sanctioneze oameni buni, de o reala profunzime sufleteasca, care nu doresc altceva decat sa faca un bine celor din jurul lor, oameni cu adevarat diferiti in sensul bun al cuvantului, nu in sensul in care mass-media si alti “purtatori de cuvant” plini de resentimente, care-si pun calitatile si ambitiile in slujba unui elitism distrugator, incearca necontenit sa-i zugraveasca.


Si, cu toate astea, uneori presimt, in treacat, prezenta unei adieri din Suflul Tau creator, contempland lumea, bucurandu-se ca o mare parte din ea, la chemarea tainica a Ta, ti se va alatura intuind adevarul alegerilor Tale. Adevarata putere a unei iubiri creatoare, pe care Tu ai ales sa o manifesti fara rezerve, este uneori si in inima omului, si nici macar trecerea lui in nefiinta nu o va face sa dispara, ea fiind purtatoarea unei vieti mai puternice decat moartea.

 






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.