miercuri, 7 aprilie 2021

Michael Jackson – BREAKING FREE & BERLIN 1989

 


“Trebuie sa oprim prejudecata. Trebuie sa oprim ura. Trebuie sa incetam sa traim cu frica fata de proprii nostri vecini.”

 



DISTRUGERE FARA SENS                 

Toata aceasta agitatie, toata aceasta isterie
Timpul, spatiul, energia – o simpla teorie
Tot ceea ce am conceptualizat am creat                                                                       
Lucruri adorate, ori profund detestate.

De unde incepem si unde sfarsim
Sageata timpului nu o mai oprim  
Ce sens au acele promisiuni incalcate
Acele scrisori de afectiune neexpediate...  


Dancing the Dream/ Breaking Free/ de Michael Jackson



“NOI nu mai este o alegere, nu daca tu si eu vrem sa convietuim impreuna. NOI ne uneste, creste puterea noastra.”





BERLIN 1989

“Urau Zidul, dar ce puteau face? Era prea puternic pentru a-l strapunge. 

Se temeau de Zid, dar nu teama a fost cea care i-a determinat sensul? Multi dintre cei care au incercat sa treaca dincolo de el, au fost ucisi.

Nu aveau incredere in Zid, dar cine ar fi avut? Dusmanii au refuzat sa dea jos o singura caramida, indiferent cat de mult s-au prelungit negocierile de pace.

Zidul a ras sumbru. "Va voi invata o lectie buna!", s-a laudat el. "Daca voi chiar vreti sa construiti pentru eternitate, nu va deranjati cu pietre. Ura, teama si neincrederea sunt mult mai puternice.”

Stiau ca Zidul are dreaptate si aproape ca au renuntat. Numai un singur lucru i-a oprit. Si-au amintit cine este de partea cealalta. Bunica, varul, sora, sotia. Chipuri dragi care ardeau de dorinta de a fi vazute.

"Ce se intampla?" a intrebat Zidul, tremurand. Fara sa stie ce fac, ei se uitau peste Zid, incercand sa-i gaseasca pe cei dragi lor. In tacere, de la o persoana la alta, iubirea isi continua opera invizibila.

"Opriti-va!" a strigat Zidul. "Ma prabusesc!" Dar, era prea tarziu. Un milion de inimi se regasisera. Zidul se prabusise inainte de a ajunge jos.”

Dancing the Dream/ Berlin 1989/ de Michael Jackson 

 




Numai printr-o dorinta puternica de adevar, de incredere si respect, pentru a ajunge cu intelegere si caldura la sufletul celuilalt, putem darama zidurile care ne separa, putem construi poduri peste apele intolerantei! Mii, sute, zeci de ani oamenii au fost obligati sa traiasca intr-un mediu extrem de ostil si, in ciuda tuturor barierelor care le-au fost impuse, nu le-au fost infrante vointa si omenia, demnitatea si dorinta lor de libertate si emancipare; nu si-au pierdut sufletul si nici dragostea pentru semenii si rudele lor... In esenta, prin ce s-a deosebit zidul acesta fata de atatea alte ziduri, vizibile s-au invizibile, care au separat omenirea de-a lungul istoriei? Mii de ani de incrancenare in ridicarea si mentinerea unor ziduri ale sclaviei, neacceptarii si intolerantei din ce in ce mai eficiente pentru cei ce le-au conceput si zidit! 

Prin ce s-a deosebit acest zid fata de alte mii de ziduri ridicate, caramida cu caramida, de conchistadori, imperialisti si colonialisti in fata popoarelor bastinase din teritoriile ocupate (unora nici nu le-au mai trebuit ziduri, exterminandu-i pe toti cei care le-au stat in cale!); fata de cele ridicate de marii latifundiari pentru sclavii care le munceau, legati in lanturi, pamanturile; fata de cele ridicate de marii proprietari pentru cei care lucrau din greu in minele, uzinele si fabricile lor pe salarii de mizerie, lipsiti fiind de cele mai elementare drepturi; fata de zidurile, care mai persista inca si astazi, ridicate de albi in fata populatiilor de culoare. Credinta, cand a fost propovaduita in spiritul dragostei fata de oameni, respectandu-i-se preceptele morale bazate pe toleranta si intelegere fata de semeni, a adunat milioane de suflete in jurul ei. Folosita, insa, de mai marii bisericilor si cultelor ca instrument al manipularii, crimei, satisfacerii propriilor interese de putere si inavutire, lipsita fiind de iubirea-i fundamentala, a dus la orori abominabile si pierderi importante de vieti omenesti. Zidurile, ridicate si cimentate de-a lungul atator secole de catre fanaticii religiosi, fac si azi milioane de victime. Barierele incrancenate impuse de anumite etnii altor etnii, alimentate picatura cu picatura de grupurile de interese prin exacerbarea urii, au dus la lupte grele inter-etnice, la razboaie civile si la exterminari in masa.

Cu ce este diferit acel zid fata de zecile de ziduri invizibile care se construiesc in ziua de astazi in numele asa-zisei “democratii”, care numai democratie nu este!... “Cuvantul democratie are o semnificatie cu mult mai larga decat atunci cand e folosit sa ascunda atitudini politice esentialmente anti-democratice si reactionare!"... Ni se ingradeste din ce in ce mai mult libertatea ca natiune, ca stat, ca individ, prin realizarea unui climat de ura, neacceptare, teama si neincredere, prin stabilirea unor parghii economice, politice, financiare si de alta natura, de catre cei care se cred in drept de a conduce lumea!... Nu mai avem lanturi la picioare, dar nici liberi nu suntem!... Asa-zisul interes strain pentru democratie si pentru libertatea ta ca stat, nu este decat o minciuna. Niciunei puteri nu-i plac ochii tai albastri, daca nu este interesata si nu te poate aservi propriilor ei interese. Atata timp cat un om nu are din ce trai, nu este liber! Atata timp cat un popor nu mai are identitate, nu este liber! Atata timp cat el nu mai are libertatea credintei, a propriei culturi, nu este liber! Atata timp cat un stat nu mai are o economie proprie, coloana sa vertebrala, nu este liber! Atata timp cat o natiune nu-si mai apartine, nu este libera! Se ridica din ce in ce mai multe ziduri si bariere invizibile, printr-o infinitate de metode, legi, impuneri si parghii, care sunt din ce in ce mai perfide. Ni se lasa, totusi, impresia unei efemere libertati (in cazul in care suntem cuminti!), prin daramarea catorva ziduri destul de semnificative pentru unii, prin avantajele substantiale economice, financiare, politice, strategice primite pe tava, si prea putin semnificative pentru marea majoritate care s-a trezit si se vede tot mai mult manipulata, dezavantajata, ingenunchiata.












Versuri din “I, You, WE”/ Dancing the Dream & Citat/ discursul de la Exeter - 2002

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.