duminică, 25 octombrie 2015

TOT CEEA CE DORIM ESTE SA SUPRAVIETUIM!




- Masacrarea puilor de foca in Canada -







     
                “Foca harpa” sau “foca de Groelanda” este o specie neinfricata de foca originara din Oceanul Atlantic de Nord si din unele parti ale Oceanului Arctic. Numele stiintific inseamna "iubitor de gheata din Groenlanda"( ice-lover from Groenland ). Numele de “foca harpa” ii vine de la semnul negru de forma unei harpe de pe spate. Ochii sunt de un negru pur si confera o frumusete si o gingasie ireala puilor de-un alb stralucitor. Acesti ochi proportional de mari, imbunatatesc prin proprietatile lor capacitatile de focalizare si de adaptare a focilor la stralucirea intensa a ghetii arctice.

       In fiecare an, guvernul canadian da unda verde vanatorilor sa omoare prin lovire cu maciuca sute de mii de pui de foca de Groenlanda. In timpul sacrificarii, puii de foca sunt impuscati sau in mod repetat ciomagiti. Vanatorii de foci lovesc in mod repetat animalele cu ciomege sau cu "hakapik-uri" (ciomege de metal cu varf-carlig) si trag focile, care sunt de multe ori inca constiente, de-a lungul sloiurilor de gheata cu cangi. Vanatorii arunca focile moarte si pe cele muribunde in mormane si le lasa carcasele sa putrezeasca pe sloiurile de gheata, deoarece nu exista o piata pentru carnea de foca. Medicii veterinari care au investigat masacrarea au constatat ca vanatorii in mod curent  abandoneaza pentru a se conforma standardelor canadiene de bunastare a animalelor.

      Puii de foca sunt neajutorati si nu au nici o cale de a scapa de ciomegele vanatorilor. Un articol din “Washington Post” descria sacrificarea focilor in acest fel: "Foca pare sa respire convulsiv dupa aer, sangele ii curge din nari deoarece ea zace pe un sloi de gheata. Nu departe, un vanator de foci ascute lama de cutit. Foca este batuta apoi deoarece blana ei trebuie desprinsa de pe tors." 

       The “Christian Science Monitor” scria: "Cativa pui, supravietuitori ingroziti, sunt lasati sa se tarasca prin carnajul inconjurator. Obscenitatile strigate si amenintarile vanatorilor, focurile de arma pocnesc amenintator in departare. Se aud strigatele jalnice ale puilor, bufniturile respingatoare, ingrozitoare, ale ciomegelor cazand precum ploaia peste craniile moi. Rasetele vanatorilor de foci se propaga ca un ecou peste sloiurile de gheata." Multi dintre puii de foca ucisi au numai 3 luni de viata sau chiar mai putin. Multi inca nu au invatat cum sa inoate sau cum sa manance primele mese solide.


        Industria blanurilor de foca sustine ca uciderea a tot mai multor foci s-ar datora unei cresteri tot mai mari a cererii pentru blana. Chiar daca SUA a interzis vanzarea blanurilor de foca in 1972, oricine poarta blana de nurca, iepuri, vulpi, sau orice alt fel de animal este responsabil pentru crearea unei noi cereri de blana, ceea ce impinge vanatorii canadieni sa ciomageasca tot mai multi pui de foca in fiecare an. Pe de alta parte, in 2009, Uniunea Europeana a votat pentru a se pune capat vanzarii de produse derivate din foca, iar Senatul SUA a adoptat in unanimitate Rezolutia 84 a Senatului SUA, solicitand incetarea imediata a macelaririi anuale de foci.
  
         Populatiile de foci sunt vanate in principal in scop comercial, si nu numai in Canada, ci si in Norvegia, Rusia si Groenlanda. Vanatoarea “hainelor-albe” in Canada a fost interzisa incepand cu anul 1987. Cu toate ca vanatoarea de foci din Canada este monitorizata de catre guvernul canadian, in 2003, cota pe trei ani acordata de “Departamentul de Pescuit si al Oceanelor” a crescut la 975.000, cu un maxim de 350.000 la fiecare doi ani consecutivi. In 2006, 325.000 de foci de Groenlanda, precum si 10.000 de foci cu capison si 10.400 de foci gri au fost ucise. Inca 10.000 de animale au fost alocate vanatorilor “First Nations”, acestia din urma provenind din diferitele popoare bastinase din Canada, care nu sunt nici inuiti nici metisi si care vaneaza in principal pentru a-si asigura hrana, si mai putin in scop comercial.

        Este intristator sa sti ca mii de pui de foca urmeaza sa fie sacrificati in fiecare an cu permisiunea anumitor guverne. Exista si o speranta insa, data de existenta unor fundatii internationale infiintate cu scopul protejarii si bunastarii animalelor, al determinarii unor luari de pozitie prin mai multe cai si mijloace, in vederea incetarii pentru totdeauna a sacrificarii puilor de foca. Multe tari au interzis deja importul de blana de foca, pe langa SUA si Uniunea Europeana, Taiwan, Mexic, si chiar de Rusia - care importau 95 la suta din toate blanurile de foca canadiene.

       De la infiintarea sa, Fondul International pentru Bunastarea Animalelor (IFAW) a atras atentia internationala asupra situatiei dificile a puilor de foca si, la nivel mondial, s-a realizat cu succes condamnarea vanatorii. Datorita vigilentei continue a IFAW, acum este ilegal sa vanezi pui de foca cu blana alba in scopuri comerciale pe sloiurile de gheata de pe coasta de est a Canadei. Aceasta este o victorie fragila, totusi, impotriva vanatorii de foci din Canada care persista. IFAW continua insa sa faca presiuni pentru incetarea acestei sacrificari crude, nesustenabile.








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.