luni, 29 iunie 2015

Michael Jackson - BECAUSE...


  
   DEOARECE…
   …remember 25.06.2009…
  


“If You Wanna Make The World A Better Place,
 Take A Look At Yourself And Then Make A Change!
 I’ve Been A Victim Of A Selfish Kind Of Love
 It’s Time That I Realise That There Are Some
 With No Home, Not A Nickel To Loan,
 I Could It Be Really Me, Pretending That They’re Not Alone?”

“Daca vrei sa faci lumea un loc mai bun,
Priveste-te pe tine insuti si fa apoi o schimbare!
Am fost victima unui fel egoist de iubire
Este timpul sa realizez ca exista unii
Care nu au casa, nici bani sa imprumute
Pot eu pretinde cu adevarat ca ei nu sunt singuri?”


          "Mesajul muzical lui Michael Jackson, mesaj pentru egalitate sociala si politica intre rase in intreaga lume, a influentat gandirea politica si sociala a multor oameni cu o ideologie liberala pentru progres, schimbare, egalitate si emancipare umana. In mod semnificativ, in perioada de varf a Razboiului Rece, piesa sa "We are the World" a fost populara in Europa de Est si URSS, sa nu mai vorbesc despre popularitatea albumului sau musical "Thriller" printre tinerii din aceste tari..
Avand în vedere talentul si geniul sau creator, nu este deloc surprinzator faptul ca muzica lui Michael vibreaza si acum din locuri indepartate precum Kohima sau Dimapur în Nagaland, India, pana la Alice Springs în inima Australiei, de la Addis Abeba in Africa pana la magazinele de lux ale New Yorkului. Prin urmare, in lumina nemuririi muzicii acestui om, moartea sa pe 25 iunie 2009 a lasat lumea cu un gol fizic ….…Probabil, asa a fost menit sa fie... moartea sa subita sa lase lumea cu dorinta de a practica ceea ce el a crezut cu atata ardoare in timpul vietii sale: o lume pasnica bazata pe egalitate umana.

         In timp ce controversele au devastat acest muzician genial si neobisnuit de talentat in ultimii ani ai vietii sale, lumea intreaga si-l va aminti probabil pe Michael ca pe un om si un muzician care a inspirat, a luminat si a provocat pe multi dintre noi sa regandim notiunile noastre politice si sociale referitoare la rasa, culoare, saracie, politica natiunilor, cei defavorizati si la sanatatea planetei noastre prin cantece precum "Man in the Mirror "(1988)," Heal the World "(1991)," Earth Song "(1996), si" Black or White "(1991). Ultima piesa indemna lumea sa lupte impotriva discriminarii bazate pe rasa si culoare prin portretizarea cu curaj a oamenilor din toate tarile ca egali, fie ca este vorba de India, SUA, Kenya, Etiopia, China sau Franta, impreuna cu o notiune comuna omenirii: progresul gandirii si spiritului uman.

         Ceea ce el a crezut cu tarie prin versurile si continutul acestor cantece, a fost mai mult decat evident în concertele sale in care, in ciuda faptului ca era un perfectionist in chestiunile de stil artistic si dans, Michael cerea cu pasiune direct publicului sau sa "faca aceasta schimbare", sa ajute si sa sprijine nevoiasii si pe cei mai putin privilegiati decat ei.
Angajamentul lui Michael Jackson privind cauza afro-americanilor din SUA, privind saracia din lumea in curs de dezvoltare, durerea sa privind distrugerea bogatiilor naturale din Africa, privind natura violentei si a capacitatii distructive a armelor au fost uimitoare.
  In "Earth Song", el canta: "Ce am facut lumii, / Piviti ce am făcut, / Ce poti spune despre toata pacea / Ca ti-ai dat pe singurul tau fiu ... / Ce zici de campurile cu flori, / Ca exista un timp, / Ce zici de toate visele / Asa cum ai spus ele erau ale tale și ale mele ... / Te-ai oprit vreodată sa observi / Toti acei copii morți in urma razboiului / Te-ai oprit vreodată sa asculti / Pamantul strigand, malurile plangand?"

In 1985, impreuna cu colegul sau, artistul Lionel Richie, Michael a compus piesa" We Are The World " pentru a se adresa disperarii nelimitate, conflictului si saraciei din Africa. Piesa a devenit unul dintre cele mai bine vandute single-uri din toate timpurile, cu aproape 20 de milioane de exemplare vandute si milioane de dolari donati reducerii foametei din Africa. Michael a donat ulterior toate profiturile din hitul single "Man in the Mirror" in scopuri caritabile si a continuat prin a forma fundatia "Heal the World", în 1992. El a abordat si problema HIV/ SIDA iar cantecul sau "Gone too Soon" a fost un sincer si miscator raspuns pentru moartea adolescentului american Ryan White din cauza HIV/ SIDA. Intr-adevar, nu este o surpriza faptul ca omul care a trait numai pentru si prin publicul sau, a revenit  in memoria publicului cu milioane de descarcari pe internet ale melodiilor sale la nivel mondial, dupa 25 iunie 2009.

      [...] Intr-o conferinta de presa din martie 2009 la Londra, Michael Jackson declara tandru, dar ferm, pentru fanii sai ca "This Is It" va fi ultimul spectacol in care va fi pe scena, amintindu-le ca va trebui sa cada cortina peste spectacolele sale muzicale, ca fanii sai vor trebuit sa invete sa traiasca o viata post-Michael Jackson. O declaratie mai degraba profetica a cantaretului data cu doua luni inainte ca el sa fi plecat pentru totdeauna.
 Exista mai multe feluri prin care mostenirea lui Michael Jackson poate fi amintita (...); exista, totusi, o mostenire personala care spune ca mai degraba noi avem nevoie sa ne amintim de el.
      Privindu-l cum isi interpreta ultima piesa muzicala "Man in the Mirror" la concertul celei de-a 30-a aniversari, Londra 2001 (nota: nu a existat un alt concert in care el sa fi interpretat acest cantec), cu zel pasional si convingere, am avut un sentiment puternic ca Michael Jackson poate a vrut sa lase un mesaj pentru noi toti prin muzica si dansul sau ...mesajul unui om care a vrut sa vada schimbari politice, economice si sociale importante in lume, schimbari inrudite in acest fel cu ideile tatalui natiunii noastre, Mahatma Ghandi.
Si vocea lui Michael va reverbera peste timp....
“If You Wanna Make The World A Better Place, Take A Look At Yourself, And Then Make A Change!”




[Dr. Namrata Goswami, Associate Fellow at the Institute for Defence Studies and Analyses, New Delhi; source: http://www.mainstreamweekly.net]







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.