duminică, 28 februarie 2016

Maica Tereza - EXEMPLU SUPREM DE CREDINTA SI DARUIRE




“A uimit o generatie atingand ceea ce este de neatins” 





“Iisus, ajuta-ma sa raspandesc lumina ta oriunde sunt. Umple-mi inima cu spiritul si viata ta. Patrunde a mea fiinta si sustine-ma, asa incat viata mea sa devina o raza a propriei tale vieti. Daruieste-ti lumina prin mine, ca fiecare suflet pe care-l ating sa poata simti prezenta ta, prin mine. Ramai cu mine, asa incat sa stralucesc prin lumina ta si permite altora sa fie luminati de lumina mea.”



       Unul dintre cei mai mari si mai inspirati lideri spirituali din toate timpurile, care a influentat profund viata secolului XX, a fost Maica Tereza de Calcuta. Pentru milioane de oameni din intreaga lume, Maica Tereza a ramas drept exemplul suprem de credinta si convingere in actiune. Ea a fost dovada vie a faptului ca o persoana plina de dragoste, credinta, intentie si determinare, poate face intr-adevar minuni. Lumina sa, daruita prin ea de Hristos, a atins intreaga lume, radiind speranta pentru fiinta umana dezavantajata, neiubita, insingurata in conditia-i umila, fiinta a carei demnitate trebuie respectata nu prin mila, ci prin grija si multa dragoste.

     Maica Teresa a fost condusa de convingerea neclintita ca a fost chemata de Dumnezeu pentru a ajunge la cei mai saraci dintre saraci, iar aceasta convingere a sa nu a lasat loc de interpretari. Gandurile personale pretioase, munca neobosita pentru implinirea propriei meniri, intuitiile spirituale ale Maicii Tereza au determinat, conform exemplului sau, crearea unei vieti cu o spiritualitate profunda. Umilinta, simplitatea, sacrificiul si tenacitatea sunt atribute ce caracterizeaza atat personalitatea Maicii Tereza, cat si munca sa. Tenacitatea i-a a fost adesea insotita de o comportare severa, fara compromisuri.

"Prin sange, sunt cu totul albaneza. Cetatenia mea este indiana. Prin credinta, sunt calugarita catolica. Dupa chemarea mea, apartin lumii intregi. In ceea ce priveste inima mea, ii apartine in intregime lui Iisus."/  Maica Tereza

    Maica Tereza de Calcutta, pe numele de botez Agnes Gonxha Bojaxhiu, s-a nascut la 26 august 1910, in orasul Skopje, oras aflat la vremea aceea sub ocupatie otomana, in prezent capitala Macedoniei. Parintii sai, de origine albaneza, erau devotati bisericii catolice si implicati in toate actiunile acesteia. Pe cand avea doar 8 ani, tatal sau a murit, iar ea s-a apropiat foarte mult de mama, o persoana foarte pioasa si plina de compasiune fata de semenii sai, care i-a insuflat fiicei sale spiritul caritatii. Desi vaduva si aproape saraca, mama ei s-a oferit ca voluntara in cartier, avand grija de o femeie alcoolica, iar mai tarziu de 6 copii orfani pe care i-a luat in propria ei casa. Acest model de slujire nu a trecut neobservat de tanara Agnes.

La varsta de 12 ani, a realizat ca ceea ce doreste sa faca mai presus de toate, este sa-i ajute pe cei saraci. Agnes a simtit ca Dumnezeu o cheama in serviciul divin, dar s-a zbatut incercand sa afle cu certitudine. S-a rugat, a vorbit cu mama si sora sa, totusi nu-si gasea efectiv pacea. A vorbit apoi cu parintele duhovnic. "Cum pot fi sigura?" a intrebat ea.

El a raspuns, "Prin bucuria ta. Daca te simti cu adevarat fericita la ideea ca Dumnezeu te-a chemat sa-l slujesti, atunci aceasta este dovada chemarii tale. Bucuria interioara profunda pe care o simti este busola care-ti indica directia in viata."

      A decis sa se instruiasca pentru munca misionara si astfel, sase ani mai tarziu, la 18 ani, in 1928, a plecat la Rathfamham, langa Dublin, la calugaritele irlandeze de Loretho, unde a invatat limba engleza. Acolo a primit numele Sora Maria Tereza, dupa Sfanta Tereza din Lisieux. Un an mai tarziu, in 1929, a parasit Irlanda si a venit in India, la Darjeeling, unde, in 1931, a depus primul juramant de credinta. A fost trimisa apoi la Kolgata (Calcutta), unde a predat la Liceul de Fete ''Sfanta Maria'', condus de calugaritele de Loretho, liceu in care studiau fete din familii sarace. In aceasta perioada, a invatat bengaleza si hindi.

    La 24 mai 1937, a depus juramantul final de credinta, numindu-se, de acum inainte, Maica Tereza. A continuat sa predea la Liceul ''Sfanta Maria'', iar in 1944 a fost numita directoarea acestuia. Prin bunatatea si generozitatea ei, a incercat sa le insufle elevilor devotiunea fata de Iisus Hristos. ''Da-mi puterea sa fiu lumina din viata lor, pentru ca, în cele din urma, sa-i pot conduce catre Tine'', obisnuia sa se roage Maica Tereza.

La sfarsit de saptamana, obisnuia sa mearga impreuna cu elevele ei in strada, sa aiba grija de cei bolnavi si flamanzi. Suferinta si saracia pe care le-a observat, insa, in afara zidurilor manastirii au tulburat-o. Doi ani mai tarziu, in 1946, pe cand se afla intr-un tren care urma sa o duca la Darjeeling pentru un popas spiritual de cateva zile, a avut revelatia ''celei de a doua chemari a Domnului''. A auzit vocea Domnului Iisus care i-a spus ''Vino, fii lumina Mea!'', rugand-o sa-si dedice viata celor mai saraci dintre cei saraci, celor bolnavi si nevoiasi.

"El era in acel tren pentru ca i-am auzit chemarea de a renunta la tot si de a-l urma in mahalale – de a-l servi prin cei mai saraci dintre saraci. Trebuia sa parasesc manastirea si sa-i ajut pe cei saraci, traind printre ei. Era un ordin. Stiam incotro am fost indreptata, dar nu stiam cum sa ajung acolo."

    La varsta de 38 de ani, dupa sase luni de pregatire medicala, Maica Tereza a parasit securitatea comunitatii Loreto si s-a indreptat catre periferia orasului, neavand alt scop decat acela de a-i ajuta ''pe cei nedoriti, pe cei neiubiti si pe cei neingrijiti''. Mesajul ei era cat se poate de simplu: "cei saraci trebuie sa stie ca-i iubim”. A schimbat vesmantul negru, de calugarita, cu vesmantul de strada al saracilor bengalezi - un sari alb cu dunga albastra. A fost o chemare la care nu a raspuns prea usor afirmativ: "Sa parasesc Loreto a fost cel mai mare sacrificiu al meu, cel mai dificil lucru pe care l-am facut vreodata", reflecta ea mai tarziu."A fost mult mai dificil decat sa-mi parasesc familia si tara ca sa intru in viata religioasa. Loreto a insemnat totul pentru mine."


     S-a dedicat insa in intregime semenilor sai, ingrijind copiii sau alinand suferintele, a deschis o scoala in aer liber si o casa pentru copiii fara adapost. Curand i s-au alaturat mai multe ajutoare voluntare. Diferite organizatii bisericesti si autoritatile municipale i-au oferit ajutor financiar. Acest lucru a creat posibilitatea ca sa isi inceapa propria ei misiune cu “Misionarele Caritatii”, sa iubeasca si sa aiba grija de acele persoane pentru care nimeni nu era pregatit sa le ingrijeasca.

    In 1952, la patru ani dupa ce a parasit comunitatea Loreto, a deschis Nirmal Hriday ("Inima curata"), o casa pentru muribunzii si oamenii nevoiasi din Calcuta. Diverse alte proiecte pentru reabilitarea locuitorilor mahalalelor, camine pentru copii, case pentru muribunzi, clinici si o colonie pentru leprosi, au fost initiate de catre Maica Tereza. 
                                                                        
   “Misionarele Caritatii" s-au raspandit in intreaga lume si intreprind munca de ajutor si asistenta intr-o serie de tari din Africa, Asia, America de Sud. In anul 1997, congregatia "Misionarele Caritatii" numara 4000 de surori, dintre care multe erau instruite ca medici, asistente medicale si lucratori sociali. Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi si muribunzi au primit adapost si au fost tratati in dispensare mobile, in clinici specializate si sute de mii de copii abandonati erau ingrijiti si dati spre adoptie. 

     Activitatea Maicii Tereza a fost recunoscuta in intreaga lume si a primit o serie de premii. O recunoastere speciala a venit din partea Reginei Elizabeta si a Congresului U.K. si chiar de la Universitatea Harvard, care i-a acordat un doctorat onorific. In 1979, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Pace, iar Maica Tereza a primit premiul ''spre slava lui Dumnezeu si in numele celor saraci''. Nu s-a simtit insa deloc confortabil in lumina reflectoarelor. "Pentru mine", a marturisit ea, "este mai dificil decat imbaierea unui lepros." 

   Festivitatea de premiere nu s-a încheiat, asa cum era prevazut, cu un banchet, Maica Tereza anulandu-l pentru a organiza o masa de Craciun pentru 2.000 de oameni saraci. Opinia publica a fost deosebit de impresionata de acest gest si Misionarele Caritatii au primit donatii spontane insumand 50.000 de dolari. In 1971 i-a fost decernat  Premiul pentru Pace, Papa Ioan al XXIII-lea, iar in 1980 a primit cea mai inalta distinctie civila al Indiei, premiul Bharat Ratna. A fost primul cetatean indian naturalizat care a primit aceasta distinctie.

   La 5 septembrie 1997, inima Maicii Tereza a incetat sa mai bata si sufletul ei mare, deosebit, a parasit aceasta lume. A fost inmormantata in sediul central al congregatiei Misionarele Caritatii de pe Lower Circular Road din Calcutta. La ceremonia religioasa au participat 400 de demnitari din 23 de tari ale lumii.

     La 19 octombrie 2003, de Ziua Mondiala a Misiunilor, Papa Ioan Paul al II-lea a beatificat-o pe Maica Tereza de Calcutta, in cadrul unei Liturghii solemne celebrate in Piata Sfantul Petru din Vatican. La celebrare au fost prezenti cateva sute de mii de pelerini veniti din lumea intreaga, mai bine de o suta de cardinali si numerosi episcopi, sute de surori din congregatia fondata de Maica Tereza, mii de saraci, personalitati religioase crestine si musulmane si un impresionant numar de personalitati politice.
   
  
   ”Maica Tereza de Calcutta, fondatoarea Misionarelor Caritatii, pe care astazi am bucuria sa o inscriu in randul fericitilor, a mers pe urmele lui Hristos, pe un itinerar de iubire, de credinta si de slujire care rastoarna orice logica omeneasca'', a spus Suveranul Pontif, prezentand-o pe noua fericita drept model de sfintenie. ''Sa ii aducem lauda acestei mici femei indragostite de Dumnezeu, mesagera umila a Evangheliei si neobosita binefacatoare a omenirii”